el (sempre Nacional) Estat, un model polític ineficient

La majoritària presència de jugadors de la minoria magiar en la selecció romanesa d´hoquei sobre gel ha deslligat una agra polèmica al país, després que bona part dels esportistes ignoressin l´himne nacional de Romania i sí cantessin el d´Hongria, en un partit entre els dos combinats.
L´escàndol, del que tots els mitjans romanesos segueixen informant, es va produir el dissabte quan la selecció de Romania va rebre a la d´Hongria a la ciutat de Miercurea Ciuc, en plena Transilvania, el centre de Romania i d´àmplia majoria hongaresa.
Els integrants de la selecció romanesa van escoltar en silenci l´himne romanès i varis d´ells van entonar al costat dels seus rivals hongaresos i el públic present l´himne nacional magiar.
Després d´escoltar-se els himnes oficials, el públic i els jugadors romanesos van cantar l´himne d´aquesta regió del centre del país en la qual molts dels seus habitants aspiren a l´autonomia. Transilvania és nucli dels esports d´hivern romanesos, ja que la regió se situa al peu dels Carpats, on la neu i el fred són abundants.
El clima de tensió va continuar el diumenge durant la trobada entre el Steaua de Bucarest -un dels símbols per excel·lència del nacionalisme romanès- i el Miercurea Ciuc, quan part del públic va proferir crits nacionalistes i xenòfobs contra la minoria hongaresa de Romania , que es concentra en Transilvania i suposa més del 6 % de la població de Romania, però el 20% en Transilvania.
El passat 1 de desembre, dia nacional de Romania, un jugador de la selecció nacional d´hoquei sub 16 va denunciar haver estat agredit per tres companys magiares després d´haver-los demanat que parlessin en romanès.
Transilvània és una de les tres grans regions de l´actual Romania, on la cultura i llengua hongareses segueix tenint presència als carrers, i a les seves ciutats segueix ben a la vista l´herència alemanya i centreeuropea, encara que ciutats com Cluj-Napoca (l´equip de les quals de futbol ha freqüentat la Champions en els últims anys) són places fortes per a la bandera blava, groga i vermella de l´estat romanès. Moldàvia i Valàquia, on se situa la capital Bucarest, són el cor de la Romania de parla i cultura romanesa.
21-XII-11, L. Cordi, diariovasco