´Que el Dre no s´aturi a la porta dels CIES´, SOS racisme

Benvolguts, benvolgudes,
 
us fem arribar la següent informació esperant que sigui del vostre interés.
 
Per qualsevol qüestió no dubteu posar-vos en contacte amb nosaltres.
 
Contacte Premsa:
 
Jose Peñín - M 636 248 621 - T 93 301 05 97
 
 
NOTA DE PREMSA

 

SOS Racisme Catalunya i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) presenten la campanya: QUE EL DRET NO S’ATURI A LA PORTA DELS CIES. (Centres d’Internament per a persones Estrangeres)

 

 

 

MÉS DE 300 ASSOCIACIONS DENUNCIEN LA MANCA DE TRANSPARÈNCIA DEL MINISTERI D’INTERIOR I RECLAMEN UN REGLAMNET QUE GARANTEIXI ELS DRETS DE LES PERSONES ESTRANGERES RETINGUDES.

 

A Catalunya ja han mostrat la seva condemna a la vulneració de Drets Humans als CIE, persones reconegudes com Lluís Llach, Manu Chao, Carme Riera, Viki Peña, Manel Barceló...  I també entitats com Amical de Mathausen i altres camps, Comissions Obreres de Catalunya, Institut de Drets Humans, Associació Entre Pobles; Fundació FICAT, ACAT (Acció de Cristians per l’Abolición de la Tortura) ...entre altres.

 

Avui es presenta una campanya avalada per més de 300 organitzacions socials i milers de firmes d’individuals, incloses les de juristes, actors i actrius, periodistes i acadèmics reconeguts. Les organitzacions impulsores de la campanya avui 16 de juny fan la presentació pública d’aquest manifest, i entre el dia 16 i el 19 de juny es desenvoluparan diferents accions emmarcades en aquesta campanya.

 

Un any i mig després de l’aprovació de la darrera reforma de la Llei d’estrangeria encara no ha vist la llum el reglament regulador del funcionament dels CIE (Centres d’Internament per a Estrangers); allargant-se en el temps la discrecionalitat a la que es veuen sotmeses les persones retingudes en aquests centres, i la manca de transparència sobre les condicions del seu internament. Una situació de greu excepcionalitat jurídica incompatible amb l’Estat de Drets que cal reparar amb urgència.

 

L’únic dret limitat per l’ordenament jurídic a aquestes persones és el de llibertat ambulatòria. És per això que un Reglament ha de garantir el compliment de tots els altres drets: a la integritat física i psicològica, a la salut, a l’assistència jurídica i social, a la comunicació sense traves i respectant el dret a la intimitat, al coneixement i exercici dels seus drets, a unes instal·lacions en condicions, etc.

 

El Ministeri d’Interior està treballant en un esborrany de Reglament, però ho fa des de l’opacitat, sense que el contingut d’aquest hagi transcendit, ni s’hagi tingut en compte l’opinió de la societat civil.

 

En el marc del tercer aniversari de l’aprovació de la Directiva europea de Retorn, més coneguda com la "Directiva de la Vergonya", el proper 18 de junys; les organitzacions impulsores de la campanya, volem denunciar, una vegada més, la manca de transparència dels governs en la gestió dels CIE i les expulsions i anunciar les accions que es duran a terme per aconseguir que s’aprovi un reglament que garanteixi tots els drets dels que són subjectes les persones retingudes als CIE.

 

Organitzacions socials que impulsen la campanya.

 

ACSUR; Andalucía Acoge; Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA); Asociación Española para el Derecho Internacional de los Derechos Humanos ; Campaña “CIE’s No” (Valencia); Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR); Convivir Sin Racismo; Federación Estatal de Asociaciones de SOS Racismo; Ferrocarril Clandestino; Fundación Asociación Pro Derechos Humanos; Grupo Inmigrapenal; Médicos del Mundo; Migreurop; Mugak; Plataforma de Solidaridad con los/las Inmigrantes (Málaga); Pueblos Unidos; Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH); Parroquia San Carlos Borromeo (Madrid)

 

ACCIONS PROGRAMADES

 

Davant d’aquesta situació, una xarxa d’organitzacions socials a nivell estatal han impulsat una campanya d’incidència política i social, amb la finalitat de que el govern elabori un Reglament que protegeixi de manera efectiva els drets de les persones retingudes als CIE i estableixi garanties suficients per la defensa judicial dels seus drets quan aquests es vegin vulnerats.

 

Entorn a aquesta finalitat, es duran a terme diferents accions d’incidència política i social coordinades a diferents ciutats de l’Estat Espanyol. Entre aquestes accions voldríem destacar:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Ø      Presentació simultània del manifest Que no s’aturi el dret a la porta del CIE a diferents ciutats de l’Estat Espanyol. (Rodes de premsa a ciutats com Madrid i Màlaga, avui 16 de juny de 2011)

 

Ø      Entrega simultània del manifest Que no s’aturi el dret a la porta del CIE a Delegacions i Subdelegacions de Govern de tot l’Estat Espanyol. (Document adjunt en el que es detalla a quines Delegacions i Subdelegacions s’ha fet entrega del manifest.)

 

Ø      Accions descentralitzades en diferents ciutats emmarcades en la campanya entre el 16 i el 19 de juny.

 

 

 

 

SOS Racisme Catalunya

c. Hospital, 49 Ppal

08001 Barcelona

T. 93 301 05 97

www.sosracisme.org