21-X-11: un´altra monja tibetana es pren foc al monastir de Kirti

Una monja tibetana es va calar foc el dijous a la província xinesa de Sichuan, sent l´onzè cas de inmolación o intent de inmolación de budistes des de març, dels quals almenys set van morir, per protestar contra la repressió religiosa.

Estranyament, la informació va ser divulgada en un primer moment per l´agència oficial Xinesa Nova (Xinhua) i confirmada posteriorment per dues associacions humanitàries amb seu a l´estranger.


Foto sense data de la monja budista tibetana Palden Choetso
que s´immolà a la província xinesa de Sichuan
per protestar contra la repressió religiosa a Xina

"Palden Choetso, originària d´un convent de districte de Dawu, en la prefectura autònoma tibetana de Garze (Ganzi en xinès), va calar foc al seu cos a aproximadament les 12H50 locals (05H50 GMT)" en una cruïlla, segons l´agència oficial xinesa, que va precisar que la religiosa tenia "uns 35 anys".

"Ens han informat que va llançar un anomenat a la llibertat religiosa i a un retorn del Dalai Lama al Tibet", abans de dur a terme el seu desesperat gest, va explicar a l´AFP Kate Saunders, de l´associació International Campaign for Tibet (ICT), amb seu a Londres.

Contactada per telèfon per l´AFP, la policia de la prefectura de Garze va rebutjar comentar la notícia. L´ONG Free Tibet, també amb seu a Londres, va confirmar també la inmolación de la monja.

"Els tibetans són prestigiosos per la força de les seves conviccions religioses", va explicar Saunders, agregant que "la regió aquesta molt agitada des de fa algun temps, especialment des de juliol".

Nou monjos tibetans i una monja ja es van immolar amb foc aquest any a la regió de Sichuan (sud-oest), el primer d´ells al març passat en la prefectura de Aba, en la data que marcava el tercer aniversari de les revoltes antixineses de Lhasa, capital de la regió autònoma de Tibet, en 2008.

Varis d´aquests suïcides, abans de morir, van llançar proclames en favor del Dalai Lama, el cap espiritual dels tibetans.

Palden Choetso és la segona monja que s´immola, després que una altra ho fes el passat 17 d´octubre a Aba per protestar contra la repressió religiosa.

Xina, que afirma haver "alliberat pacíficament" Tibet en 1951 i millorar les condicions dels tibetans, controla més si cap aquesta regió autònoma i les províncies limítrofes de població tibetana des dels desordres de 2008.

El passat 19 d´octubre, el govern de Pequín va acusar "al grup del Dalai Lama" d´encoratjar als monjos tibetans a immolar-se amb foc, considerant que això equival a "la violència i el terrorisme disfressat".

Per la seva banda, el primer ministre del govern tibetà en l´exili, Lobsang Sangay, va saludar el "coratge" dels monjos.

Nombrosos tibetans suporten malament la creixent dominació dels Han, l´ètnia majoritària a Xina.

El monestir de Kirti, en Sichuan, s´ha convertit en l´epicentre de la contestació contra la repressió de la seva religió i la seva cultura.

Els recents suïcidis públics són el reflex, segons les ONG, de la desesperació dels tibetans, encara que el Dalai Lama es va manifestar en contra d´aquests actes perquè van en contradicció amb els preceptes budistes.

3-XI-11, ANP/AFP, rnw.nl 

Una monja tibetana va morir dilluns passat quan es va calar foc en protesta per la repressió cultural i religiosa de què són objecte els monjos tibetans del monestir de Kirti per part de la policia xinesa, va informar ahir l’organització Free Tibet. Amb la immolació de la monja Tenzin Wangmo, de 20 anys, puja a nou el nombre de religiosos budistes que s’han sacrificat aquest any. Per la seva banda, el Govern xinès va criticar aquestes accions. “Creiem que animar aquest comportament a costa de vides humanes és immoral”, va manifestar en una roda de premsa el portaveu de torn del Ministeri d’Afers Exteriors, Liu Weimin. 19-X-11, lavanguardia


 


El President del Parlament Tibetà a
l´Exili, Penpa Tsering (e), i el diputat
Khenpo Sonam Tenphel (d) a l´inici
de la vaga de fam

 

El dimecres 19 d´octubre, gairebé 3000 tibetans van fer vaga de fam de 24 hores a Nova Delhi acompanyats de monjos; el dijous acompanyats de dones i aquest divendres, 21 d´octubre, de joves. També avui 34 membres del Parlament Tibetà a l´Exili s´han sumat a la vaga de fam.

