adolescents: masclisme profund i persistent

A l´estudi sobre joventut i papers difós divendres passat amb motiu del dia Contra la Violència de Gènere, es reincideix que més enllà de les lleis, bandejar els monolítics papers de gènere pot trigar, com a mínim, una generació. El 44% de les noies creu que per realitzar-se necessita l´amor d´un home: el noi ha de protegir-la, ella complaure-li; la gelosia són una prova d´amor. I sí, ells són agressius i valents perquè "forma part de la seva naturalesa", mentre que elles són tendres i submisses. Fins que un dia, les més afortunades agarrin la bossa i surtin al carrer a menjar-se el món sense haver digerit les seves pròpies frustracions. Una generació més!

28-XI-11, J. Bonet, lavanguardia

"Primer et diu que no et posis una faldilla, després arriba el primer insult i després ve l´hòstia". Claudia, de 17 anys, no parla per experiència. Mai ha estat maltractada i sembla que identifica els primers senyals de la violència de gènere. O això creu: "És normal que el meu nuvi em miri els missatges del mòbil sense que jo m´assabenti", explica tot seguit, "és lògic que li agradi saber què faig". Aquesta intromissió en la vida privada de la parella, reflex de les idees masclistes sobre el que ha de ser una relació amorosa, és cada vegada menor entre els adolescents, però els estereotips sexistes segueixen perpetuant actituds de desigualtat entre els més joves.

La prova està que el 80% dels adolescents creu que, en una relació de parella, la noia ha de complaure al seu nuvi, segons un estudi de la Federació de Dones Progressistes presentat a Madrid. Aquestes dades, extrets d´1.396 qüestionaris realitzats a joves d´entre 14 i 18 anys a Madrid i Burgos, demostren que la idea del "amor romàntic" és la base de les relacions de parella. És a dir, "la història del príncep i la princesa", com relata la presidenta de la federació, Yolanda Besteiro: "La posició de la dona al món sempre és en referència al que sigui el nuvi, de manera que l´objectiu d´ella és complaure-li a ell". Això explica que tres de cada deu adolescents enquestats considerin que una dona se sent "realitzada" quan té nuvi. A més, segons l´estudi, més del 40% dels joves creu que "el noi ha de protegir a la seva noia" i sis de cada deu considera que la gelosia és "normal" en una relació de parella.

"Si es posen gelosos, t´estan demostrant que et volen", argumenta Silvia, de 16 anys, "la qual cosa passa és que cal posar-los límits perquè no es tornin bojos". Durant l´hora del pati en l´institut San Isidro de Madrid, Iria explica que al seu exnovio no li agradava que ella sortís de tabola. "Jo, per fotre-li, sortia gairebé tots els dies", afirma, "però tinc amigues que, porno discutir, els fan cas".

Aquestes situacions de control per part d´ells i submissió per part d´elles "poden suposar el preludi d´episodis considerats violència de gènere", alerta Besteiro. De fet, una altra noia, Carolina, explica com la seva exnovio porta diversos dies plantant-se a la seva casa i cridant-la a crits perquè tregui el cap a la finestra. Però només treuen el cap el seu pare i el seu germà perquè el noi, que encara no ha assumit la ruptura, es vagi a la seva casa i deixi tranquil·la a Carolina. Ella explica la història una mica avergonyida, però diu que no li "atabala". Aquesta actitud tampoc és aïllada, perquè, segons l´estudi, els adolescents solen vincular la violència de gènere únicament a l´àmbit domèstic, a les relacions de parella i a problemes d´alcohol i drogues. Només el 21% relaciona aquesta xacra amb el masclisme.

El problema, segons la Federació, és que vivim en una "falsa aparença d´igualtat". Com les dones estan menys discriminades que en generacions anteriors, "elles només s´adonen de la bretxa de gènere quan accedeixen al mercat laboral", expli-ca Besteiro, "on són discriminades en els seus salaris" i també quan volen promocionar en el seu treball.

