el Consell d’Europa denuncia com a insatisfactòria la lluita contra la corrupció a Espanya

Resultat d'imatges de greco european council spain“Globalment insatisfactòria”. Aquesta és la conclusió del dictamen sobre la situació d’ Espanya elaborat pel Grup d’ Estats contra la Corrupció (Greco), del Consell d’Europa. En la seva avaluació sobre els parlamentaris, jutges i fiscals, aquest organisme suspèn així Espanya i l’apressa a emprendre una sèrie de recomanacions.

Així, a l’apartat per evitar interferències en la Fiscalia, el Greco admet que l’últim any s’han anat complint les seves recomanacions per dotar de més autonomia i garantir la independència del ministeri públic. Dona, però, un toc d’atenció sobre les comunicacions entre el Govern central i la institució que dirigeix Julián Sánchez Melgar. I reclama que aquestes comunicacions entre el fiscal general de l’ Estat i l’ Executiu es duguin a terme de “manera transparent, per escrit i amb una publicitat adequada”.

Precisament l’actuació de la Fiscalia ha estat molt qüestionada des de Catalunya, on les forces independentistes l’acusen d’actuar com a mera corretja de transmissió del Govern del PP per intentar dinamitar el procés separatista. El president del Greco, el croat Marin Mrcela, no entra en aquest debat, i assegura, pel que fa al poder judicial i la Fiscalia, que no té dubtes sobre la seva “alta qualitat” i el “fort esperit de servei públic i la dedicació que anima els jutges i fiscals espanyols”. Però insisteix que encara s’han d’adoptar una sèrie de mesures i reformes. Per això, celebra les modificacions que s’estan introduint a l’estatut orgànic del ministeri fiscal, que el Consell Fiscal adopti un codi de principis ètics, o que sigui la mateixa Fiscalia General de l’Estat la que valori les declaracions de compatibilitat o incompatibilitat dels fiscals, en lloc que ho faci el Ministeri de Justícia.

Pel que fa als jutges, aquest organisme insisteix que els diputats del Congrés “no haurien de participar en cap etapa” del procés d’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i recomana que es fixin per llei criteris objectius per al nomenament dels alts càrrecs de la judicatura.

El Greco, d’altra banda, reclama a Espanya que els parlamentaris detallin en les seves declaracions de béns els regals que rebin i els viatges a què siguin convidats, així com les empreses on tinguin participacions o accions i els seus ingressos per dietes o compensacions, i fins i tot el tipus d’interès de les seves ­hipoteques. I recomana crear un sistema per constatar que són certes les declaracions d’interessos econòmics, béns i acti­vitats complementàries que presentin els diputats i senadors. També recepta regular la relació dels parlamentaris amb els ­lobbies.

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va atribuir aquesta “estirada d’orelles” del Consell d’Europa al fet que el Govern espanyol no lluita de manera decidida contra la corrupció.

, Madrid

04/01/2018 - lavanguardia