(Tibet, JJOO:) Espanya, ´el millor amic de Xina a la Unió Europea´

10-VI-08, tibet.cat: El ministre d'afers exteriors xinès, Yang Jiechi, de visita a Madrid, ha manifestat que "Espanya és el millor amic de la Xina dins de la Unió Europea" i ha recollit la invitació oficial de Zapatero perquè visiti Espanya el primer ministre xinès, Wen Jiabao. Preguntat pel diàleg sobre la delicada situació dels Drets Humans a la Xina, Moratinos va respondre que en aquest àmbit "cal tenir confiança i respecte" i va considerar necessari parlar "de forma amistosa i constructiva", tal com fa el Govern espanyol amb l'Executiu xinès. El ministre d'Exteriors xinès va elogiar la iniciativa espanyola de l'Aliança de Civilitzacions, "molt similar" a la proposta xinesa d'aconseguir un món harmoniós, una extensió de la política nacional del president xinès, Hu Jintao, en el camp de les relacions internacionals. D'altra banda, Moratinos i Yang van fer ressaltar la importància de les relacions culturals i polítiques entre Espanya i la Xina, les quals han donat fins ara "resultats molt notables", va opinar Yang. Ambdós ministres van coincidir en els beneficis d'enfortir els intercanvis culturals a través de l'Institut Cervantes a la Xina i de l'Institut Confuci a Espanya.

zapatero

El ministre d'afers exteriors xinès, Yang Jiechi, i el president del govern espanyol, junts ahir a Madrid.

El ministre espanyol ha assenyalat, per la seva part, que ha pogut apreciar una "major sensibilitat" de les autoritats xineses per millorar la presència de productes espanyols al seu país i s'ha compromès que les empreses espanyoles inverteixin més en la Xina. El titular d'Exteriors xinès ha indicat que el seu govern va animar també els seus ciutadans perquè viatgin de turisme a Espanya. "La Xina atorga una gran prioritat a les relacions amb el govern espanyol", ha subratllat Jiechi, abans de destacar les excel·lents relacions existents en aquests moments entre ambdós països. Una opinió compartida per Moratinos, qui ha recalcat l'impuls que s'ha donat en matèria d'intercanvi comercial entre ambdós països, així com els bons resultats obtinguts en els últims anys.

Els Prínceps d'Astúries i el ministre d'afers exteriors, Miguel Ángel Moratinos, representaran Espanya en la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín el pròxim 8 d'agost, segons han informat fonts de l'Executiu. Yang Jiechi, que s'ha reunit avui en la Moncloa amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, li ha agraït aquest gest i ha assegurat que el seu país mai no oblidarà el suport d'Espanya a la celebració dels Jocs a Pequín quan altres líders cridaven al boicot i "els atacaven injustament, barrejant política i esport". Després d'aquesta visita, Yang, acompanyat per Moratinos, ha estat rebut en audiència pel Rei al Palau de la Zarzuela. Segons les fonts de l'Executiu, Zapatero ha garantit al ministre xinès que Espanya "només té una paraula": des del primer moment va garantir la seva presència en els Jocs i va advocar per no barrejar les Olimpíades amb qüestions polítiques, que s'han de debatre als fòrums adequats. Després d'informar-lo que, des de l'inici de la polèmica, cap membre del Govern espanyol no s'ha reunit amb representants del Tibet, el president del Govern ha traslladat a Yang el "suport total" d'Espanya als Jocs i el seu convenciment que seran un èxit, segons les mateixes fonts.