Espanya ca -27: un tramvia de pagament per no ds

El primer tramvia d´Andalusia amb prou feines ha tingut cinc anys de vida a Vélez Màlaga. La decisió de l´Ajuntament de paralitzar en pocs dies el servei així com la intenció de treure a la venda les unitats reflecteixen el llast econòmic que ha suposat aquest mitjà de transport des de la seva implantació.El conveni subscrit entre el Consistori i l´empresa concessionària del servei, Travelsa –formada per Sando i Alsa– ha estat una gran llosa per garantir la prestació del servei als veïns, hagut de sobretot a les condicions marcades en el document.La primera d´elles era referent al nombre de viatgers, ja que la previsió anual de passatgers s´estableix en 1.190.676 usuaris per garantir l´equilibri del cost d´explotació. No obstant això, aquesta xifra no s´ha aconseguit mai i la diferència ha de sufragar-la econòmicament l´Ajuntament. Per si no fos poc, el nombre de viatgers ha descendit de manera gradual en els últims anys.

Així, durant 2007 van usar aquest mitjà de transport uns 908.857 usuaris; 722.126 en el 2008; 695.038 en 2009; i 701.064 el passat exercici. Tan sols en 2010 es van pujar al tramvia 489.612 persones menys de les previstes i aquest any, encara que encara no ha acabat, s´han registrat 470.000 viatgers menys dels esperats.

Per compensar aquestes pèrdues, es va establir la tarifa tècnica que es va fixar en 1,42 euros el primer any, enfront de l´1,30 euros que pagava l´usuari. Al desembre de 2009, a causa de la disminució d´ingressos i davant l´adquisició d´una tercera unitat mòbil, es va aprovar un increment de la tarifa tècnica a petició de l´empresa, passant d´1,42 a 1,68 euros. Aquest nou mandat, s´ha tornat a incrementar la tarifa tècnica fins a arribar a 1,82 euros, per la qual cosa l´Ajuntament paga 52 cèntims per cada usuari.

L´engegada de la segona fase, un recorregut d´1,2 quilòmetres que comunica el parc Jurado Lorca amb l´avinguda Esplanada de l´Estació, obligava a un nou increment de la tarifa tècnica fins als 2,80 euros, una quantitat que l´actual alcalde veleño, Francisco Delgado Bonilla, afirma que no pot assumir.

Competència

Un altre dels problemes que ha llastrat al tramvia ha estat la competència que fan els autobusos que travessen el cas urbà. Precisament, els autobusos de Alsa, una de les integrants de Travelsa, agafaven passatgers en el trajecte de Vélez a Torre del Mar, gairebé uns 200.000 a l´any, que ben podien utilitzar el tramvia; una situació a la qual encara no se li ha buscat solució.

Les dades econòmiques es tornen preocupants per al Govern municipal, ja que deuen prop d´1,6 milions d´euros a Travelsa. I a sobre, la liquidació anual del present exercici se saldarà amb un dèficit proper al milió d´euros per la diferència entre la previsió de viatgers i els que efectivament han utilitzat els trens.

Els compromisos per part de la Junta d´Andalusia han estat constants, però després no s´han portat a la pràctica. De fet, al gener del 2009 l´anterior president autonòmic, Manuel Chaves, es va comprometre durant una visita oficial realitzada a la ciutat a ajudar de forma puntual a pal·liar el dèficit del sistema tranviario, que en aquells dies mantenia un deute que superava els 1,2 milions d´euros.

Així mateix, al juliol del passat any,la Conselleria d´Obres Públiques es va comprometre a realitzar una aportació de 3 milions d´euros per a l´adquisició de la tercera unitat, i que l´Ajuntament retornaria en anys posteriors. Tampoc se sap gens d´això.

La marxa del tramvia pels carrers de Vélez Màlaga tampoc ha estat un camí de roses aquests cinc anys, per diverses circumstàncies. Des de la seva engegada, el tramvia ha sofert una trentena d´accidents, un d´ells al maig de 2009 quan una fallada en el sistema de frenat va arrossegar una unitat mòbil col·lisionant amb diversos vehicles estacionats en les vies de la segona fase.

L´últim va ser al juliol, quan un camió ploma es va enganxar amb un dels cables i va destrossar les catenàries del traçat que encara no ha entrat en funcionament.

També han estat constants l´amenaces de tallar el servei del tramvia davant els continus impagaments a l´empresa, que va arribar fins i tot a plantejar un Expedient de Regulació Temporal d´Ocupació als treballadors com a mesura de pressió.

Durant aquests últims mesos, el regidor veleño va intentar negociar que la Junta d´Andalusia assumís part del bitllet perquè entrés en servei la segona fase, però la resposta ha estat sempre que la gestió del tramvia era municipal i que no anava a assumir-se part del seu dèficit.
L´última reunió mantinguda aquesta setmana entre els representants polítics i l´empresa es va saldar amb una resposta rotunda: es paralitza el tramvia el proper 1 de novembre de forma temporal, fins que no s´atenguin les demandes de l´equip de govern veleño. A més, al començament del proper any 2012 es plantejarà la venda de les tres unitats mòbils a altres municipis amb sistemes tranviarios. Amb això, les vies seran el mut testimoni d´un viatge que, en cinc anys, no ha portat a cap part.

13-X-11, J. Zayas, laopiniondemalaga

... el seu manteniment suposaria assignar al pressupost de 2012 una partida de 2,6 milions d´euros, és a dir, el 9% del muntant econòmic amb el qual explicarà el Consistori per al proper exercici.

No obstant això, encara que es paralitzi el servei, l´Ajuntament haurà de seguir pagant els costos d´amortització de les seves unitats, la qual cosa suposarà uns 600.000 euros anuals.

10-X-11, elmundo