Sergio Romano, il·lustre periodista i diplomàtic italià, en resposta a una de les quotidianes lettere del Corriere escriu que “Suïssa és un model per a Europa”. Afirmació que sens dubte mereix l’acord de tothom que coneix bé la Confederació Helvètica. Romano evoca el pensament i obra de l’escriptor suís Denis de Rougemont que, junt amb Madariaga, va iniciar a Ginebra les activitats culturals del moviment europeu, aportant la valuosa experiència del modèlic sistema democràtic del seu país.
Rougemont va batallar tota la vida a favor de la idea federalista, i del seu règim polític –“un dels més estables del món”– que van acceptar vint-icinc cantons i semicantons. Estats sobirans que, fins a mitjan segle XIX, es van entendre mitjançant aliances seculars. La Constitució federal, explica, va ser la manera de “garantir cada una d’aquestes sobiranies, delegant-hi un poder federal parcial”. A la fórmula federalista d’estats-nacions proposada per De Gaulle per a la UE, Rougemont va oposar la seva
idea desmitificadora, la del superestat sense fronteres ni duanes, unit per la base comuna de cultures heretada, durant segles, per tots, gent conreada o no. “Diversitats fecundes” que només poden conviure en llibertat civilitzada.
4-VI-11, Jaime Arias, lavanguardia