´Bill Gates está espiándote´, Richard Stallman

RICHARD STALLMAN, 'HACKER' Y FUNDADOR DEL SOFTWARE LIBRE

Tengo 52 años, nací en Nueva York y vivo en Cambridge (Massachusetts). Me gradué en Física en Harvard, y trabajé diez años en el MIT.
Dimití para crear un sistema operativo libre, GNU, hoy GNU/Linux. Estoy soltero y sin novia. Tengo un hijo: el movimiento de software libre.
Soy ateo. Creo en la libertad: ¡apostemos por ella!


lavanguardia/lacontra, V-M. Amela, 15/06/2005

-Así que sin novia...

-¿Qué? ¡Tiene que gritar más alto! ¡Estoy medio sordo!

-Ah... ¡Así que sin novia!

-Las chicas no me quieren...

-¿No será que pasa demasiadas horas con su ordenador?

-Al revés: paso horas con el ordenador porque las chicas no quieren estar conmigo.

-Ya.

-Mi ordenador sí me ama: él es mi novia.

-Es usted un guasón, me parece...

-Ja, ja, ja... Soy un hacker.

-¿En qué consiste ser hacker?

-Consiste en tener espíritu juguetón para todo lo que hagas, en divertirte con la inteligencia en todos los ámbitos de tu vida.

-Ya le he visto posando para la foto...

-¡Con espíritu hacker,siempre! Como estos tirantes que he improvisado para sostener mi portátil con un cable y unos alambres.

-Muy hacker,sí: no parecen muy seguros...

-Ya los iré perfeccionando...

-Y así puede caminar y teclear...

-Sí, aunque lo que me gusta de verdad ¡es bailar! Bailes folklóricos, danzas búlgaras.

-¿Por qué búlgaras?

-Porque no hace falta ser experto, se crea un ambiente muy alegre y participativo y se conoce a chicas. Por desgracia,
una lesión en un tendón del pie me impide ahora bailar...

-Pero no escribir programas informáticos.

-Creé el primero a los 16 años, en IBM, para un ordenador muy grande físicamente, pero débil: le diseñé un programa ¡y no cupo!

-¿Tan jovencito y ya programaba?

-Era fácil para mí. A los tres años ya sabía hacerlo. A los dos años no: aún no sabía leer.

-Exagera.

-Es un don con el que uno nace. Soy un programador nato, natural. Atraído por las matemáticas desde muy niño.
Cayó en mis manos un manual de ordenador, y eso bastó.

-¿Cuándo sucedió eso?

-A los 10 años, en unas colonias de verano: era de un monitor estudiante de Informática. Lo devoré, lo entendí, me pareció obvio.
Y eso que nunca tuve ordenador propio.

-Y supo ya que se dedicaría a esto...

-No. A mí me interesaba todo lo relacionado con la ciencia: quería desentrañar los misterios del universo. Estudié Física. Y, mientras,
aprendí a programar programando: en el MIT, en cuyo laboratorio de inteligencia artificial entré a trabajar a los 19 años.

-¿Qué hizo allí?

-Programé y desarrollé el primer editor de textos, iMax. En 1984, con 29 años, me fui.

-¿Por qué?

-Porque se acabó el espíritu de grupo y de cooperación que había al principio.

-¿Cómo sucedió eso?

-Habíamos desarrollado un sistema operativo libre, compartíamos programas con otras universidades, en nuestro grupo había mucha
cooperación...Y todo eso se malbarató en los años 80... y vi quién era el culpable.

-¿Quién?

-El software privado. Mis propios compañeros se dividieron en dos bandos, cada uno con una empresa para explotar softwares privadamente.
Y vi lo que debía hacer yo: crear un software libre, de libre acceso al usuario, sin códigos ocultos, y que cualquier usuario lo pudiese mejorar, crearle nuevas versiones.

-Y eso es Linux, ¿no?

-El sistema operativo se llana GNU/Linux. Yo creé GNU, el sistema, y Linux completó lo que faltaba: el núcleo del sistema.

-Y todo esto lo hizo fuera ya del MIT.

-Sí, porque si lo hacía como empleado del MIT y el MIT luego se lo quedaba y lo privatizaba..., ¡me hubiese sentido culpable el resto de mi vida!
Me despedí y me puse en ello.