Des del març d´aquest any, nou tibetans s´han auto-immolat al Tibet, en protesta per la contínua ocupació del Tibet per la Xina i exigint el retorn del Dalai Lama des de l´exili. Són ells: Lobsang Phuntsok (20), Tsewang Norbu (29), Khaying (18), Choephel (19), i Tenzin Wangmo (20) han sucumbit a les seves ferides, mentre que no hi ha informació sobre el benestar i el parador de Lobsang Kelsang (18), Lobsang Kunchok (19), Kelsang Wangchuk (17), i Norbu Damdul (19).

 


S. S. el Dalai Lama, amb S.S. Karmapa
i Kirti Rimpotxé, durant la jornada
especial d´oració per als tibetans que
s´han auto-immolat al Tibet i les seves
families. Dharamsala el 19/10/2011.
(Phayul/Sherab Woeser)

 

 Desitjem profundament que deixin de passar aquests actes. Sentim molt totes aquestes pèrdues de joves vides humanes. Ens entristeixen aquestes accions desesperades de persones que se senten impotents i sense esperances de canvis. S.S.el Dalai Lama, S.S. el Karmapa i altres grans lamas han dedicat també el dia 19 a dejuni i oracions pels morts i les seves families.

"Estat de setge"

Les coses estan cada vegada més greus al Tibet. I això no ho diem només nosaltres: periodistes de l´agència AFP han aconseguit arribar a la zona de Ngaba i expliquen que uns policies antimotins munten guàrdia, equipats amb metralladores i barres de ferro als voltants del monestir de Kirti, entre d´altres coses. Els periodistes qualifiquen la situació de "estat de setge". (veure notícia completa aquí)

Com ja vaig anunciar la setmana passada, en vista de tot el que està passant, he decidit unir-me al moviment internacional en solidaritat amb els meus germans i germanes del Tibet i faré una vaga de fam de 48h, començant el 31 d´octubre a les 11h i fins el 2 de novembre a les 11h.

Encara estem esperant els permisos per definir el lloc, però ja us puc avançar que no podrà ser a la Plaça de Catalunya. Avisarem en breu el lloc concret. Per més informació, podeu contactar-nos a través de info@casadeltibetbcn.org o 93.207 59 66.

Com sempre, és fonamental la vostra cobertura periodística de la nostra acció. Com més es divulgui més possibilitats tindrem de fer-nos escoltar. El Govern de la Xina ha de respectar els drets fonamentals dels tibetans i la llibertat de credo, i, si no té res a amagar, ha de permetre que delegacions de l´ONU i de premsa puguin visitar - sense restriccions - les zones en conflicte, sobretot a la regió de Ngaba.

21-X-11, Fundació Casa del Tibet

En castellano aquí

Tashi Delek!

Estem a mitjans d´octubre i, com sempre, vull comunicar-vos coses que estan passant relacionades amb el meu país, el Tibet.

En primer lloc, felicito des d´aquí al Rev.  Desmond Tutu pel seu 80è aniversari celebrat dissabte passat, 8 d´octubre, a Sud-Àfrica. Teníem l´esperança de poder veure junts a Nelson Mandela, Desmond Tutu i el Dalai Lama durant la celebració, però les pressions del govern de la Xina ho van fer impossible.

No obstant això, les noves tecnologies han permès que Sa Santedat enviés un vídeo felicitant l´amic Desmond Tutu (
VEURE ENLLAÇ) i tots dos van poder compartir durant gairebé dues hores de forma digna i divertida els seus punts de vista (VEURE ENLLAÇ). Tant de bo puguem commemorar per molts anys més l´existència de persones tan honorables com Desmond Tutu, Nelson Mandela i el Dalai Lama.

