Espanya cañí -8: mediocritat al lloc de l´excel.lència

- Espanya cañí -1 
- Espanya cañí -2 
- Espanya cañí -3 
- Espanya cañí -4 
- Espanya cañí -5 
- Espanya cañí -6 
- Espanya cañí -7 

la mediocritat partidista al lloc de l´excel.lència professional

És comprensible que davant un enfonsament d’un vaixell més que probable es deixin anar llanxes per salvar el passatge més indefens, el més important o, simplement, els amics i protegits del capità. Passen coses estranyes a l’entorn de Zapatero respecte als últims nomenaments. La ministra Trinidad Jiménez ha cessat incomprensiblement l’ambaixador a Moscou, Juan Antonio March, al qual segurament no se li ha perdonat que hagi aconseguit tant per als interessos espanyols a Rússia.

Bernardino León, la mà dreta de Zapatero, ha estat despatxat per treballar sobre les revoltes àrabs com a expert exterior i Bibiana Aído, l’ex ministra d’Igualtat, ha estat nomenada assessora externa de l’ONU.

Un dels mèrits d’Aído és que ha estat l’única ministra que ha posat i tret el nom a un ministeri que va ser creat en exclusiva per a ella. Aído treballarà amb Michelle Bachelet a l’Agència de les Nacions Unides per a la Dona amb un sou de 98.000 dòlars que cobrarà l’any que durarà la seva feina. El més sorprenent, jo diria que impresentable, és que el nomenament d’Aído s’ha fet optant per la interinitat d’un càrrec menor en comptes d’un lloc de més nivell i categoria de quatre anys. L’ONU va demanar al Govern que havia de decidir entre el lloc directiu a l’organisme i el nomenament d’Aído com a assessora. No consta que l’exministra tingui un nivell mínim d’anglès ni tampoc que conegui les complexitats d’un lloc com Nacions Unides.

     

L’altra opció es va desestimar. I ara m’assabento que la persona amb més possibilitats d’ocupar el càrrec de nivell entre els rangs professionals a les Nacions Unides era Cristina Gallach. Les dues biografies, simplement, no accepten comparació. Gallach va ser nomenada pel Financial Times com una de les trenta persones més influents d’Europa el 2009. L’any següent l’Agència Europea per la Igualtat de Gènere la va designar com una de les dotze dones que “inspiren Europa” per la seva trajectòria professional. Ha treballat com a persona de màxima confiança de Javier Solana en la seva etapa com a secretari general de l’OTAN i durant el seu període al capdavant de la diplomàcia europea. Va ser portaveu de l’última presidència espanyola de la Unió Europea.

Parla cinc o sis idiomes, inclòs el rus, ha viatjat moltes vegades per tot el món, en sap molt de política internacional i és persona culta i afable. Va néixer a Sant Quirze de Besora i porta la seva catalanitat amb l’elegància professional d’una periodista que s’ha guanyat el respecte de la diplomàcia mundial.

El nomenament d’Aído per a un lloc interí a l’ONU a costa de barrar el pas a Gallach per a un càrrec de més envergadura em sembla un escàndol, una cacicada i un error.

7-VII-11, Lluís Foix, lavanguardia