jueus laics contra talibans jueus

Ahir, en la línia 49 d´autobús de Jerusalem, un ultraortodoxo es va dirigir a una jove que compleix el seu servei militar i tornava a la seva base i li va demanar que s´assegués en la part posterior del vehicle públic perquè els homes i les dones no es barregessin. Ella es va negar i ell li va cridar "prostituta". La noia va cridar al seu pare plorant i est la va convèncer d´acudir a la comissaria. "No és la primera vegada que li molesten en aquesta línia, però jo li vaig dir que no podem doblegar-nos davant ells", va declarar el pare. La policia va detenir immediatament al ultraortodoxo, contra el qual seran presentats càrrecs.El Ministeri de Transports, per la seva banda, va publicar un comunicat en el qual demana a les dones afectades que ho denunciïn.A Israel, la minoria ultraortodoxa, els anomenats jaredim o piadosos, està provocant una gran tempesta, i no solament en els transports públics. D´una banda, els jaredim intenten impedir que les dones cantin en actes públics perquè això "desperta sentiments negatius en els homes". A Jerusalem, on hi ha una gran concentració ultraortodoxa, pressionen a l´Ajuntament per impedir que s´exhibeixin cartells amb fotos femenines. Es tracta de menys del 10% de la població israeliana, però a causa del sistema electoral, de caràcter proporcional, gaudeixen de gran poder polític i són crucials per formar coalicions. Així, partits com Shas i Judaisme de la Torà tenen posicions clau en l´Executiu i al Parlament. D´altra banda, el creixement demogràfic dels jaredim és més ràpid que el de la resta dels israelians.

La majoria laica està reaccionant amb fermesa. El primer ministre, Beniamin Netanyahu, es va enfrontar als seus aliats en reiterar que "ningú té dret a imposar-se als laics". En la Bíblia, va recordar, "Débora i Míriam cantaven i Yael lluitava per la independència del nostre poble. L´intentar allunyar a les dones de la vida contradiu els valors de la Bíblia i del judaisme i s´oposa als valors democràtics de l´Estat d´Israel (...) No acceptarem que escupin a les dones al carrer per la seva forma de vestir".

Tot va començar amb una agressió de radicals ultraortodoxos de la ciutat de Beit Shemesh a una nena de vuit anys, Naama Margulies, a la qual van acusar de vestir de forma "inmodesta". El dimarts, deu mil persones es van manifestar als seus carrers cridant "Beit Shemesh no és Teheran". La ciutat té 90.000 habitants, i almenys el 65% de la població mira amb preocupació el creixement ultraortodoxe."Sota cap concepte marxarem de la ciutat. Ens preocupa que vulguin convertir Beit Shemesh en una ciutat jaredit sense que ens hagin preguntat sobre aquest tema", va declarar Hadasa Margulies, mare de la nena agredida. "Ningú té dret a imposar la foscor", va afegir encenent les veles de Janucá, la festa de la llum.

A la manifestació van acudir ortodoxos moderats, tradicionalistes i laics per protestar per la "opressió dels piadosos" i pel pla del Govern de construir en Bet Shemesh habitatges per 150.000 ultraortodoxos. "Nosaltres també volem cases subvencionades. No tenen el dret a canviar el caràcter de la nostra ciutat, que sempre va ser moderada i oberta a tots", afirmaven els seus habitants.

Un dels cartells deia: "Netanyahu, la bomba iraniana ja ha explotat, aquí, en Beit Shemesh".

Entre els manifestants hi havia molts religiosos, ortodoxos i moderats, que volen detenir la jaredización,l´ona fonamentalista religiosa. Entre les oradores, diputades tant de l´esquerra com de la dreta. "Una ona tèrbola i radical està amenaçant a la societat israeliana, i les dones hem de fer-li front abans que sigui tarda", resa el comunicat signat per dones de tots els sectors de la societat, encapçalades per la líder de l´oposició, Tzipi Livni.

Per a la periodista Linoy Bar Geffen, els israelians exigeixen unes noves regles de joc entre la religió i l´Estat. "A l´estiu - diu-,400.000 joves van demanar fer el mateix en el camp econòmic, exigint més igualtat. Ara la majoria israeliana demana igualtat en les relacions entre la majoria laica i tradicionalista i la minoria ultraortodoxa".

29-XII-11, H. Cymerman, lavanguardia