Carrier IQ, els nostres m˛vils ens espien?

Potser es quedi només en una sospita, però un nou descobriment llança dubtes raonables sobre el respecte d´algunes companyies a la cada vegada més deteriorada privadesa dels usuaris. Aquesta vegada la bomba ha estat llançada per Trevor Eckhart, un jove programador nord-americà, especialista en seguretat, que ha descobert en mòbils de diversos sistemes operatius i marques l´existència d´un programari preinstalado que monitoriza l´activitat dels usuaris i envia als operadors de telefonia dades com la localització, els missatges SMS i contrasenyes d´usuari.

Eckhart va descobrir fa dues setmanes que alguns telèfons amb el sistema operatiu Android tenien preinstalat un programari de la companyia Carrier IQ que, sense que l´usuari ho sabés, registrava la seva activitat i l´enviava per internet. Per demostrar-ho, el programador va filmar un vídeo en el qual es pot veure com les seves accions amb un telèfon HTC es registraven en la pantalla d´un ordinador. Fins i tot quan Eckhart va accedir a internet mitjançant el protocol de seguretat htpps, que està xifrat, el programari de Carrier IQ va poder llegir la informació a l´instant i sense problemes.Carrier IQ va enviar a Eckhart una notificació de "cessament i desisteixi" perquè deixés de referir-se a aquesta companyia, però el programador es va mantenir ferm. La que va desistir va ser l´empresa, que uns dies més tard va editar una nota de premsa en la qual explicava que el seu programa el que fa és "explicar i mesurar informació operacional en dispositius mòbils". "Aquesta informació és usada pels nostres clients -operadors- com una eina per a la millora de la qualitat de la xarxa, entendre els problemes dels aparells i finalment millorar l´experiència dels usuaris", va assenyalar.

El programari de Carrier IQ està en uns 140 milions de telèfons, encara que no queda clar en quins. D´una banda, encara que les proves de Eckhart van ser amb Android, aquest sistema de Google no porta el programa "espia" per defecte. De fet, no està en els telèfons oficials de Google.Nokia i BlackBerry, als quals es va relacionar immediatament amb aquest programari, asseguren que les seves terminals no surten de fàbrica amb aquest programa. Una altra cosa és si algú ho instal·la després. Els iPhone d´Apple amb l´actual sistema iOS 5.0 no porten el programari de Carrier IQ, encara que en versions anteriors sí va estar. En aquest cas, el programa estava desactivat per defecte.

Enmig de la polèmica, operadors d´Estats Units com AT& T i Sprint van defensar l´ús d´aquest sistema per millorar l´efectivitat del seu servei. Algunes autoritats ja han començat a investigar. El senador demòcrata de EÈ. UU. Al Franken ha demanat explicacions a Carrier IQ, i autoritats de protecció de dades d´Alemanya i França ja han sol·licitat oficialment informació a les companyies per saber si els mòbils ens espien.

3-XII-11, F. Bracero, lavanguardia