els islandesos no paguen el deute dels bancs

Amés de portar a judici el seu exprimer ministre, els islandesos s’han negat a pagar el deute que els seus bancs van contreure el 2008 amb milers d’estalviadors britànics i holandesos. Al seu moment, els governs dels dos països van garantir els fons als afectats, però després van exigir a Islàndia el pagament del deute. És per això que l’abril passat els islandesos van rebutjar a través d’un referèndum la devolució dels diners, i el Regne Unit i Holanda han acabat per portar Islàndia davant els tribunals europeus. El president islandès, Olafur Ragnar Grimsson, qualifica aquesta decisió d’“absurda”, perquè amb els actius del banc n’hi hauria prou per començar a tornar el deute a final d’any.

La revolució silenciosa d’Islàndia va fer ahir un nou pas endavant. Després de diversos mesos de preparació, un tribunal especial va celebrar la primera audiència del judici contra l’exprimer ministre conservador Geir Haarde, de 60 anys, per les seves responsabilitats durant la crisi.És el primer mandatari del món a ser jutjat per la seva presumpta actuació negligent i mancada de previsió els anys anteriors a l’esfondrament financer, que a Islàndia va ser molt greu i va conduir a l’enfonsament del sistema bancari d’aquesta petita nació de l’Atlàntic Nord.

Haarde, que en aquell temps liderava el conservador Partit de la Independència, està acusat de violar la llei sobre la responsabilitat dels ministres i de desatendre els advertiments que hauria rebut en el seu moment sobre la imminència de la crisi, càrrecs pels quals es podria enfrontar a fins a dos anys de presó. La seva defensa, no obstant això, va demanar davant el tribunal el tancament del cas, ja que considera que la base acusatòria és poc clara. Concretament, l’advocat Andri Arnason va fer ressaltar l’absència d’una investigació judicial pròpiament dita i va manifestar la seva preocupació davant el fet que el seu client sigui l’únic membre de l’anterior Govern que està sent jutjat per aquests fets.El procés contra Haarde, de fet, va ser autoritzat fa un any pel Parlament islandès, que actualment compta amb una majoria de centreesquerra. La Cambra legislativa va seguir així el consell d’una comissió investigadora que havia estat creada mesos abans per determinar les responsabilitats que les autoritats polítiques i econòmiques havien tingut durant
la crisi.

En la mateixa votació, tanmateix, el Parlament va exculpar tres exalts càrrecs més del Govern, entre els quals hi havia dos membres del Partit Socialdemòcrata. Aquesta circumstància ha generat dubtes sobre la imparcialitat del procés. I és que el tribunal en el qual s’està celebrant el judici, el Landsdómur, va ser creat el 1905 per jutjar membres del govern i mai no s’havia utilitzat.L’exprimer ministre, que rebutja totes les acusacions, és el primer que no dubta a qualificar el judici de “farsa”. Segons ell, aquesta farsa hauria estat orquestrada per l’actual Govern d’esquerra per castigar el seu partit. Ja ho va dir el mes de juny passat en ocasió de l’audiència preliminar i va tornar a repetir-ho ahir, no sense abans assenyalar que té la “consciència tranquil·la” i esperarà pacientment que el tribunal prengui una decisió definitiva sobre el seu cas.

El Landsdómur celebrarà la pròxima audiència d’aquí a quatre setmanes, moment en què els jutges donaran a conèixer si accepten o no les argumentacions presentades per la defensa de l’exmandatari.

Haarde va ser al capdavant de l’Executiu entre els anys 2006 i 2009, els mateixos en què l’economia islandesa va viure un període de ràpida però també fictícia expansió econòmica per després caure aparatosament amb l’arribada de la crisi internacional. En qüestió de dies, les tres principals entitats financeres van entrar en fallida, la qual cosa, unida a la caiguda de la corona i a un brusc augment de l’atur, va fer que milers de persones sortíssin al carrer.

Les protestes van durar mesos i és així com, a còpia de tenacitat i persistència, els manifestants van aconseguir que caigués el Govern de Haarde, la formació del qual, el Partit de la Independència, havia governat en coalició amb el Partit Socialdemòcrata. Aquest últim, va ser el guanyador de les següents eleccions i actualment governa Islàndia juntament amb els roig-i-verds.

6-IX-11, G. Moreno, lavanguardia