-¿Qué opinión tiene de Bill Gates?

-Que hace algo muy inmoral: ¡se enriquece a costa de esclavizar a los usuarios!

-Pero es que los usuarios nos dejamos...

-¡Pues deberíamos ser todos más conscientes del valor de la libertad! Y eso más allá de que Windows haga ciertas cosas malévolas...

-¿Malévolas? ¿A qué cosas se refiere?

-Windows te vigila, te espía: si buscas algo en tus archivos, se lo chiva a Microsoft. Si pides una actualización, le chiva a Microsoft qué archivos tienes.
Y además te restringe el acceso a ciertos archivos. Y te molesta, mostrándote anuncios... ¡Windows, en fin, te desobedece, te entorpece y te espía!

-Convénzame para que me pase a Linux.

-Piense: ¿por qué darle el poder a otro? ¿Por qué someternos? ¿No es mejor que seamos los dueños del sistema? Es mejor que tú puedas elegir
entre todas las versiones que salgan de GNU/Linux, y copiarlas, y pasarlas a amigos, y que tú mismo puedas mejorar el sistema o adaptarlo a tus intereses...

-Yo no sé programar.

-Pero podéis juntaros varios usuarios y pagar a un buen programador que os versione GNU/Linux. ¡Todos somos sus dueños!

-¿Y quién gana dinero aquí?

-¡Es que esto no es una cuestión de negocio, amigo mío, es una cuestión de libertad!

-¿Cuál es hoy su gran sueño?

-Que un día todo el mundo elija ser libre y no esclavo..., y usemos todos software libre.

-Si llega ese día..., ¡se acabó Bill Gates!

-Y Bush: Bill Gates lo tiene comprado, y Bush le deja tranquilo (le aplica una restricción sólo aparente). Gates pagó a Bush esas dos campañas... en las que robó los votos.

-¿Bush robó ambas elecciones?

-Sí: es muy fácil interferir las máquinas de recuento electrónico de voto, ¡y sobran indicios de que eso ha sucedido! Por eso Bush es el presidente ilegítimo de mi país.

-¿Y qué puede hacerse para reparar eso?

-Que países del resto del mundo nos invadan y nos liberen de Bush. Igual que Bush dice que Estados Unidos liberó a Iraq.



Stallman entiende el español, pero hay que gritarle al oído porque está Mozart. Me paso toda la entrevista pegado a su cara, así que reímos mucho.
Es el padre del software libre, y todo un personaje: pilosidad hippy, ordenador a cuestas, mirada traviesa, ingenio juguetón y un idealismo convertido en activismo informático:
"Habría que hacer más cosas para mejorar la vida de todos, pero los ricos siempre las frenan. Yo vi que podía hacer algo: crear el software libre,
y lo hice", me dice. Stallman viaja por todo el mundo haciendo proselitismo del software libre: viaja con su propio colchón a cuestas, para poder
dormir a gusto en casas particulares, no en hoteles. Con su colchón y su humor ´hacker´ha venido al Internet Global Congress, organizado por Fundació Barcelona Digital.

Carmen Jané, 23/01/2003, elPeriódicodeCatalunya

Richard Stallman, a Barcelona

Per Richard Stallman, el software és part del coneixement humà, i com a tal, s'ha de compartir. És per això que l'anomenat últim hacker, pare del software lliure i apòstol del GNU/ Linux, va clamar, divendres passat a Barcelona, una vegada més, sobre la necessitat de permetre l'accés als codis dels programes informàtics i contra la possibilitat que els programes puguin ser subjectes a patents, una mesura que ha estat reclamada per algunes multinacionals nord-americanes i que la Unió Europea debat implantar des de fa uns quants anys. "Les patents de software van en contra de l'esperit de la programació, que necessita posar models en comú per crear-ne altres de nous", explica l'ideòleg dels ciberdrets. "Si prosperen les patents, programar es podrà comparar a travessar un camp de mines". Stallman també va denunciar el paper dels lobbies de la indústria informàtica, "que amenacen els programadors perquè no revelin el codi i busquen convèncer els Governs perquè no s'hi oposin, perquè volen que els ordinadors els obeeixin".

