ah!, per˛, la JustÝcia espanyola feia vacances a l┤agost?!!

Toc de corneta. El nou ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, no ve sobrat de mitjans, però sí carregat de projectes. Ahir va anunciar que agost deixarà de ser un parèntesi per a moltes instàncies judicials que exerceixen les seves tasques a mig gas, o sense, durant aquest mes de l´any. Gallardón va utilitzar l´acte de presa de possessió de la cúpula de ministeri per llançar aquesta ordre de mobilització permanent. L´haurà d´ajudar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que és l´òrgan de govern dels jutges, on impera ara una seriosa preocupació per les retallades, que no han exclòs a la justícia.

Per a Gallardón, el parèntesi judicial d´agost és un negatiu llegat de costums ja superats en el funcionament de l´administració.Dècades enrere, durant aquest mes es detenia gairebé tota la maquinària administrativa. Amb el temps, aquest concepte va quedar superat en la major part dels àmbits, però no en moltes instàncies judicials on, com ocorre en el Tribunal Suprem, segueixen existint figures com la de la sala de vacances, per a tràmits urgents. El ministre de Justícia, en canvi, creu que no hi ha motiu per paralitzar ni ralentir l´activitat processal a l´agost, i vol que els criteris d´austeritat i eficiència es materialitzin en accions concretes. Però alhora estima que a Espanya es pledeja massa.

Al nou equip de Gallardón no li faltaran problemes per millorar la imatge de la justícia. Últim exemple, la sanció imposada ahir pel CGPJ per al jutge del Registre Civil de Murcia Antonio Martín Ferradal per vexar reiteradament a funcionaris i particulars. La multa de 3.000 euros és per cridar "putes" a les mares solteres, "marietes" als homosexuals i "els tocacollons aquests" als estrangers.

4-I-11, J.M. Brunet, lavanguardia