Centres dŽInternament dŽEstrangers o Camps de Concentració dŽImmigrants?

El Síndic de Greuges [defensor del poble català], Rafael Ribó, va alertar ahir en el Parlament de l´existència de maltractaments en el Centre d´Internament d´Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. "Està més que demostrat que es donen les condicions que segur que permeten l´existència de maltractaments", va assegurar Ribó. No va poder ser més específic perquè no ha pogut visitar el centre. Tampoc ha rebut la informació que va sol·licitar a l´ex delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel.

A pesar que la llei del Síndic de Greuges obliga a qualsevol Administració a informar al defensor del poble, Ribó sempre va obtenir de Rangel "el més absolut silenci". Així va ser quan li va reclamar explicacions sobre les queixes rebudes sobre el tracte als interns, alguns dels quals van protagonitzar vagues de gana, i també després de sol·licitar informació sobre la mort d´un dels immigrants. Tant és així que Ribó va declarar en el Parlament a la Delegació del Govern com l´Administració menys col·laboradora.

Després de lliurar a la presidenta de la Càmera catalana l´informe anual de l´Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura, que ell mateix presideix, Ribó va assenyalar que hi ha "indicis", "queixes" i "suposicions" suficients per afirmar que existeixen deficiències en el centre, on es dóna un règim de "amontonamiento". El Síndic va assenyalar que s´ha de solucionar "amb urgència" la situació d´aquest opac centre d´internament per a estrangers. Per això, va assenyalar que ja s´ha posat en contacte amb la successora de Rangel, Montserrat García Llovera, si bé va aclarir que encara no ha rebut resposta.

Crítiques de les ONG

En total, a Espanya hi ha nou CIE, amb una capacitat aproximada de 2.500 places. En el de Madrid, la setmana passada va morir una dona congolesa víctima d´una meningitis no diagnosticada. La falta d´una sala d´infermeria va deslligar una polèmica que va tenir la seva culmen en un acte del Jutjat nombre 6 de Madrid, del passat 21 de desembre. En ell, el jutge de vigilància va criticar el "amuntegament" al que se sotmet als immigrants i la falta d´assistència mèdica.

En el Sud, les ONG Associació Pro Drets Humans d´Andalusia (Apdha) i Andalucía Acoge es van sumar ahir al torrent de crítiques, en denunciar la "falta i vulneració de drets" en els CIE de Màlaga i Algesires, dels quals van denunciar l´estat "ruïnós" de les seves instal·lacions. Ambdues organitzacions van exigir el tancament de les instal·lacions, al mateix temps que critiquen el "caràcter penitenciari clar" dels mateixos, informa Europa Press.

La presidenta d´Andalusia Acull, Mamin Castellanos, va ressaltar "el caràcter penitenciari clar de tots ells", malgrat que la Llei d´Estrangeria de 1985 "no ho permet". "Es dóna en tots, sobretot a Algesires, on s´usa com CIE una antiga presó que no complia les condicions per ser-ho", va afegir.

El Ministeri de l´Interior s´ha mostrat sempre contrari al tancament que reivindiquen les ONG dels polèmics CIE. El president de l´associació hispà-equatoriana Rumiñahui, Vladimir Paspuel, va demanar al nou responsable de la cartera ministerial, Jorge Fernández Díaz, que present "al més aviat possible" la part del reglament de la Llei d´Estrangeria que ha de donar un marc més garantista als internaments dels sense papers en els CIE. Des que el Congrés va aprovar la reforma de la llei, al desembre de 2009, el Govern disposava, en teoria, de sis mesos per presentar el reglament que l´ha de desenvolupar.

28-XII-11, B. Beníez & D. Ayllón, publico

El Síndic de Greuges ha avisat avui que en el Centre d´Internament d´Estrangers de la Zona Franca de Barcelona es donen condicions perquè pugui haver-hi maltractaments, com l´amuntegament d´interns, i ha demanat que s´actuï amb urgència perquè no es converteixi, sense ser-ho, en un centre penitenciari.

El Síndic, Rafael Ribó, ha llançat aquest advertiment en roda de premsa, després de lliurar en el Parlament l´informe anual sobre la tortura, que ha elaborat en la seva condició d´Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura. Ribó ha assenyalat que s´ha d´esmenar "amb urgència" la situació d´aquest centre d´internament d´estrangers, perquè, malgrat que no ha pogut entrar ni ha rebut informació oficial per part de la Delegació del Govern a Catalunya, "està més que demostrat", al seu judici, que existeixen condicions que "segur" que permeten l´existència de maltractaments.

A preguntes dels periodistes, Ribó ha assenyalat que arran de les queixes rebudes sobre el tracte als interns, alguns dels quals van protagonitzar vagues de gana, i després de la defunció d´un dels immigrants, es va dirigir a l´entonis Delegat del Govern, Joan Rangel, per demanar-li informació sobre la situació del centre de la Zona Franca. El Síndic ha denunciat que Rangel no només no li va autoritzar a visitar el centre -ja que necessita un conveni amb el Defensor del Poble, que és el competent en aquesta matèria-, sinó que li va respondre amb el "silenci més absolut".

Ribó ha assenyalat que li consten "indicis", "queixes" i "suposicions" suficients per afirmar que està "més que demostrat" que en el centre de la Zona Franca existeixen dèficit, com a l´àrea d´alimentació i sobretot pel "amuntegament" dels interns. Per aquest motiu, ha demanat que s´actuï amb urgència per evitar que aquest centre es converteixi a la pràctica en un centre penitenciari, sense tenir aquesta condició.

A més, ha lamentat la "nul·la col·laboració" de Ragel -que va dimitir per presentar-se en les llistes del PSC en les eleccions generals- i ha avançat que ja s´ha posat recentment en contacte amb la seva successora, Montserrat García Llovera, si ben encara no ha obtingut resposta. En canvi, Ribó no ha tingut cap obstacle en l´últim any per visitar sense previ avís 17 instal·lacions, com a centres penitenciaris, comissaries de policia i centres de justícia juvenil i de protecció de menors, per tractar de trobar fallades i proposar mesures de precaució per evitar possibles casos de tortures o maltractaments.

Segons Ribó, en aquestes visites ha pogut constatar insuficiències en el sistema de videovigilancia a les presons i en la identificació dels funcionaris de presons i que en els centres juvenils la seguretat la duen a terme empreses de seguretat privada sense formació específica. Així mateix, ha advertit que hi ha retards en la notificació al jutge de l´adopció de mesures coercitives als presos, o que en algunes comissaries hi ha demores a l´hora que els detinguts puguin tenir accés a la seva assistència lletrada.

També ha constatat fallades d´higiene i alimentació a l´àrea de detinguts de la comissaria central dels Mossos d´Esquadra, en Els Corts, a causa del "desgast", així com la falta d´espai a les àrees de detinguts de la Guàrdia Urbana de Barcelona i d´altres policies locals catalanes. Per aquest motiu, ha recomanat que els detinguts per la Guàrdia Urbà i les policies locals vagin directament a les comissaries dels Mossos d´Esquadra.

També ha recomanat que s´incrementi la instal·lació de càmeres de videovigilancia -que gravin imatge i so- a les presons catalanes, sobretot a les àrees de registres i d´aïllament, així com en els furgons policials de trasllat de detinguts, i que tots els funcionaris de presons vagin sempre identificats.

27-XII-11, efe, lavanguardia