el Papa estableix prioritat evangelitzadora e l’esglèsia catòlica

Un dels principals objectius del papa Francesc per al seu pontificat és la reorganització de la cúria romana. Durant els últims cinc anys, els càrrecs més propers que té al Vaticà, els purpurats que formen el Consell de Cardenals –abans anomenat C9, però ara C6 després d’algunes baixes– han treballat en la nova Constitució Apostòlica Praedicate Evangelium (Prediqueu l’ Evangeli) que haurà de ser el llegat de Francesc al Vaticà. Segons revela la revista religiosa espanyola Vida en una edició que es publicarà demà, a la qual ha tingut accés aquest diari, el Consell de Cardenals va aprovar en la seva última reunió de principis d’abril l’ esborrany del document, que substituirà l’organització promulgada per Joan Pau II el 1988.

El setmanari revela que la principal novetat que promourà aquesta regulació serà un “superministeri” per a l’evangelització que es convertirà en el dicasteri (ministeri vaticà) més important de l’estructura que regeix la Santa Seu. Tindrà més importància que la Congregació de la Doctrina de
la Fe, la institució del Vaticà que s’encarrega de vigilar sobre les qüestions morals, i que també aborda els casos d’abusos sexuals. Tradicionalment la Doctrina de la Fe ha estat considerada el dicas­teri de més pes a la Santa Seu, però quan s’aprovi el text serà superada pel superministeri per a l’evangelització. Aquest consistirà en una fusió entre dos organismes que ja existeixen, la Congregació per a l’ Evangelització dels Pobles –més coneguda com a Propaganda Fide i encarregada de les terres de missió– i el Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització, que Benet XVI va instituir el 2010 per lluitar contra el declivi del cristianisme a les nacions occidentals.

“El papa Francesc sempre subratlla que l’ Església és missionera. Per això és lògic que al primer lloc hàgim posat el dicasteri per a l’evangelització i no el de Doctrina de la Fe. D’aquesta manera el Sant Pare marca un senyal significatiu de reforma a tot el poble de Déu”, explica a Vida el cardenal hondureny Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, coordinador del Consell de Cardenals.

En aquests moments els diferents dicasteris de la cúria romana i les conferències episcopals estan cridats a pronunciar una valoració general i a presentar els seus suggeriments per al text, que han d’enviar a Roma abans de finals de maig. El C6 examinarà totes aquestes propostes en una reunió convocada entre el 25 i el 27 de juny, i s’espera que dos dies més tard, per a la diada de sant Pere i sant Pau, es publiqui la nova Carta Magna vaticana.

A més del superministeri d’evangelització, la Constitució Apostòlica de Francesc establirà un altre dicasteri per a la Caritat, que absorbiria la Almoineria Apostòlica, la institució que s’encarrega de les obres de caritat en nom del Pontífex gràcies a les donacions dels fidels. També col·locarà als dicasteris al servei del Papa al mateix nivell que el col·legi episcopal, i qualsevol bisbe tindrà el mateix grau que un responsable d’un ministeri de la cúria romana. Preveu, així mateix, incloure a la comissió pontifícia per a la Protecció de Menors, que va crear Bergoglio contra els abusos, entre les institucions lligades a la Santa Seu.

El Consell de Cardenals ha perdut recentment tres membres. Entre ells es troba el purpurat australià condemnat per pederàstia en primera instància George Pell.

, Roma, 25/04/2019 - lavanguardia