Espanya cañí -34: historias del Plan E

- > dossier Espanya cañí

Al costat del camp de futbol del Marianao es manté el flamant cartell del Pla E i el seu anunci: un total de 536.975,23 euros per a una antena que anava a acabar amb els problemes de cobertura de telefonia mòbil d´aquest carismàtic barri de Sant Boi. Però han passat més de tres anys des de la instal·lació del cartell, i les deficiències segueixen. L´antena, que es va instal·lar un dia del 2009, va desaparèixer mesos després després de les queixes dels veïns, i ja mai més s´en va saber res. Una infraestructura estrella d´un Pla E, que va passar ràpidament de la glòria a l´oblit... Però on és l´antena? Ben custodiada, a la policia local.El perfil del pal s´endevina des de l´exterior del recinte policial. Fonts municipals precisen: no és que l´antena estigui sota vigilància, és que al costat de la policia està també el magatzem de la brigada municipal. Un llarg exili forçós per a una antena desitjada (per necessitat) i també odiada. Que es va pagar a preu d´or i que mai va arribar a complir amb la seva comesa. El cas el denuncien els propis veïns, que segueixen patint un problema de cobertura des de fa temps.

Quan encara hi havia diners, el consistori no s´ho va pensar dues vegades: l´antena que es va instal·lar i es va pagar amb diners públics s´anava a cedir a totes les operadores per resoldre el problema. Nou mesos després, al maig del 2010, el consistori va desmantellar els seus plans i l´antena, davant les queixes veïnals. Argumentava que havia consensuat prèviament la ubicació amb associacions de veïns, entitats i fins i tot partits i sindicats. Però plantar-la a la meitat d´un camp de futbol -el del Marianao-, entre dos col·legis i a prop de d´altres centres... Mai va acabar d´agradar al barri.

Què es farà ara? Fonts municipals precisen que el consistori encara no ho sap. Segueix "buscant una solució que respongui a la necessitat de cobertura a la zona i les demandes veïnals, sempre amb el consens dels veïns", assenyalen aquestes fonts. L´Ajuntament prossegueix aquesta cerca des de maig del 2010. Llavors, es va comprometre a trobar-la ràpidament. No era qüestió de tirar a les escombraries els diners públics: ja s´estava sumant el cost dels treballs per fer desaparèixer una antena incòmoda, per la qual s´hauria de tornar a pagar perquè acabés funcionant. 

A les balconades dels blocs de pisos que es troben davant del cartell del Pla E segueixen penjades les pancartes de rebuig a l´antena exiliada. Hi ha certa desconfiança; la primera vegada es va col·locar, segons alguns veïns, de nit i de manera que es confongués amb els focus del camp de futbol. Ara, a l´altra punta del municipi, l´antena espera una nova ocasió per tornar a assaborir la glòria.

Aquesta és la història de l´Ajuntament de Sant Boi i de l´antena de telefonia de Marianao, ara en lloc segur. Una història del Pla E. "De quan hi havia diners", recorda un veí, mentre passejava al gos i es creua amb el cartell. "I de quan es malbaratava", comenta un altre.

20-I-12, R. Montilla, lavanguardia