TV3 acaba amb ´L´hora del lector´

Feia dies que circulava el rumor, i finalment Emili Manzano va confirmar-ho en un comentari al blog del programa: "Són certes les veus que t´han arribat -responia a una espectadora preocupa- da-. L´hora del lector s´acomiadarà de la graella del 33 quan arribi el 26 de juny i no tornarà la temporada que ve". Serà el punt final d´un programa que des de l´abril del 2007 ha servit de punt de trobada "entre escriptors i lectors, entre lectors i lectors", com destaca Manzano, el presentador de l´espai, i que de fet és hereu del Saló de lectura que ell mateix havia conduït a Barcelona Televisió entre els anys 2001 i 2006.

En declaracions a l´ARA, Manzano explica que TVC li va confirmar que volia mantenir l´aposta d´un programa sobre lectura, tot i que a través "d´un altre estil d´acostament als llibres", consistent en un espai "més prescriptiu", que s´adaptaria més bé "al context actual de crisi de consum cultural" i, alhora, a la nova orientació del 33, consagrat des de fa uns mesos a la cultura.

El presentador lamenta que el programa hagi patit, des del seu naixement "un elevat grau d´erratisme a la graella" que ha "entrebancat la fidelització de l´audiència". Aquesta temporada l´espai s´ha mogut habitualment per sota de l´1%, un share lleugerament inferior a la mitjana del 33. Tot i així, segons Manzano, molts dels seguidors del progra- ma han optat per veure´l a través de podcast o del servei de 3alacarta.

El presentador destaca "el compromís entre rigor i amenitat, entre informació i reflexió" que ha volgut mantenir el programa des del primer dia, i que ha servit per acostar la literatura als espectadors del 33.

Manzano recorda que va arribar "a la televisió a través dels llibres, no a la inversa", i considera que després de gairebé deu anys combinant-los ha fet d´aquest "maridatge" la seva "especialitat professional", que li agradaria poder mantenir. Malgrat això, assegura: "La direcció de TV3 s´ha mostrat sensible al meu desig de renovar la meva aportació a la cadena i estem estudiant en quins termes i formats podria concretar-se, tot i que no amb un horitzó a curt termini". La porta de TV3, doncs, continua oberta.

22-V-11, A. Castellví, lavanguardia