Espanya cañí -26: la ´paguica´, exemple de nostra cultura civil

És raonable que un ajuntament reparteixi pagues de 300 euros entre els jubilats i pensionistes d´un municipi a només cinc dies de les eleccions generals? I que ho retransmeti la televisió municipal? L´equip de govern popular de Torrevieja ha considerat que sí. I com calia esperar, l´oposició ha posat el crit en el cel i s´ha muntat un embolic.
 
L´alcalde de la localitat, Eduardo Dolón, va convocar el dimarts a 200 veïns de Torrevieja majors de 60 anys la pensió dels quals no excedeix 1,5 vegades una renda d´11.182,71 euros, segons consta en el Bàndol municipal on es regulen els requisits. I com ve ocorrent cada any des de 1996, els va lliurar en mà un a un els sobres amb els 300 euros, coneguts com ´paguicas´. En total, el consistori té previst repartir 3.000 d´aquestes ´paguicas´.
L´equip de govern municipal va explicar ahir que aquesta línia d´ajudes considerades com a «pioneres» per l´equip de Govern, va ser creada l´any 1996 per l´anterior alcalde de Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, i la seva distribució es duu a terme entre els mesos de novembre i desembre, «sempre abans de les festes patronals, que són les de la Puríssima Inmaculada Concepción, el 8 de desembre, i de les festes de Nadal».
El repartiment de les ´paguicas´ es realitza de manera repartida, en grups de 200 cada setmana, i s´atorguen tant en mà, amb un acte formal que se celebra al propi Ajuntament, com per transferència, segons ho prefereixin els beneficiaris.
Tot molt raonable, salvo pel fet que aquest any el repartiment de la ´paguica´ coincideix amb la campanya electoral dels comicis del proper diumenge.
Els partits de l´oposició a Torrevieja van acusar ahir a l´alcalde de tractar de «guanyar vots» en organitzar, a escassos dies del 20-N, un acte per repartir en mà a uns 200 jubilats la ja famosa ´paguica´.
Per al portaveu socialista, Ángel Saez, és «vergonyós que un polític tracti de guanyar vots utilitzant argúcies com les subvencions als majors». Saez va lamentar especialment que l´acte fos «retransmès per la televisió local».
El portaveu socialista va relatar que aquestes ajudes estaven pendents de pagament des de feia setmanes i va opinar que l´equip de govern ha esperat a la setmana de les eleccions generals per fer-les efectives en un «xou» que «recorda a l´Espanya profunda d´uns altres temps, amb les cartilles de racionament».
El portaveu dels Verds, José Manuel Dolón, va qualificar de «indecent i immoral» que en períodes electorals es lliurin aquestes ajudes a persones mitjançant actes «en els quals tothom s´ha de fer la foto».
«És una manipulació basta i antiestética que donin els diners d´aquesta forma, i a més en el saló de plens, en comptes de transferir les ajudes als comptes bancaris dels beneficiaris quan s´aproven els pressupostos municipals», va dir.
El portaveu de l´equip de govern popular, Joaquín Albaladejo, va replicar que aquestes ajudes es donen de la mateixa forma «des de fa 15 anys», ja que l´objectiu és que coincideixin amb les festes patronals de Torrevella, que se celebren al començament de desembre. Que coincideix amb el 20-N? «És mera coincidència», va dir.
17-XI-11, xarxa/efa, lasprovincias

En l´argot dels veïns de Torrevieja són les paguicas de tota la vida. Es tracta de l´ajuda municipal a pensionista i jubilats de la localitat que l´Ajuntament, en mans del PP des de 1987, va instaurar en 1991. Malgrat ser una partida ordinària i pressupostada per endavant, l´alcalde aprofita els anys electorals para, en plena campanya, convocar als beneficiaris en el saló de plens del Consistori i lliurar-los en mà el sobre, aquest any un xec per valor de 300 euros.

L´actual regidor, Eduardo *Dolón, va reeditar dimarts passat, a cinc dies de la cita amb les urnes, l´esdeveniment. Per a això va mobilitzar a tot el personal de l´àrea de serveis socials de l´Ajuntament. I tampoc va oblidar donar publicitat a l´acte. Va convocar la TV Local, que es nodreix bàsicament de les ajudes municipals, per retransmetre en directe el lliurament de 201 paguicas a d´altres pensionistes.

La iniciativa la va engegar l´alcalde i ara diputat autonòmic Pedro Ángel Hernández Mateo. El regidor, que va ocupar el càrrec entre 1987 i maig de 2011, va acordar està mesurada en 1991, entre altres qüestions per compensar l´estrall econòmic que acabava de realitzar en les economies més modestes de la localitat. L´any anterior, va aprovar una pujada de la contribució urbana del 130%.

La paguica de 1991 ascendia a 25.000 pessetes (150 euros). Des de llavors, el Govern local ha anat augmentant l´import de l´ajuda fins als 300 euros d´aquest any. Les pujades han coincidit amb cites electorals. Poden accedir a les ajudes els pensionistes per jubilació, viduïtat, orfandat o incapacitat permanent, amb ingressos inferiors als 11.182 euros i amb dos anys d´antiguitat en el padró municipal.

L´oposició ha arremès contra la iniciativa. "És ridícul i indecent el teatrillo que munta el PP. No es podria fer per transferència?", va assenyalar José Manuel Dolón, dels Verds. L´edil socialista Antonio Ruiz va defensar: "Hauria de ser un lliurament discret".

17-XI-11, elpais