el prohibicionisme posa Mxic en mans del NarcoPoder

- el prohibicionisme expandeix el NarcoPoder a Llatinoamèrica 
- el prohibicionisme converteix Mèxic en un Estat Fallit 
- ´México: Abusos generalizados en la ´guerra contra el narcotráfico´´, HRW 
- buñuelesc NarcoMéxico 
- l´ardent destí de la premsa mexicana 
- NarcoMéxico... 
- reforma de les Convencions ONU sobre drogues 
-
drogues, prohibició, tràfic, democràcia... 

El secretari de Governació (ministre de l´Interior) del Govern de Mèxic, Francisco Blake Mora, va morir ahir en desplomar-se l´helicòpter en el qual viatjava des de la capital del país a la veïna ciutat de Cuernavaca. L´acompanyaven quatre dels seus col·laboradors i tres tripulants. Tots van morir, va informar la portaveu presidencial Alejandra Sota.L´aeronau, un Eurocopter Super Puma de l´Estat Major presidencial que les primeres imatges de televisió van mostrar completament destrossat, "no complia amb l´itinerari de vol" i per això es van activar els protocols de seguretat, va afegir la funcionària, que en nom del president Felipe Calderón va explicar que "s´estan avaluant totes les possibles causes que hagin propiciat aquest molt lamentable incident". Sota va demanar a l´opinió pública que s´atingui a les investigacions de les autoritats, dirigides per la Secretaria (ministeri) de Comunicacions, amb la intenció d´evitar especulacions sobre el cas, atès que Blake Mora és el segon responsable de la política interior mexicana que mor durant el mandat del president Felipe Calderón.

El 4 de novembre del 2008, Juan Camilo Mouriño, llavors secretari de Governació, perdia també la vida en un accident aeri quan el Lear Jet 45 que li transportava va caure a menys d´un quilòmetre de distància de la residència oficial dels Pins.

Visiblement afectat, el president va comparèixer després davant els mitjans i va dir que tot apuntava a la "probabilitat d´un accident" per la "nuvolositat en el trajecte".

No obstant això, el Sistema Meteorològic Nacional va indicar que les condicions de navegació eren òptimes. Calderón va precisar que l´helicòpter havia rebut el manteniment adequat, era protegit en els hangars de l´Estat Major i que el pilot tenia molta experiència.Minuts després de dara conèixer la mort de Blake Mora, que es dirigia a Cuernavaca per participar en una reunió amb tots els fiscals del país, la presidència de la República va informar que Calderón suspenia la seva agenda oficial del dia i del cap de setmana, que incloïa el cim de l´APEC en Hawái i la d´Amèrica del Nord amb els presidents d´Estats Units i Canadà.

En la sorra política, les reaccions van ser de consternació i cautela. El Congrés mexicà va guardar un minut de silenci, mentre parlamentaris de diferents partits demanaven esperar al fet que acabi la investigació. Les crides a la prudència cobren especial rellevància per la proximitat de les eleccions en l´estat de Michoacán, que se celebren el diumenge en un clima de forta tensió per la violència del crim organitzat i en les quals la germana del president, María Luisa Calderón és candidata.
La desaparició de Blake Mora, de 45 anys, es produeix també amb l´horitzó molt proper de les eleccions presidencials del mes de juliol, en les quals havia d´encarregar-se de l´àrea política. El jove secretari de Governació, que va assumir el càrrec al juliol del 2010, havia desplegat una gestió de perfil discret i assolit establir ponts d´acord amb l´oposició. També tenia al seu càrrec el procés de diàleg amb les víctimes de la guerra contra les màfies del narcotràfic que ha deixat a Mèxic més de 40.000 morts des que es va iniciar, al desembre del 2006.

12-XI-11, E. Sabartés, lavanguardia

La tràgica mort del secretari de Governació de Mèxic, Francisco Blake Mora, en un accident d´helicòpter del que es desconeixen les causes complica encara més la delicada conjuntura política que viu el país, immers en una espiral de violència per la guerra contra el narcotràfic que ha deixat més de 40.000 morts. I coincideix amb la precampanya de les eleccions presidencials del proper mes de juliol. Es tracta d´un enorme desafiament de governabilitat per al president Felipe Calderón, el final del qual de mandat es antoja tan ombrívol com la imatge que va projectar, d´home abatut a la vora de les llàgrimes, quan el divendres a la tarda va confirmar la desaparició del seu col·laborador davant les càmeres de televisió.

Calderón no només perd al seu braç polític en el nucli dur del gabinet que combat al crim organitzat, sinó també al responsable del diàleg del Govern amb els altres poders de l´Estat i els partits, a pocs mesos de la successió presidencial.Blake Mora va ser, a més, la cambra titular de la cartera de Governació dels últims cinc anys. Per remodelació d´equip o per mort, els canvis constants mostren una preocupant falta de continuïtat en la conducció de la política interior. Un buit amb el qual el president també haurà de gestionar les molt delicades eleccions d´aquest diumenge en Michoacán, on la seva germana Luisa María competeix pel govern local després d´una convulsa campanya electoral marcada per l´assassinat d´un alcalde, el segrest d´enquestadors i la renúncia d´una dotzena de candidats amenaçats per les màfies de la droga. L´avançament del que pot succeir en les presidencials del 2012?

En la seva compareixença davant els mitjans, Calderón va dir que les condicions del clima a la zona on va caure l´helicòpter en el qual viatjava Blake amb altres set acompanyants fan pensar en la probabilitat d´un accident. No obstant això, va anunciar una minuciosa investigació per conèixer amb precisió les causes del sinistre en el qual no va haver-hi supervivents. Les indagacions són crucials per contrarestar les sospites de l´escèptica i desconfiada societat mexicana. Dubtes potser infundats però inevitables perquè el cas té dos precedents: les morts en sengles accidents aeris del secretari de Governació Juan Camilo Mouriño, en el 2008, i del secretari de Seguretat Pública Ramón Martín Horta, en el 2005.La desaparició del responsable de les relacions polítiques del Govern coincideix amb les hores baixes per les quals passa l´oficialista Partit Acció Nacional (PA), quan les enquestes donen un important avantatge al Partit Revolucionari Institucional (PRI, en el poder durant setanta anys fins al 2000) i reflecteixen un augment en la percepció ciutadana d´inseguretat.

13-XI-11, I. Sabartés, lavanguardia

La mort en accident d´helicòpter de Francisco Blake Mora, secretari de Governació mexicà (ministre de l´Interior), mereix una detallada investigació. S´ha suggerit ja que l´accident va poder deure´s a la boira o a una fallada humana. Però el fet que l´antecessor de Blake, Juan Carlos Mouriño, morís en el 2008 en un accident similar i que la xifra de víctimes de la guerra contra el narcotràfic ascendeixi a 40.000 en cinc anys aconsella extremar el zel investigador, per buidar, si així procedeix, qualsevol sospita d´atemptat.

13-XI-11, lavanguardia