política prohibicionista de l´Ajuntament de Barcelona

Horaris comercials, beure (només si és alcool?!) al carrer, nudisme (integral), ...

El regidor de Comerç de l´Ajuntament de Barcelona, Raimond Blasi, va assegurar ahir en la comissió d´Economia que el govern de la ciutat "no impulsarà la liberalització dels horaris comercials". Blasi resolia d´aquesta manera un debat provocat arran d´una declaracions del propi regidor en el qual es mostrava predisposat a discutir la possibilitat de flexibilitzar els horaris comercials a la ciutat.A la llum del debat suscitat en la comissió cal col·legir que, amb l´excepció del Partit Popular, no hi ha cap grup polític procliu a la liberalització...Es va acabar el calimocho en ampolla de plàstic. Això també aquesta prohibit a Barcelona. Formalment, fins ara, beure alcohol al carrer contingut en una ampolla de plàstic no vulnerava les ordenances de la ciutat. No obstant això, consumir-ho d´una ampolla de cristall o d´una llauna sí era causa de sanció.

Doncs bé, l´ordenança de convivència es va a modificar perquè també el plàstic o qualsevol altre contenidor de qualsevol un altre material pugui ser objecte de sanció per la Guàrdia Urbana. En suma, es prohibirà beure alcohol en qualsevol format, ampolla o got.

El Partit Popular va aconseguir arrencar ahir, en la comissió de presidència de l´Ajuntament, el vot a favor del grup de Convergència i Unió per a aquesta iniciativa, pensada essencialment per combatre la pràctica del botelló, això és, el consum compartit d´alcohol al carrer.

Fins ara, la norma municipal prohibia expressament el consum d´alcohol en cristall o llaunes i sancionava l´incompliment amb multes de 30 a 100 euros.

Aquesta singular distinció del redactat de les ordenances sobre el tipus d´envàs es va fer per evitar contradiccions en cas de les festes populars. Les llaunes i, especialment el cristall, constitueixen un problema de seguretat que s´esbiaixa en el cas del plàstic. D´aquí l´excepció. Els redactors de l´ordenança van optar per aquesta matisació d´efectes pràctics que va deixar fos el plàstic com un material inofensiu.

No obstant això, ara el regidor del Partit Popular Javier Mulleras ha impulsat la liquidació d´aquesta excepció perquè, en la seva opinió, encoratjava la pràctica del botelló.

En part és cert: no és inhabitual veure a grups de persones - sovint, però no sempre, joves-descarregat el contingut d´ampolles de cristall en litronas de refrescs. Aquesta maniobra té dos propòsits: barrejar però també beure sense problemes legals.

El primer tinent d´alcalde de l´Ajuntament, Joaquim Forn, va assumir la proposta perquè, segons va dir, és "una eina més per poder sancionar als infractors".

De fet, encara que realment l´ordenança prohibeix taxativament el consum de begudes d´alcohol al carrer, en la pràctica és una pràctica habitual: només fa mancada fer-se un volt pel carrer de nit.

El propi govern de la ciutat admet que és així i és inevitable. Però l´ordenança permet a la Guàrdia Urbana actuar quan les circumstàncies així ho aconsellen. La iniciativa del PP, secundada per CiU, no va obtenir el suport dels regidors del PSC - que va promoure l´ordenança quan estava al govern-.La portaveu del grup, Assumpta Escarp, va lamentar que aquesta modificació trenqui el consens sobre un text en el qual CiU i PSC sempre havien estat d´acord fins ara. Tampoc UxB i Iniciativa de Catalunya van estar d´acord en aquesta proposta.

Aquesta és la segona modificació de l´ordenança de convivència des que va ser publicada fa ja cinc anys. El primer canvi en aquesta normativa va ser per incloure la prohibició del nudisme integral.

19-I-12, J.V. Aroca, lavanguardia