Sanders crea Internacional Progressista amb Varufakis, Klein, ... i Colau

“És el moment que els progressistes del món s’uneixin”, va proclamar una aliança de polítics, intel·lectuals i activistes d’esquerres de tot el món convocats aquest cap de setmana a Vermont pel senador dels Estats Units Bernie Sanders. “Hi ha una guerra global contra els treballadors, el medi ambient, la democràcia i la decència. Una xarxa de faccions de dretes està col·laborant a través de les fronteres per erosionar drets humans, silenciar les veus dissidents i promoure la intolerància”, comença el manifest de la Internacional Progressista llegit abans-d’ahir a la nit per Ianis Varufakis davant una audiència formada per unes 250 veus progressistes arribades de tot el món. Entre elles, la de l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio; la diputada canadenca Niki Ashton; l’empresari i activista Ben Cohen; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; estrelles de Hollywood com Susan Sarandon, John Cusack i Cynthia Nixon, o intel·lectuals com Jeffrey Sachs, Naomi Klein, Cornel West i Simon Sinek.

“Fem una crida a crear una xarxa global de persones i organitzacions que lluitaran juntes per la dignitat, la pau, la prosperitat i el futur del nostre planeta”, va reclamar l’economista i exministre grec. Fundador del moviment europeu DiEM25, Varufakis i Sanders són els impulsors d’una aliança que aspira, van dir, a sumar forces per lluitar d’una banda “contra els salvinis, els bolsonaros i els trumps del món” i, per un altre, “contra l’anomenada elit progressista que va crear aquest desastre que ara hem d’arreglar”.

L’anunci de la reunió va alimentar les especulacions que Sanders, de 77 anys, es presentarà de nou a les primàries per optar a president dels Estats Units. La Fundació Sanders (un think tank creat el 2016 per la seva esposa i mà dreta des del començament de la seva carrera, Jane O'Meara) insistia que no era aquest l’objectiu de la trobada, com després es veuria amb el llançament de la nova aliança internacional. Però les dues iniciatives, encara que no coincidissin en el temps, poden anar de la mà. “Tinc un missatge dels camarades que estan lluitant a Europa: necessitem que Bernie Sanders es presenti a president”, va afirmar Varufakis.

Ada Colau, Bernie Sanders i Ianis Varufakis durant el llançament de la Internacional Progressista a Vermont Ada Colau, Bernie Sanders i Ianis Varufakis durant el llançament de la Internacional Progressista a Vermont (Barcelona en Comú)

Sanders va abaixar el cap i va callar, com cada vegada que els ponents afegien en les seves intervencions peticions, aplaudides pel públic, perquè el senador de Vermont sigui candidat presidencial el 2020. La sensació que el Partit Demòcrata va usurpar la nominació a Sanders en benefici de Hillary Clinton va crear un cisma intern entre els progressistes dels Estats Units que encara no s’ha superat i aviva les crides, en especial entre els més joves, perquè Sanders torni a intentar-ho el 2020.

La trobada, The Sanders Gathering, va tenir lloc a la ciutat de Burlington a la vora del llac Champlain, en una antiga zona industrial que es va reinventar amb èxit durant els anys que va tenir d’alcalde l’actual senador. Va ser una relaxada reunió entre amics, gairebé familiar, però com van dir Sanders i altres assistents, “no n’hi ha prou amb veure’ns entre nosaltres cada sis o dotze mesos”. “Hem d’arribar a totes les nostres comunitats per portar-los la nostra agenda progressista”, va reivindicar el senador de Vermont.

La defensa del medi ambient amb un nou Green Deal, l’expansió de la sanitat universal, la reforma de la justícia criminal i les finances i la lluita contra el racisme i la xenofòbia són els pilars de l’agenda progressista global. “Ara mateix, l’extrema dreta racista, violenta, homòfoba i sexista s’està organitzant. Hem d’amplificar totes les alternatives progressistes que estem construint al món per mostrar que el canvi és possible”, va reivindicar Colau, asseguda a la dreta de Sanders durant la presentació del manifest i molt aclamada en les seves intervencions de divendres i dissabte sobre el paper de les ciutats i la seva experiència a Barcelona.

“L’agenda hi és, la nostra lluita és fer realitat aquestes polítiques. Cal guanyar, fer polítiques de justícia social, guanyar les eleccions al Parlament Europeu”, va plantejar l’actor John Cusack, que va deixar caure que si no es fan és també perquè Sanders no és president. El senador va insistir a cridar a la unitat a l’esquerra, “sortir de les sitges” que la separen i fer arribar el seu missatge a gent que mai no sent parlar d’idees progressistes. La situació global, va alertar, és igual de perillosa que la que es va viure als anys trenta. “Segons la meva opinió, Trump va arribar a president perquè hi ha una immensa quantitat de dolor en aquest país, que no es veu a la televisió i que els meus col·legues demòcrates desconeixen i del qual no parlen. L’esperança de vida ha caigut per tercer any consecutiu, això està passant sobretot en zones on no hi ha feina, ni educació, ni esperança”, va denunciar Sanders en una intervenció que molts van interpretar com el preludi d’una nova campanya presidencial.

, Washington. 02/12/2018 - lavanguardia