Espanya cañí -28: el país de Pepe Gotera i Otilio

- > dossier Espanya cañí 

L´Àgora de Calatrava, de 90 milions d´euros, té goteres permanents

5-XI-11, S. Enguix, lavanguardia
L´Àgora de València, edifici de Santiago Calatrava situat a la Ciutat de les Arts i les Ciències que ha costat 90 milions d´euros (el doble del pressupostat), té goteres. Tantes que en dies de pluja l´aigua entra en el recinte entorpint les activitats internes, com el Open 500 de tennis que s´està celebrant aquest cap de setmana. El pitjor és que sembla que no hi ha de moment solució al problema, com ahir va apuntar la consellera de Turisme, Lola Johnson: "Aquestes filtracions es produeixen en moments puntuals", va assenyalar. A més, l´Àgora encara no està finalitzat; i com va anunciar la consellera, "no s´acabarà de moment". Realitat que convertirà en permanents les goteres de l´edifici. 

El Govern valencià, que presidia el popular Francisco Camps, va pagar 15 milions d´euros a l´arquitecte Santiago Calatrava per projectar tres gratacels a València que, probablement, mai s´aixecaran.

Així consta en l´escrit de la Fiscalia Provincial de València, que ha decidit arxivar la denúncia que van presentar en el seu moment diversos diputats autonòmics d´Esquerra Unida (EU). Aquests parlamentaris consideren que va haver-hi un suposat delicte de prevaricació i malversació de cabals públics en el contracte signat entre la Generalitat i l´arquitecte Santiago Calatrava per aixecar tres torres al costat del complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. El fiscal, en canvi, estima que "no existeixen indicis bastants de criminalitat" per a cap tipus d´infracció penal i arxiva les diligències obertes.

La Fiscalia sí desvetlla el que el Govern valencià havia ocultat fins ara. És a dir, que l´Executiu presidit per Francisco Camps va abonar "mitjançant xecs nominatius" 15 milions d´euros a Santiago Calatrava a través de l´empresa pública Ciutat de les Arts i les Ciències SA. Fins ara, el Govern valencià havia donat a entendre que, encara que el contracte del projecte era de 15 milions d´euros, solament s´hi havia desenbolsado una bestreta de 2,6 milions d´euros.

El despatx de Santiago Calatrava es va limitar a assenyalar ahir: "No anem a fer declaracions sobre aquest tema". Segons la relació de pagaments relacionada pel fiscal, el 30 de setembre de 2005, Calatrava va rebre 2.6 milions d´euros de bestreta. El 30 d´agost de 2006 es van pagar 137.000 euros per les maquetes i els plànols de les torres. El 30 de març l´abonament va ser de 6,2 milions pel segon termini de redacció de l´avantprojecte i el 28 de febrer de 2007 altres 6,2 milions corresponents al tercer termini.

El diputat d´EU Ignacio Blanco va exigir ahir responsabilitats polítiques pel pagament de 15 milions per un projecte que se sabia "inviable".

8-XI-11, J. Ferrandis, elpais

La Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), que depèn de la Conselleria d´Economia, va pagar 2,7 milions d´euros a l´arquitecte Santiago Calatrava per l´avantprojecte i el projecte bàsic del Centre de Convencions de Castelló, que no s´ha iniciat i no té termini per a la seva construcció.

La diputada d´Esquerra Unida Marina Albiol, que ha consultat aquesta setmana l´expedient després d´obtenir el vistiplau de la Conselleria d´Economia, va denunciar ahir que l´arquitecte valencià factura des del seu despatx en Zurich (Suïssa) para "no pagar impostos ni seguretat social pels projectes de la Generalitat".

Albiol va explicar que les reunions tècniques per preparar el projecte del centre de convencions de Castelló, segons la documentació analitzada, van tenir lloc a València. "Solament apareix la referència Zurich en les factures, la qual cosa permet a Calatrava eludir les obligacions fiscals i de seguretat social que marquen les lleis espanyoles". "És lamentable que amb diners públics de la Generalitat es realitzin aquestes martingales", va afegir.

Per Esquerra Unida és escandalosa la quantitat abonada a l´arquitecte per un projecte de centre de convencions bàsic, sobretot si es té en compte "que és molt possible que aquesta construcció mai arribi a terme -l´aprovació del pla urbanístic està paralitzada pel Tribunal Superior de Justícia i pendent de sentència del Tribunal Suprem- pel que estaríem davant d´un nou cas de malbaratamiento de diners públics a escala massiva". "Hauríem pagat 450 milions de les antigues pessetes, per gens", va indicar Albiol.

Per contra, per a la diputada d´Esquerra Unida, si el projecte segueix endavant, el despatx de Santiago Calatrava cobrarà un mínim de 7,5 milions d´euros, "una quantitat desorbitada que prodría incrementar-se amb els habituals sobrecostes de les obres de l´arquitecte valencià".

Marina Albiol reclama que es paralitzi qualsevol pagament a l´arquitecte valencià i que la Generalitat estudiï una "fórmula per recuperar els diners invertits en un projecte fastuós" que no respon a les necessitats i possibilitats de la societat valenciana en aquests moments.

13-III-11, J.F., elpais