una (in)cultura política filla de la successió continuïsta del franquisme

Resultat d'imatges de eurobarómetroMés d’un 75% dels espanyols desconfien dels partits polítics, el Parlament i el govern, i consideren que l’existència de notícies o informació que distorsionen la realitat són un problema a Espanya i per a la democràcia.

Així es desprèn de l’ Eurobarómetro difós ahir per la Comissió Europea, que recull els resultats d’una enquesta feta al novembre entre 32.600 ciutadans europeus, dels quals 1.011 eren espanyols.

Segons el director de l’oficina de la Comissió a Espanya, Francisco Fonseca, la confiança dels ciutadans envers les institucions públiques i polítiques és un “indicador clau per comprendre com percep la ciutadania el funcionament dels diferents actors del sistema polític”.

I a Espanya les dades són reveladores: un 88% diuen que desconfien dels partits; un 79%, del Congrés dels Diputats, i un 76%, del govern.

Per contra, els espanyols expressen una mica més de confiança en l’administració pública (un 37%), les autoritats públiques o regionals (36%) i la justícia (32%).

Segons la Comissió Europea, pels espanyols, les institucions supranacionals com les Nacions Unides i la Unió Europea són les que de manera molt destacada projecten més nivell de confiança (43% i 38% respectivament).

A més a més, l’informe revela que la confiança en el sistema de justícia ha caigut 10 punts des de l’any anterior, quan un 42% dels espanyols deien que confiaven en la justícia.

07/03/2019 - lavanguardia