retallar en lo necessari Ús carregar-nos el futur

El risc que la investigació a Espanya perdi en els propers anys l´excel·lència que ha aconseguit en l´última dècada "és molt alt", va advertir ahir l´investigador del càncer Joan Massagué en una conferència en el Cercle del Liceu. Si es perd aquesta excel·lència, els millors investigadors que han arribat en els últims anys tornaran a marxar-se perquè "el talent va on hi ha oportunitats".

Els centres d´investigació que han impulsat aquesta excel·lència són "de creació recent" i "d´alta fragilitat", la qual cosa els fa especialment vulnerables en el context actual de crisi econòmica, va assenyalar Massagué... en el conjunt d´Espanya, va afegir "és impossible predir què ocorrerà a la propera legislatura". El PP "no ha mostrat un programa d´investigació; ja veurem quina sensibilitat tenen".Reconegut com una de les màximes autoritats mundials en investigació del càncer, Massagué és director del programa de biologia del càncer i genètica de l´hospital Memorial Sloan-Kettering de Nova York. Encara que ha desenvolupat la seva carrera científic als Estats Units des de 1979, sempre ha mantingut un vincle estret amb la comunitat científica espanyola. Col·labora des de la seva fundació amb el Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona -del que ara n´és director adjunt- i des d´aquest any presideix el consell científic assessor del Centre Nacional d´Investigacions Oncològiques (CNIO) a Madrid.

"La investigació és una inversió que el país fa per a si mateix", va dir Massagué en la seva conferència al Cercle del Liceu. "La societat ha d´apostar per l´economia del coneixement". A Espanya, i molt especialment a Catalunya, s´ha fet aquesta aposta en l´última dècada. S´han creat centres d´investigació gestionats com a empreses, on s´ofereixen sous competitius a investigadors competitius, on es premien els mèrits i on es penalitza la ineficiència.Aquests centres estan adquirint un creixent prestigi internacional i han permès que "Espanya estigui atraient cervells d´altres països per primera vegada a la seva història", va destacar Massagué. Però el país encara no té tradició d´excel·lència científica. I "si no es manté o s´augmenta moderadament la inversió, el talent més important es marxarà", va vaticinar. La qual cosa seria una mala inversió per al país després del que s´ha aconseguit en l´última dècada perquè "és molt difícil construir i és molt fàcil derrocar".

15-XI-11, J. Corbella, lavanguardia