Macron i Rivera, esperança (o desfeta) d’ALDE party
Quan el seu projecte d’ En Marxa tot just era un esbós mental, Emmanuel Macron va assenyalar Ciutadans, el partit d’Albert Rivera, com una de les opcions polítiques amb què sentia més afinitat a l’hora de representar a Europa l’auge d’un moviment que, a parer seu, intenta oferir resposta des del “progressisme liberal” a les qüestions que han desbordat “els vells partits” conservadors i socialdemòcrates.
Des d’aleshores, els dos líders i els seus respectius equips han anat estrenyent la col·laboració de cara a les eleccions europees de l’any vinent.
Al marge de les seves afinitats polítiques, també de les seves diferències i matisos, Rivera i Macron volen traslladar a Brussel·les els bons resultats domèstics, i per això, entenen, s’ha de teixir una aliança liberal d’abast continental que preferentment passaria per integrar E n Marxa dins l’ALDE ( Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa), grup en què Ciutadans té un paper preponderant i en què hi ha el PDECat, malgrat que sembla que per poc temps. Ciutadans, que s’ha convertit en un dels partits cuidats a l’ALDE perquè és el de més representació del sud d’Europa, ja ha advertit, de cara a les eleccions del 2019, que ells i el partit català són “incompatibles”.
La possible entrada d’ En Marxa a l’aliança socioliberal ha estat qualificada per algunes veus d’opa hostil gal·la, ja que, si Macron repetís a les europees els resultats de les franceses, seria de llarg el grup amb més eurodiputats dels que integren l’ALDE.
Si es consumés, l’operació dotaria Macron d’una talaia a Brussel·les que reforçaria el seu perfil europeista i donaria al socioliberalisme un gran protagonisme. A Cs tampoc no hi falten els que temen que la presència de Macron dilueixi el seu actual protagonisme a l’ALDE. Tot i així, els contactes entre les dues formacions venen de lluny, i s’han accelerat el 2018. És una relació en què està exercint un paper decisiu l’economista Luis Garicano, que podria encapçalar la llista de Cs a les europees.
En la seva recent visita a Roma, on Rivera es va reunir amb l’avui defenestrat Matteo Renzi, el líder de Cs va explicar a l’italià els plans de Macron de construir una “gran aliança centrista” a Brussel·les. Es va posar sobre la taula la possibilitat, ara per ara llunyana, d’una llista transnacional.
“Les connexions polítiques existeixen, la convicció que el vell sistema polític s’ha esgotat, així com una clara aposta per reforçar Europa davant nacionalistes i populistes és evident; de fet, fa temps que intercanviem documents en matèria d’economia, educació i seguretat, i també idees i projectes”, assenyalen fonts de Cs.
En aquesta voluntat de col·laboració s’han d’emmarcar els contactes gairebé setmanals que mantenen des de fa un any Ciutadans i En Marxa. Durant la campanya de les presidencials, Cs va ajudar el partit de Macron en diversos actes celebrats a Espanya dirigits a la comunitat francesa, i van obrir les portes de la seva seu a Madrid perquè simpatitzants d’ En Marxa seguissin (i celebressin) la nit electoral.
Es tracta de gestos de fraternitat que s’han anat repetint. Si el mes de febrer el diputat Pieyre-Alexandre Anglade, de Jeunes avec Macron, va estar al congrés de les joventuts de Cs celebrat a Salamanca –i va aprofitar la seva presència per reunir-se amb Rivera–, el cap de setmana passat els diputats de Ciutadans Toni Roldán i Melissa Rodríguez van participar a París en una trobada de les joventuts macronistes. Va ser un acte en què Ciutadans va ser l’únic partit convidat i en què hi havia, entre d’altres, el primer ministre francès, Édouard Philippe, i diferents diputats gals.