Per això, els adolescents repeteixen estereotips del passat, que no identifiquen com a masclistes. Per exemple, la majoria d´entrevistats considera que l´agressivitat i la valentia són característiques masculines. "A mi no m´agraden els nois violents, però sí una mica chulitos, malotes", confirma Laura, de 17 anys. "Jo vull que em donin una mica de canya i que no em diguin a tot que sí", se suma Omara. En canvi, tant ells com elles identifiquen la tendresa i la comprensió com a comportaments naturals de les noies. Aquest resultat, adverteix la Federació de Dones Progressistes, tanca un greu problema, i és que les noies, "en descriure l´agressivitat com una actitud natural dels homes, no identifiquen els episodis de violència perquè els veuen normals".

De fet, un estudi de la Secretaria d´Estat d´Igualtat ja va revelar, fa un any, que gairebé una de cada deu adolescents espanyoles d´entre 13 i 18 anys (un 9,2%) manifesta haver viscut situacions de maltractament per part de la seva parella, com ser insultada, o copejada. De les 54 dones mortes a les mans de les seves parelles o exparejas en el que portem d´any, 16 tenien menys de 30 anys. Tres d´elles no superaven la vintena.

24-XI-11, A. Flotats, publico

El 65% dels adolescents andalusos d´entre 14 i 16 anys presenten actituds i pensaments sexistes, segons l´estudi sobre "Sexisme i violència de gènere en la joventut andalusa" presentat avui per l´Institut Andalús de la Dona (IAM).

La directora del IAM, Soledad Pérez, ha explicat en conferència de premsa a Còrdova que l´objectiu de l´estudi, en el qual han participat al voltant de 3.000 nois de 57 centres escolars, ha estat "realitzar un diagnòstic de la realitat de la violència de gènere en la joventut".

L´estudi posa de manifest que, quant als rols, el 24% dels nois i el 9% de les noies creuen que els homes "estan més capacitats pel públic", mentre que un 46,5% dels nens i un 45,1% de les nenes estan d´acord en què "ningú com les dones saben criar als seus fills".

Quant a trets assignats, més d´un 20 % dels adolescents pensen que les dones són més febles que els homes, mentre que el 30 % dels consultats creu que la fragilitat femenina té per als homes un encant especial.

Així mateix, tant nois com a noies tenen assumida la "legitimitat masculina d´autoritat", ja que fins a un 60% està d´acord o molt d´acord amb que en la parella el normal és que l´home protegeixi a la dona.

Dades que reflecteixen, segons Pérez, que existeix entre els adolescents un "sexisme benèvol" que no agredeix a les dones però que "dóna perspectives" de violència de gènere.

La directora del IAM ha alertat sobre el perill que la joventut "tingui assumida la violència en la parella", ja que el 68% dels nois i el 74% de les noies creuen en el mite de "qui bé et vol, et farà sofrir", mentre que el 60 % creuen en el "amor predestinado" i més del 50% pensa que l´amor implica "possessió i exclusivitat".

Més cridaner encara, segons Pérez, és el fet que un 61% dels nois i un 41,7% de les noies creuen que la gelosia "són una prova d´amor".

En aquest sentit, ha alertat que 45 minuts de pel·lícules com la saga "Crepuscle", que fomenta "l´amor romàntic", perjudica la labor de coeducació que es duu a terme a les aules per evitar el sexisme entre els joves.

"Hores d´aules poden ser desandadas per 45 minuts de pel·lícula", ha reiterat Pérez, qui ha recordat que l´educació "també és cinema i el que el nostre nois llegeixen" en relació al "amor romàntic", que "no implica submissió directament però que implica gelosia com a part de l´amor".

Per orto costat, l´estudi adverteix que existeix un "elevat sexisme, manca de coneixements sobre els conceptes d´igualtat i violència, dificultats per detectar l´abús i elevat grau de mitificació de l´amor, especialment en els nois".

Per frenar a aquesta situació, l´estudi planteja mesurades com introduir la coeducació des de les edats més primerenques de l´escolarització, treballar amb la joventut a descobrir les atribucions sexistes o visibilizar els conceptes de violència, masclisme, feminisme, sexisme i igualtat".

Respecte a un segon estudi que compara als nens exposats a violència de gènere amb un grup de nens no exposat a aquesta problemàtica, els resultats posen de manifest que el 22 % dels nens afectats presenten baix rendiment escolar, enfront del 8% dels menors no exposats.

25-XI-11, efe, elpais