D´altra banda, al Tibet monjos i joves segueixen demostrant el seu rebuig a la repressió del govern de la Xina a través d´immolacions. Lamentablement, segueixen atemptant contra les seves pròpies vides per defensar al seu poble, la seva cultura, la seva religió i, sobretot, els seus drets humans. La comunitat internacional i l´ONU, però, callen, fan oïdes sordes a aquestes accions desesperades per no tenir mala relació amb el potent mercat xinès. És vergonyós aquest silenci dels líders polítics i una llàstima que no es valorin l´ètica, l´educació, la llibertat i els Drets Humans dels pobles que viuen sota repressió. Tampoc els mitjans de comunicació es fan ressò del que allà succeeix. Sembla que tampoc els interessa i miren cap a un altre costat.

VAGA DE FAM

Per tot això he decidit fer una vaga de fam de 48 hores simbolitzant la no-violència i la paciència del meu poble contra la tortura i la manca de llibertat al Tibet.

Si aconseguim el permís de les autoritats, tinc previst dur a terme la vaga de fam a la Plaça de Catalunya,  començant el 31 d´octubre a les 11h i acabant el 2 de novembre a les 11h, coincidint amb la commemoració del dia de Tots Sants i de Tots els Morts. És el mínim que puc fer, vivint en un país lliure, per expressar la meva solidaritat amb als 6 milions de germans tibetans que viuen al Tibet.

Si algú de vosaltres vol participar, caldrà que es posi en contacte a través de info@casadeltibetbcn.org o
93 207 59 66
perquè puguem organitzar l´acció de la millor manera. Ja sabeu que encara que hagi decidit fer aquesta vaga de fam unilateralment, sempre tinc en compte el vostre suport.

Durant aquestes 48 hores informarem sobre l´actual situació al Tibet i recollirem signatures demanant la llibertat dels presoners polítics, incloent-hi el Panchen Lama. Comptem també amb el vostre suport i ajuda per fer la màxima difusió d´aquest acte perquè arribi al major nombre de persones possible.

D´altra banda, els dies 3 i 4 de novembre se celebrarà a Cannes  la reunió del G20, amb la participació del president de la Xina, Hu Jintao. Les comunitats tibetanes i grups de suport al Tibet de tot Europa ens estem organitzant per fer una manifestació pacífica a les portes del Palau de Festivals, on se celebrarà la trobada.

Estaré a la manifestació, sens falta. Després, durant el cap de setmana, els representants dels tibetans a l´exili i els grups internacionals de suport al Tibet mantindrem reunions a Niça per parlar de la situació del Tibet i programar properes accions.

Si algú de vosaltres vol participar en aquesta manifestació, s´ha de posar també en contacte amb nosaltres abans del 20 d´octubre. Depenent del nombre d´interessats podríem organitzar un grup des de Barcelona.

Espero no estar sent molt pesat amb els meus comunicats. No vull molestar a ningú. Escric amb el meu cor i amb la millor de les meves intencions. Ja sabeu que els vostres comentaris i suports són sempre molt benvinguts.

M´agradarà veure-us aquesta nit a la Puja de Lluna Plena. Els que no pugueu venir, podeu veure la transmissió de la Puja per internet.

Una afectuosa salutació a tots,

Thubten Wangchen

 

Segueixen les immolacions al TIBET

Després de deu auto-immolacions al Tibet, des del març d´aquest any, per demanar respecte als drets fonamentals dels tibetans i el retorn del Dalai Lama al Tibet, i davant el silenci de la comunitat internacional i de la premsa degut sobre tot a la fèrria censura de China, la Fundació Casa del Tibet i la Comunitat Tibetana preparen una sèrie d´actes la setmana vinent per demanar als governants espanyols i catalans que prenguin cartes en l´assumpte i demanin a la Xina que canviï la seva política repressiva al Tibet.

 

 


Foto d´arxiu de l´ùltim monjo
auto-immolat al Tibet. 

 

Potser no hi hagi acció més desesperada que fer cremar el propi cos a l´estil bonze per denunciar una injustícia. Això és el que han fet deu joves tibetans des del passat mes de març al Tibet. La majoria d´ells monjos del monestir de Kirti, a la regió de Ngaba (Aba en xinès).

