ŽCanvis polítics a IsraelŽ, Yossi Beilin

Aparentment, la situació política a Israel és tranquil·la: tres anys de govern de Beniamin Netanyahu gràcies a una coalició de partits no gaire gran però estable. Almenys, això demostra el fet que la meitat dels seus membres se sent en els consells de ministres del major govern dŽIsrael en tota la seva història i no tinguin pressa a abandonar-ho. Estem parlant dŽun govern, format per persones de la dreta conservadora i per religiosos ultraortodoxos, amb un element en comú: la falta dŽiniciativa en qualsevol terreny. Ehud Barak, que va abandonar el Partit Laborista, sent ell el líder, per formar juntament amb cinc diputats un partit anomenat Independència, no obtindria ara –segons les enquestes– ni un sol diputat. Així que depèn de la
bona voluntat del primer ministre Netanyahu, que li va atorgar quatre ministeris al seu partit. Però si demà caigués el Govern actual, el partit Independència passaria a la història.

No obstant això, malgrat aquest aspecte dŽestabilitat, la veritat és que aviat pot donar-se un canvi polític a Israel. El causant sens dubte és el propi Netanyahu, que volent aprofitar la seva popularitat en el seu partit ha decidit promoure unes primàries per triar al capdavanter i futur candidat per a les properes eleccions. La seva idea era plantejar ara les primàries i posposar les eleccions generals per a novembre de lŽany 2013. Però les coses no van com sŽesperava. Si bé ha aconseguit convèncer al seu partit perquè dŽaquí a unes setmanes se celebrin les primàries en el Likud i tenir així la victòria assegurada, la seva decisió ha fet que a Israel ja sŽhagi generat un ambient preelectoral.

El popular periodista Yair Lapid ha decidit deixar la televisió per anunciar que es llança al món de la política. Les enquestes ja li donen fins a 15 escons dels 120 que componen el Parlament israelià. Els seus votants, en la seva majoria, vindrien del partit Kadima, fundat per lŽex primer ministre Ariel Sharon i que va guanyar les eleccions lŽany 2006 sota el lideratge dŽEhud Olmert, encara que lŽany 2009 ja no va tornar a guanyar quan es va presentar amb la candidatura de Tzipi Livni.

Arran de lŽentrada de Yair Lapid en el rodo polític, altres personalitats han anunciat que se sumen a diferents partits de lŽoposició de cara a les properes eleccions generals. I aviat Arieh Deri, el que anés líder del partit religiós Shas, tornarà a la política després dŽhaver estat a la presó per corrupció. Pel meu pesar, la llei israeliana permet a aquells que han complert condemna per aquest delicte poder presentar-se a diputat al Parlament passats set anys.

Deri és una de les persones més interessants i odiades dins de la política israeliana. És un home dŽidees polítiques moderades que va ajudar a Yitzhak Rabin a obtenir majoria al Parlament per aprovar els acords dŽOslo, i que podria sumar-se a una coalició de centreequerra, en cas de fundar un nou partit suposant que la seva antiga formació no li permetés presentar-se com a candidat a primer ministre. A diferència de Lapid, que representa més al sector de centreequerra, Deri representa al sector de centredreta en la societat israeliana, i podria sumar-se a una coalició disposada a arribar a un acord amb els palestins sobre la base dels paràmetres de Clinton i la Iniciativa de Ginebra.

Beniamin Netanyahu va a fer tot el possible perquè les eleccions siguin dins de dos anys, però és difícil que ho aconsegueixi, ja que en les últimes setmanes a Israel es respira un ambient preelectoral i això implica que els membres de la coalició de govern van a intentar desmarcar-se per canalitzar la seva pròpia campanya electoral i no semblar que sŽamaguen sota lŽombra del partit que lidera el Govern.

El primer partit candidat a abandonar la coalició és el liderat pel ministre dŽExteriors, Avigdor Lieberman, però també el Shas pot fer el mateix i així, des de lŽoposició, preparar-se per a la doble batalla: contra el Likud de Netanyahu i contra el partit que formi el seu antic capdavanter, Arieh Deri. I des del moment en què un dŽaquests partits deixi la coalició, el Likud es quedaria en minoria i hi hauria, per tant, que avançar les eleccions. En definitiva, ja sŽha obert la veda.

29-I-12, Yossi Beilin, exministre de Justícia israeliana, arquitecte del procés de pau dŽOslo, lavanguardia