el món de l´esport dóna exemple de la cultura civil d´un país

Quants joves hauran vist el Reial Madrid-Barcelona del passat dimecres? A tot el món s´han d´explicar per milions. Tots aquests joves aprenen dels seus ídols; copien els seus gestos, adopten actituds i comportaments semblants. El seu exemple és una referència per a ells; segurament, una referència exagerada i poc reflexionada, però, sense cap dubte, referència rellevant.

Per això als jugadors se´ls ha d´exigir molt. Tenen un gran ascendent social i moltes famílies han de conviure diàriament amb ells, des del més absolut desconeixement, perquè els seus fills els admiren, els idolatren, els tenen sempre en el cap i, fins i tot, en el seu cor. D´ells aprenen, de vegades més del que agradaria a mestres i pares. Això és així i ho sap tothom. Ho han de saber els jugadors, els entrenadors, els directius, els federatius, les autoritats, els polítics, els periodistes, tothom.

És impossible en la nostra societat entendre els valors de la convivència i del respecte si els ídols no donen exemple. Les ordenances escrites necessiten del complement dels exemples. Són aquests els que eduquen; és l´actitud i el comportament dels pares i també dels ídols mediàtics els que més ajuden a reforçar els valors fonamentals de la convivència i del respecte. El futur del país no serà bé si els que han de donar exemple no ho fan.

Que ningú es crea que les actituds poc exemplars són patrimoni de presumptes corruptes. Agredir a l´adversari ha de ser castigat; solament així l´exemple és positiu. Si la violència queda impune, molts joves prendran exemple sense necessitat de demostrar-ho en un camp de futbol. Si davant de milions de persones es pot agredir a l´adversari, per què no fer-ho al carrer, en el col·legi, a casa?

Tenim jutges i fiscals a la caça de tot tipus de comportaments contraris al dret; periodistes que condemnen abans que ho faci la justícia; algú s´ocuparà de sancionar la violència al món de l´esport? Si no se li para esment, no hi haurà forma de fer entendre als joves que la violència no és el camí per expressar la impotència. La tolerància estúpida i cega davant aquests fets és més sancionable encara que la dels seus autors. En defensa dels valors cívics, prou!

24-I-12, Miquel Roca Junyent, lavanguardia

El davanter del Manchester City, l´italià Mario Balotelli, afronta una suspensió de quatre partits per trepitjar el cap del jugador del Tottenham, Scott Parker, en la trobada de Lliga del passat diumenge, segons va anunciar la Federació Anglesa (FA) en un comunicat.

El màxim organisme del futbol anglès va atorgar anit un termini de dos dies perquè l´italià presenti al·legacions, si ben el club va suggerir que podrien acceptar el càstig sense presentar recurs algun.

El segon entrenador del Manchester City, David Platt, va criticar la duresa amb la qual s´ha tractat a Balotelli en els mitjans britànics arran de la puntada que va propinar a Parker, si bé va admetre que les imatges de l´agressió "no tenen bon aspecte".

"Segurament estarem sense un jugador durant quatre partits", va assenyalar el tècnic, la qual cosa suggereix que, si finalment el club accepta els càrrecs, la sanció entraria en vigor immediatament i Mario Balotelli es perdria aquest dimecres la semifinal de la Carling Cup enfront del Liverpool en Anfield.

Encara així, la directiva del City pot presentar al·legacions fins a aquest dimecres, dues hores abans que comenci la trobada enfront dels Reds, i en aquest cas la sanció quedaria posposada fins que la FA presentés una nova resolució.

Mario Balotelli, de 21 anys d´edat, ha protagonitzat diverses polèmiques des que va arribar a Manchester a l´agost de 2010.

L´internacional italià ha estat expulsat del terreny de joc en tres ocasions des de llavors, una d´elles la temporada passada durant una trobada de l´Europa League enfront del Dinamo Kíev en el qual el tècnic dels Citizens, Roberto Mancini, va acabar cridant "estúpid" al jugador per haver comès la falta que va derivar en una targeta vermella.

24-I-12, televisadeportes