Anunci de Microsoft

En opinió de l'ànima de la Free Software Foundation, l'anunci de Microsoft de permetre l'accés de governs i clients al codi font de Windows s'ha d'inscriure en aquesta línia perquè "no canvia res, i a més a més no és nou". "Als anys 80, ATT oferia llicències per al codi font d'Unix amb el compromís de no divulgació. Actualment, Microsoft fa el mateix. Intenten guanyar-se els governs perquè optin per ells i no pel software lliure. Els creadors de programes propietaris sempre intenten dividir la gent, i Microsoft sempre tempta els que intenten resistir", declara. Stallman entén que la pirateria "només és assaltar vaixells", i per tant no accepta el terme per a la còpia indiscriminada.

Ell mateix es defineix com a "hacker", en el sentit que tenia al MIT als anys 60, "expert informàtic a qui mou buscar el repte, ser més llest". Segons el seu parer, una empresa informàtica no pot basar el seu negoci en l'ocultació dels codis i en l'exclusió d'informació, sinó en "la distribució de còpies, a crear programes a mida o a donar serveis als usuaris", tal com fan companyies com ara Suse, Mandrake o Redhat, que distribueixen i venen serveis sobre distribucions del nucli de Linux. "Poques empreses viuen de vendre llicències, en realitat", afirma. Mandrake, precisament, ha presentat suspensió de pagaments aquesta setmana.


Sóc Sant IGNUtius

"Sóc Sant IGNUtius, apòstol de l'església de l'Emacs, que vinc a beneir els vostres ordinadors...", anunciava Richard Stallman, amb túnica i aurèola de santedat a sobre, a l'audiència perplexa de la UPF, al final de la seva conferència de divendres passat. La broma, que ha repetit davant altres auditoris, més enllà de demostrar el seu finíssim sentit de l'humor, té, com tantes altres, una part de veritat.

Stallman ha consagrat la seva vida a crear software lliure (eines per al sistema operatiu GNU i l'editor de textos Emacs) des que algú li va negar l'accés al programa d'una impressora que s'espatllava sovint. Viu amb molta austeritat dels recursos que li dóna la Free Software Foundation, a la qual contribueixen ciutadans anònims a través d'internet, des que va deixar la seva feina com a investigador al MIT perquè considerava que "si hi seguia podrien tenir drets sobre el que jo programava".

"Es pot viure amb 80 o 100 dòlars al mes, si les teves prioritats no són luxes superflus com un iot, una casa o tenir fills", assegura. De fet, ell viatja, i molt, amb gairebé el que porta posat, més el seu ordinador, una càmera i una flauta, i renuncia a centenars de "luxes superflus", com els mocadors. Envia prèviament una llista de condicions per correu electrònic que assenyalen el que menja i que li fan canviar un hotel de luxe per un pis d'estudiants. I viu pendent de consultar els seus emails.
"El que fas és el que penses", diu, i per això assegura que no ha volgut dedicar la seva vida "a alguna cosa que no el pogués fer-se sentir satisfet". La seva lluita es basa en el lema "llibertat, política i joc net", que converteix ràpidament en el clàssic "llibertat, igualtat, fraternitat".
Però als 49 anys, sent que la seva tasca rere del software lliure i la seva aportació a aquest ha quedat eclipsada per la figura de Linus Torvalds, l'exestudiant finlandès que va aconseguir articular un nucli per a GNU, Linux, sobre el qual s'ha basat el model comercial. Per això reclama que el sistema es digui GNU/Linux, i no només Linux.

"Torvalds ha tret protagonisme no només a la meva feina, que només seria dolent per al meu ego, sinó també per al moviment del software lliure, i això és més important, perquè ens debilita. Torvalds ara escriu software propietari i això no és ètic, ni per a ell ni per a qualsevol persona. Va fer una feina important de software lliure però no recolza políticament la llibertat de cooperar. Evita la política, no vol veure el món en termes polítics", explica visiblement dolgut.
Stallman, en canvi, manté en la seva web opinions sobre una pila de temes candents, des de l'Iraq al Brasil i Corea del Nord. I aspira que algú --un grup palestí s'hi ha ofert-- desenvolupi un sistema operatiu per a mòbils basat en software lliure, per "evitar el control" dels terminals.