(Tibet) possible boicot francŔs a la Cerim˛nia d┤Inauguraciˇ dels JJOO

SarkozyTolouseb180
Sarkozy no descarta boicotejar la inauguració dels Jocs de Pequín
El president francès, Nicolas Sarkozy, ha assegurat avui que "totes les opcions estan obertes" i que "no tanca la porta a cap eventualitat" en ser preguntat sobre la possibilitat que França boicotegi la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín en protesta per la repressió xinesa al Tibet. La participació dels esportistes francesos als Jocs, però, no perilla en absolut, perquè l'hipotètic boicot a què s'ha referit Sarkozy, de produir-se, afectaria només la cerimònia d'inauguració.

"Li he traslladat al president Jintao la meva viva preocupació. Li he demanat contenció i obrir un diàleg", ha declarat Sarkozy durant una visita a Tarbes, al sud-oest de França. Sarkozy també ha afegit que un emissari francès s'ha posat en contacte amb les autoritats més pròximes al Dalai Lama, el líder espiritual tibetà. "Vull que comenci el diàleg i graduaré la meva resposta en funció de la resposta que donin les autoritats xineses", ha dit. "Totes les opcions estan obertes", ha insistit Sarkozy, que ha apel·lat al "sentit de la responsabilitat" dels dirigents xinesos. "Fa falta que els nostres amics xinesos entenguin la preocupació mundial sobre la qüestió del Tibet, i jo adaptaré la meva resposta a les evolucions que s'hi produeixin, espero, el més ràpidament possible", ha insistit Sarkozy.

Aquestes declaracions de Sarkozy arriben un dia després que el president francès trenqués el silenci que havia mantingut sobre aquest assumpte per dirigir-li al seu homòleg xinès, Hu Jintao, un missatge demanant-li "contenció i el final de la violència mitjançant el diàleg" al Tibet.

Per la seva part, la secretària d'Estat francesa de Drets Humans, Rama Yade, s'ha mostrat disposada a rebre a França el Dalai Lama, i no ha descartat boicotejar la cerimònia inaugural a títol personal. "Si la situació empitjora, no veig bé, a títol personal, assistir a aquesta manifestació esportiva sense reaccionar-hi", ha declarat en una entrevista al diari Le Figaro.
26-III-08, red/agcs, eldebat