Espanya retrocedeix en fonaments de futur (internet)

El juliol passat, la Fundació Orange va publicar l’informe anual eEspanya 2011 sobre el desenvolupament de la societat de la informació a Espanya, en el qual es constata una pèrdua de posicions en el foment de la societat de la informació. Espanya figura al lloc 17 de la Unió Europea, dos per sota de la posició de fa un any, superada per Malta i Àustria. Té 65
punts en aquest indicador, molt lluny de la primera de la llista, Suècia, que registra 83 punts.

El nombre d’internautes espanyols és de 22 milions. Pel que fa al percentatge de llars amb accés a internet, Espanya figura a la posició 21 dels 27 països de la Unió Europea. Amb un 59%, només supera Itàlia, Xipre, Portugal, Grècia, Romania i Bulgària i és molt lluny de la mitjana europea, del 70%. La classificació la lideren Holanda (91%), Luxemburg (90%), Suècia (88%) i Dinamarca (86%).

 

A l’informe de la Fundació Orange s’hi fa constar que la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la
Societat de la Informació ha reduït el pressupost per a l’any 2011 més d’un 20%, de 1.400 milions l’any 2010 fins als 1.100 milions d’euros.

En indicadors com la compra de productes a través d’internet, la perspectiva no millora. Segons l’Institut Nacional d’estadística, durant el 2010 van comprar per internet 8,5 milions d’espanyols, cosa que representa dos de cada cinc internautes. Si les xifres inclouen el total de la població, el 17% ha comprat a través de la xarxa al llarg dels últims tres mesos, xifra que situa Espanya a 14 punts de diferència de la mitjana de la Unió Europea i a 43 punts del país que lidera aquest rànquing, el Regne Unit.

18-IX-11, F. Bracero, lavanguardia