persistent, i letal, irresponsabilitat del ´café para todos´

Amb el corredor mediterrani Foment està aplicant la mateixa fórmula que quan es va instaurar l’Estat de les autonomies: cafè per a tothom. N’hi ha hagut prou que la societat civil, econòmica i política catalana, valenciana i murciana s’hagi mobilitzat a favor d’aquest eix perquè el Govern espanyol hagi sortit a defensar els altres corredors que ja estaven previstos a les xarxes de la UE. Es va plasmar ahir al Congrés. Interpel·lat pel portaveu adjunt de CiU, Pere Macias, sobre els retards en l’execució de l’eix mediterrani, el titular de Foment, José Blanco, va dir que l’Executiu defensa a Brussel·les no només l’eix mediterrani, sinó que formin part de la xarxa bàsica europea de transports el corredor central (Algesires-Madrid frontera francesa), el corredor atlàntic (Porto-País Basc-frontera francesa), el corredor cantabricomediterrani (Galícia-Astúries-Saragossa) i el corredor atlanticomediterrani (Portugal-Extremadura-Madrid-València). O sigui, tots: cinc.

Una posició del Govern que va corroborar també la secretària general d’Infraestructures de Foment, Inmaculada Rodríguez-Piñer, quan va dir a València que “els dos corredors –el central i el mediterrani– són compatibles”. Fet que confirma que el PSOE continua instal·lat en la indefinició, en l’ambigüitat, en aquest assumpte, malgrat que tots els informes apunten al mediterrani com el corredor més rendible, lògic i positiu per a Espanya. Igual que el PP, el líder del qual, Mariano Rajoy, no vol incomodar la seva secretària general i presidenta de Castella-la Manxa, Dolores de Cospedal, apostant pel corredor mediterrani. Com denuncien des del lobby Ferrmed, la concepció radial d’Espanya continua impregnant l’ideari dels dos grans partits espanyols.

“Farem una aposta de país des de la globalitat”, va resumir Blanco al Congrés, per després anunciar que només unes hores més tard tenia previst reunir-se al seu despatx amb els presidents autonòmics d’Andalusia, Madrid, Castella-la Manxa, Aragó i Extremadura, que exigeixen que el Govern espanyol no es distregui amb el litoral mediterrani i es dediqui a defensar el corredor central.

El ministre va atorgar molta rellevància a la presentació del reglament de xarxes transeuropees que la Comissió Europea farà públic el 19 d’octubre, però va especificar que el finançament de la UE fins a l’any 2030 no assolirà el 10% del cost de les infraestructures, per la qual cosa “la prioritat dels eixos, la seva execució i desenvolupament la marcarà el Govern cada any en els pressupostos”...

Dimecres que ve la societat civil de Catalunya, València i Múrcia defensarà el corredor a Brussel·les.

15-IX-11, L. Izquierdo/S. Enguix, lavanguardia