Espanya cañí -6: deliri esperpèntic de l´AVE

- Espanya cañí -1 
- Espanya cañí -2 
- Espanya cañí -3 
- Espanya cañí -4 
- Espanya cañí -5 

Les dades que segueixen a continuació són reals. Renfe acaba d’anunciar la supressió el proper 1 de juliol de la línia d’alta velocitat (AVE) entre Toledo, Conca i Albacete perquè la mitjana de passatgers des de la seva estrena era de 16 persones. Nou al dia entre Toledo i Albacete i set entre la capital castellano-manxega i Conca. Segons els directius de Renfe, el cost per a la companyia ha estat de 3,2 milions en total des del desembre passat, moment en què va entrar en vigor la connexió per alta velocitat entre les tres capitals. La història és la de sempre: alcaldes que pressionen perquè s’adopti una decisió que no té justificació empresarial. Tanmateix, tot canvia si es té en compte que al cap d’uns mesos se celebraven eleccions municipals; el govern autonòmic tenia els dos peus fora del poder per primera vegada en tres dècades, però aspirava a capgirar les enquestes demostrant una fortalesa de la seva comunitat que no era tal, i, finalment, rigor poc justificable en moments de crisi econòmica. ¿Traslladar entre Toledo, Conca i Albacete una mitjana de 16 passatgers al dia ha costat tots aquests mesos 18.000 euros diaris, que equivalen a més de 1.125 euros per passatger al dia? Tot això passa en una comunitat que fa uns mesos ja va viure l’explosió del seu aeroport fantasma a Ciudad Real, que va suposar una inversió de 500 milions d’euros i que va acabar amb una greu crisi a Caja Castilla-La Mancha. En aquest cas, valguin també com a exemple els aeròdroms de Castelló o Lleida, de difícil viabilitat econòmica.

Nueve usuarios diarios por trayecto. Es el triste balance tras seis meses de funcionamiento del AVE que une Toledo con Cuenca y Albacete. Una auténtica ruina que ha obligado a Renfe, la compañía explotadora del servicio, a suprimirlo, eso sí dejando tras de sí unos gastos, pérdidas, de 3,24 millones de euros, a unos 18.000 euros por día.

Se trata de un síntoma incontestable de que los trenes de alta velocidad pueden no llegar a todas las capitales de provincia, como prometía la clase política en la época de euforia. Renfe anunció que suspenderá los tres trayectos directos de AVE que comunican Toledo, Cuenca y Albacete entre sí a partir del 1 de julio mediante lanzaderas especiales.

Este servicio se puso en marcha en diciembre del 2010, en plena precampaña para las elecciones autonómicas y municipales. El director general del área de viajeros de Renfe, Enrique Erkijo, informó ayer que el servicio directo entre las tres ciudades castellano-manchegas es "un desastre", al contar con un máximo de 16 usuarios diarios de los 2.190 potenciales en ambos sentidos.

El servicio que unía Toledo-Cuenca y Albacete costaba a la compañía pública 18.000 euros al día. Lo que se traduce en que, durante el citado periodo, Renfe ha desembolsado 3,24 millones por su simple funcionamiento.

Algunos expertos explican que la puesta en funcionamiento de estas lanzaderas coincidió con el periodo preelectoral del ya ex presidente José María Barreda.

28-VI-11, C. Lafraya, lavanguardia