un 56% de joves, sobretot els homes, defensen posicions masclistes
Les dades ensorren els arguments dels que defensen que els avenços en igualtat són més que notables i que només és qüestió de temps que sigui real. Perquè, asseguren, les noves generacions són feministes. Doncs no, lamentablement no és així. Ni hi ha tants avenços ni les noves generacions defensen la igualtat de gènere. Especialment els homes, que continuen defensant actituds sexistes i discriminatòries, sense ni tan sols saber que ho són.
Aquest és el panorama que dibuixa el I Informe . La (in)consciència d’equitat de la població jove a Espanya , fet pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de Fad, Banco Santander i Telefónica. Segons aquest treball, un 56% dels joves (la majoria homes) es resisteixen a reconèixer la desigualtat, davant un 44% que es mostren militants davant el masclisme.
En l’anàlisi de les diferents variables estudiades a l’ Observatori sobre Joventut i Gènere d’aquesta entitat, els investigadors han reconegut tres grups de joves. D’una banda, els “conscients i equitatius” (44%), col·lectiu que mostra una identitat menys estereotipada, menys diferenciació pel que fa als rols i les capacitats d’homes i dones i que, a més a més, sent conscients de l’existència de desigualtats, aposten per la mobilització de mesures que forcin a avançar.
És un grup aclaparadorament femení: dos de cada tres components són dones, i una mica més de la meitat de les que formen part de la mostra també ho són. La distribució per edat és bastant equilibrada, però és més elevada la presència de joves entre 20 i 24 anys que a la resta de grups.
En contraposició clara se situen els joves “tradicionals i sexistes” (39%) i el grup de “negacionistes i conservadors” (17%), que, sense identificar-se amb el masclisme extrem, són molt més proclius a emfatitzar els estereotips diferencials i a visualitzar les relacions interpersonals de tota mena des dels rols més tradicionals de gènere i l’exercici de la dominació masculina. Aquesta posició permet que justifiquin la violència derivada de relacions de dominació, com ara gravar o fer fotografies a la parella sense permís, amenaçar amb fer-li mal si el deixa o intentar que no vegi les seves amistats. És un col·lectiu poc conscient de les desigualtats i reticent que la societat adopti mesures contundents per afavorir l’equitat. Aquests dos grups són majoritàriament masculins: un 62% dels “tradicionals i sexistes” són nois i un 65% dels “negacionistes i conservadors” també. Per edats, entre 25 i 29 anys i entre 15 i 19 anys.
Celeste López, 06/03/2019 - lavanguardia