Proper Orient en plena guerra (cibernčtica)

"És la guerra cibernètica", van declarar ahir membres del grup israelià de pirates informàtics IDF Team, que el dimarts van atacar i van neutralitzar durant diverses hores institucions destacades d´Aràbia Saudita i d´Abu Dabi, entre elles les seves borses de valors, i el ministeri d´Educació a Riad.Tot va començar fa poques setmanes quan un suposat hacker saudita va afirmar que s´havia apoderat de les targetes de crèdit i de les dades personals de desenes de milers d´israelianes. El pirata Omar va atacar també i va neutralitzar les pàgines web de la Borsa de Tel Aviv i dels bancs Beinleumi, Masad i Otzar Hajayal, així com de la companyia aèria El Al.

Els experts en protecció de dades d´El Al van revelar que l´agressió es va produir de forma simultània des de diferents llocs del globus, i que van trigar unes hores a tornar a la normalitat. Gairebé al mateix temps es va iniciar una ofensiva contra els bancs de dades de l´exèrcit israelià, dels diferents serveis d´intel·ligència, de la central nuclear de Dimona i de diversos ministeris. El hacker saudita va escriure a la pàgina personal del viceministre d´Exteriors, Dani Ayalon: "Dani, demana perdó pel que vau fer a Gaza" (l´operació Plom Fos, llançada al desembre del 2008). "De no ser així, seguirem".Les forces de seguretat israelianes van crear en el passat una unitat especial per fer front a atacs com aquest, per la qual cosa els danys van ser mínims i els pirates informàtics àrabs van aconseguir infiltrar-se especialment en petites companyies israelianes que no van invertir prou en la protecció de les seves dades.

A principis d´aquesta setmana, diversos grups d´hackers d´Israel van declarar la guerra i es van enredar en una autèntica batalla cibernètica. El grup PRx3RO va desvetllar les targetes de crèdit i les dades d´habitants dels Emirats Àrabs Units, i els hackers Anonymous 972 i Hanibal van publicar milers de correus electrònics de ciutadans àrabs de diversos països. Hanibal va desvetllar també desenes de milers de comptes de Facebook i les claus d´accés de ciutadans de països musulmans com Malàisia i Indonèsia. Aquest, que no viu a Israel, va escriure que posseeix les dades de quatre milions de targetes de crèdit i 30 milions de correus electrònics d´àrabs de tot Orient Mitjà.

Diversos grups de pirates informàtics israelians van anunciar ahir al diari Yediot Ahronot que les seves recents agressions són només un "advertiment" a tots aquells que ataquen objectius informàtics israelians. El diari va revelar que els pirates israelians són molt joves, en molts casos no tenen encara estudis universitaris, i afirmen que tenen en compte qüestions ètiques. "Preferim no entrar en els ordinadors de ciutadans privats, però sí en les bases de dades de grans institucions àrabs, perquè aquestes pressionin als seus hackers i detinguin els atacs contra Israel".

El vicedirector general de la Borsa d´Abu Dabi, Rashid el Balushi, va intentar ahir tranquil·litzar als inversors negant que es tracti d´un atac cibernètic. "És només un problema tècnic momentani", va afirmar.

19-I-12, H. Cymerman, lavanguardia