´Europeos en extinción´, Karl-Markus Gauss

“Europeos en extinción”
Karl-Markus Gauss.
Poliedro -Reportaje, 1-; Barcelona-2002.

Karl-Markus Gauss (Salzburg, 1954), assagista, editor de Literatur und Kritik, Premi Nacional d’Àustria-1994 pel conjunt dels seus escrits sobre cultura, Premi europeu Charles Veillon-1997.
De família ‘sueva del Danubi’ originària de Neusatz/Novi Sad, capital de la Voïvodina -a l'actual Sèrbia-.

Viatger en reportatge sòcio-cultural, Gauss exposa la situació de cinc comunitats de conciutadans europeus absents dels llibres d’història i abocades al destí que, amb la creació dels Estats nacionals a Europa en els darrers dos segles, arriva a totes aquelles que no són les ‘oficials’ en el país on viuen.

Els jueus sefardís de Sarajevo, els germànics gottschee d’Eslovènia, els albanòfons arbëresche d’Itàlia, els eslavòfons sorabs d’Alemanya i els romanòfons aromans o valacs dels Balcans.

“Quedan esos intelectuales; ellos forman en toda minoría la vanguardia y la retaguardia. La vanguardia de aquellos que se despiden primero de la minoría para buscar su camino en la asimilación con la nacionalidad de la mayoría, y la retaguardia de aquellos que siendo los últimos de la comunidad manifiestan su fidelidad a ésta, que en realidad ya no existe más que en sus sueños y obsesiones.” (p. 158)

Descriptors: europeus, extinció, Europa, sueu, suebo, sueus, suebos, Història, historia, llengua, lengua, cultura, judíos, sefardíes, germànic, germánico, alemany, alemán, albanès, albanés, Italia, eslau, eslavo, sorab, sorabo, Alemania, aromanos, valacos, Balcanes, identitat, identidad, nacionalitat, minoria, majoria, Dret, Derecho, drets, derechos, nom, nombre.