L´última víctima, Dawa Tsering, un monjo tibetà de 38 anys d´edat, es va immolar aquest dilluns al voltant de les 9:30 h del matí, en el Monestir de Kardze, al Tibet oriental.

Abans d´ell ho va fer Tenzin Wangmo, una monja de 20 anys que va morir després d´inmolar-se en Ngaba. Altres joves, Lobsang Phuntsok (20), Tsewang Norbu (29), Khaying (18) i Choephel (19), també han sucumbit a les seves ferides, mentre que no hi ha informació sobre l´estar de salud i el parador de Lobsang Kelsang (18), Lobsang Kunchok (19), Kelsang Wangchuk (17), i Norbu Damdul (19).

Tots, segons informació de persones properes a ells i divulgada per l´organització "Free Tibet", moments abans d´immolar-demanaven respecte a la llibertat religiosa dels tibetans i el retorn del Dalai Lama al Tibet.

Periodistes de l´AFP van aconseguir arribar la setmana passada davant el Monestir de Kirti a la regió de Ngaba i van classificar la situació d ´"Estat de setge". Segons els periodistes, "policies antimotins muntaven guàrdia equipats amb metralladores i barres de ferro".

Davant el silenci de la comunitat internacional i de la premsa en general, degut sobretot pel bloqueig de la Xina a l´accés de qualsevol persona als llocs on han passat les immolacions, els tibetans a l´exili, els grups de suport al Tibet i els simpatitzants de la causa tibetana de tot el món estan coordinant-se per dur a terme campanyes globals de sensibilització i denúncia contra les polítiques del règim xinès al Tibet.

Vaga de fam de 48h a Plaça Universitat
(Des de les 11h del 31 d´octubre a les 11h del 2 de novembre)


El monjo tibetà i director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, Thubten Wangchen, amb el suport de la Comunitat Tibetana d´Espanya, portarà a terme una vaga de fam de 48h a la Plaça Universitat de Barcelona, des de les 11h del matí del 31 d´octubre fins a les 11h del matí del dia 2 de novembre, en memòria de tots els que han mort. .

Marxa pacífica amb espelmes: 2 de novembre a les 19:30 h
(Des de la FCT a Plaça Sant Jaume)

 
El dimecres dia 2 de novembre a les 19:30 h, s´iniciarà una marxa silenciosa i amb espelmes des de la seu de la Fundació Casa del Tibet fins a la Plaça Sant Jaume. Aquesta mateixa acció es celebrarà a les principals ciutats del món sota el lema de "Dia Global d´Acció". De moment ja estan confirmades manifestacions en 70 ciutats, segons informa la web "Standup for Tibet".

G20 a Cannes: 3 i 4 de novembre

Altra acció que està programant la Fundació Casa del Tibet és una manifestació a Cannes els dies 3 i 4 de novembre, on se celebrarà la reunió del G20, i a la qual assistiran els líders dels països més influents del món, entre ells el president de la Xina Hu Jintao.

Encara que la reunió del G20 serà al Palau de Festivals de Cannes, segons informen diferents mitjans allà no es permetrà fer protestes durant els dies de la cimera, de manera que les manifestacions segurament es traslladaran a Niça.

Diverses organitzacions socials de França, Itàlia i Espanya, a les quals s´han unit els "indignats", celebraran en aquesta ciutat una sèrie de protestes i reunions dins del marc del "Fòrum dels pobles" per rebutjar les polítiques econòmiques actuals. Dimarts que ve a la tarda, s´esperen unes 15.000 persones vingudes de tota Europa.

La Fundació Casa del Tibet està parlant també amb els líders polítics de Catalunya i de la resta d´Espanya per demanar-lis que prenguin cartes en l´assumpte i instin a la Xina perque respecti els drets fonamentals dels tibetans al Tibet i protegeixin la seva identitat, la seva cultura i la seva religió.

El director de la fundació, Thubten Wangchen, afirma que no demana al govern espanyol que deixi de negociar amb la Xina, però sí que no oblidi el valor de la solidaritat cap a un poble que no té veu. I afegeix: "No estem demanant ajuda per a una família que passa per dificultats. S´està perdent una cultura. Està desapareixent una nació! ".

Més informació: info@casadeltibetbcn.org  34 93 207 59 66