CDC per un sistema electoral de doble vot

Convergència Democràtica (CDC) va crear al seu consell nacional una Comissió sobre la Desafecció Política que dirigeix el diputat Carles Campuzano i que pretén establir una estratègia de la formació nacionalista amb vista al futur, amb l’objectiu de dotar de mecanismes el partit per tal de fer front al creixent abstencionisme, segons publica en el seu darrer número el setmanari El Triangle. Un document elaborat per aquesta comissió demana «la reforma del reglament del Parlament de Catalunya pel que fa al procés d’investidura del president de la Generalitat, de manera que el president del Parlament proposi en primer lloc, necessàriament, el candidat de la formació política que hagi guanyat les eleccions».

El text va comptar amb la col·laboració d’intel·lectuals com Salvador Cardús, Joan Prats o Joaquim Colomines i integra també aportacions d’una vintena de consellers nacionals del partit. Amb aquesta petició CiU vol visualitzar que Artur Mas és el candidat que més vots rep. El mateix text reconeix que el candidat més votat ho pot tenir difícil; però, encara que no es garanteix el seu nomenament com a president de la Generalitat, «sí que li reconeix el dret d’intentar-ho en primer lloc i visualitza més clarament a l’electorat l’actitud dels diferents grups parlamentaris».

El document de la comissió de Campuzano recomana, al mateix temps, que s’estudiï «la possibilitat d’elecció directa de l’alcalde per part dels electors» i reclama una llei electoral pròpia per a Catalunya. En aquest punt, advoca «pel sistema electoral de doble vot, proporcional i personalitzat». Així, cada votant tindria dos vots en una mateixa papereta: «Un vot a una llista tancada de partit, en la respectiva circumscripció (que haurien de ser les vegueries), a partir del qual s’assignaran els escons a les diferents candidatures per una fórmula de representació proporcional», i, d’altra banda, «un vot a un candidat individual del seu districte electoral (comarca o, en el cas de Barcelona, districte municipal)». La intenció és «mantenir o augmentar la proporcionalitat, aconseguir representació de totes les comarques del territori i proporcionar un lligam més pròxim entre diputats i ciutadans». També proposa que s’estudiï «la possibilitat d’elecció directa de l’alcalde per part dels electors».

Fonts oficials de CDC assenyalen que «el desinterès del ciutadà per la política és un fet i hem de tornar-li la confiança en els polítics». El document de la Comissió se situa, així, com un dels pilars que han de regir l’estratègia del partit els pròxims anys. Entre altres punts, propugna que a l’inici de cada curs polític es faci una conferència nacional de CDC per tal d’aprovar l’estratègia i vol fer que els alts càrrecs signin un codi deontològic.

S.T., eldebat, 4-XI-07.