President del Parlament Europeu pel boicot olÝmpic si no hi ha diÓleg Tibet-Xina

El president del Parlament Europeu, Hans Gert Pöttering, ha amenaçat dissabte 22 de març a Xina amb el boicot als Jocs Olímpics de Pequín per la sagnant repressió contra la població tibetana i ha instat al seu govern a negociar amb el Dalai Lama.

"No podem descartar un boicot a les Olimpíades. Volem que els Jocs se celebrin amb èxit, però no si el preu per a això és el genocidi cultural dels tibetanos del que parla el Dalai Lama", va dir el polític conservador, en declaracions que publica diumenge el dominical "Bild am Sonntag". "Pequín ha de decidir-se i negociar immediatament amb el Dalai Lama. Si no hi ha senyals d'acostament, consideraré legítimes les mesures de boicot", va afegir Pöttering.

El president del Parlament va anunciar que dimecres que ve s'abordarà la situació en el Tibet en la cambra europea i va dir que aconsellarà a "els països de la UE" que "es pronunciïn amb una sola veu per la defensa dels Drets Humans". Pöttering va recordar que Xina és "un important soci per a Europa en qüestions com defensa mediambiental" i va destacar la importància de la cooperació en "interès mutu". "Però el poble tibetà no ha de ser sacrificat en nom d'això, perquè perdríem la nostra autoestima", va concloure el polític, de la Unió Cristianodemócrata (CDU) de la canceller Angela Merkel.

El govern de Berlín ha emplaçat al xinès a donar explicacions del que ha succeït en Tíbet. Segons el ministre d'Afers exteriors, Franz Walter Steinmeier, Xina ha de ser més oberta amb l'opinió pública, sobretot amb vista als Jocs Olímpics. "Fer espectacles brillants per a la televisió mentre en el propi país regna el caos, això és una mica que ja no pot funcionar avui dia", va recalcar Steinmeier, en declaracions al diari "Bild".

Retorn a la normalitat
Les declaracions de Steinmeier es produeixen en un moment que Alemanya acabava de tornar a una certa normalitat en les seves relacions amb Xinesa després de les tensions sorgides amb motiu de la reunió de Merkel i el Dalai Llepi, l'any passat.

La reunió en la Cancelleria havia enfadat Pequín que durant mesos va evitar tot contacte amb representants del govern alemany.

22-II-08, agcs, eldebat

El Presidente del Parlamento Europeo amenaza con boicotear los Juegos Olímpicos chinos
El Presidente del Parlamento Europeo Hans-Gert Poettering habla durante una rueda de prensa en la capital búlgara, Sofía
ap/Valentina Petrova

El presidente del Parlamento Europeo, Hans Gert Pöttering, amenazó hoy a China con el boicot a los Juegos Olímpicos de Pekín por la sangrienta represión contra la población tibetana e instó a su gobierno a negociar con el Dalai Lama.

"No podemos descartar un boicot a las Olimpiadas. Queremos que los Juegos se celebren con éxito, pero no si el precio para ello es el genocidio cultural de los tibetanos del que habla el Dalai Lama", dijo el político conservador, en declaraciones que publica mañana el dominical "Bild am Sonntag".

"Pekín debe decidirse y negociar de inmediato con el Dalai Lama. Si no hay señales de acercamiento, consideraré legítimo las medidas de boicot", añadió Pöttering.

El presidente del Parlamento anunció que el próximo miércoles se abordará la situación en el Tíbet en la cámara europea y dijo que aconsejará a "los países de la UE" que "se pronuncien con una sola voz por la defensa de los Derechos Humanos".

Pöttering recordó que China es "un importante socio para Europa en cuestiones como defensa medioambiental" y destacó la importancia de la cooperación en "interés mutuo".

"Pero el pueblo tibetano no debe ser sacrificado en aras de ello, porque perderíamos nuestra autoestima", concluyó el político, de la Unión Cristianodemócrata (CDU) de la canciller Angela Merkel. El gobierno de Berlín ha emplazado al chino a dar cuentas de lo que ha sucedido en Tíbet.

Según el ministro de Asuntos Exteriores, Franz Walter Steinmeier, China debe ser más abierta con la opinión pública, sobre todo con vistas a los Juegos Olímpicos.

"Hacer espectáculos brillantes para la televisión mientras en el propio país reina el caos, eso es algo que ya no puede funcionar hoy en día", recalcó Steinmeier, en declaraciones al diario "Bild".

Las declaraciones de Steinmeier se producen en un momento en que Alemania acababa de volver a una cierta normalidad en sus relaciones con China tras las tensiones surgidas con motivo de la reunión de Merkel y el Dalai Lama, el año pasado.

La reunión en la Cancillería habían soliviantado a Pekín que durante meses evitó todo contacto con representantes del gobierno alemán.

22-III-08, efe, lavanguardia