3/6-XI, Barcelona, ´Destins d´Istanbul´

Destins d’Istanbul

CCCB, 3-6 de novembre de 2007



Istanbul és, juntament amb Atenes i Roma, un dels tres grans centres històrics i culturals del Mediterrani. Substituïda per Ankara com a capital turca des de l’inici del període kemalista, durant les darreres dècades Istanbul ha experimentat transformacions importants. D’una banda, ha sorgit un gran interès pels passats cristià i otomà, així com pels diversos pobles i cultures que han confluït i conflueixen a la ciutat. Així mateix, la fi de l’URSS i dels règims comunistes dels Balcans ha portat noves connexions comercials i marítimes amb el Mar Negre i més enllà. Finalment, mentre una part de la intel·lectualitat turca ha intentat recuperar Istanbul com a model de cosmopolitisme i tolerància, la immigració massiva des de l’Anatòlia rural ha canviat el caràcter de bona part de la ciutat i l’ha convertit en el centre de les noves forces islamistes.

En aquest debat (el cinquè de la sèrie sobre ciutats del Pròxim Orient) es presenten un conjunt de visions sobre el paper d’Istanbul a la Turquia actual i a Europa. Hi intervenen investigadors i escriptors turcs i armenis, i les sessions s’acompanyen amb la projecció de pel·lícules i documentals sobre la ciutat. L’objectiu d’aquestes jornades és constituir un fòrum de debat en què es qüestionin els estereotips del passat i s’analitzin els reptes de la ciutat contemporània.

Fred Halliday, director


Dissabte, 3 de novembre

19 h    PROJECCIONS

Hrant Dink: a Video of Conversations, Nouritza Matossian, 2007, 14’, VOSC.

Amb la presència de l’autora, que presentarà la peça i respondrà les preguntes dels assistents.

Hrant Dink era un periodista turc d’origen armeni, activista a favor de la reconciliació entre ambdós països. El gener de 2007 va ser assassinat mentre tornava a casa. Aquesta peça va ser preparada per l’escriptora Nouritza Matossian amb motiu d’un homenatge pòstum.

Crossing the bridge, Fatih Akin, 2005, 90’, VOSE.

Qui no coneix la música d’un lloc, no el coneix realment. Amb aquesta premissa, el baixista alemany Alexander Hacke realitza un viatge per la diversitat musical d’Istanbul, sota la mirada atenta de la càmera de Fatih Akin, director del film.


Diumenge, 4 de novembre

19 h    PROJECCIÓ

Mozart in Turkey, Mick Csáky, 2003, 88’, VOSE.

El realitzador anglès Mick Csáky filma al palau de Topkapi d’Istanbul l’obra de Mozart El rapte en el serrall. Escrita des del punt de vista d’un occidental que no va trepitjar mai Turquia, la peça es representa per primera vegada en l’escenari original, en una pel·lícula que ens mostra també el procés mateix de la filmació.


Dilluns, 5 de novembre

19 h    DEBAT: «Istanbul: cosmopolitisme i nous reptes socials».

Presentació: Josep Ramoneda, director del CCCB.

Ponents:

Ayhan Aktar, professor de Sociologia de la Universitat Bilgi d’Istanbul.

«Istanbul 1870-1970: de ciutat portuària i cosmopolita a megalòpolis».

Soli Ozel, professor de Relacions Internacionals de la Universitat Bilgi d’Istanbul i director de l’edició turca de Foreign Policy.

«La posició estratègica d’Istanbul després del col·lapse de la Unió Soviètica».

Umut Ozkirimli, politòleg i director d’Estudis Turcogrecs de la Universitat Bilgi d’Istanbul.

«Istanbul: una història de dues ciutats. Els turcs blancs i els turcs negres».

Moderador: Fred Halliday, professor de Relacions Internacionals de la London School of Economics i professor visitant de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI).


21.30 h PROJECCIÓ

Uzak, Nuri Bilge Ceylan, 2002, 110’, VOSE.

La pel·lícula explica la història de Yusuf, un jove que deixa el camp per buscar una vida millor a Istanbul, on conviurà amb el seu cosí Mahmut. Guardonada amb el Gran Premi del Jurat al Festival de Cannes de 2003.


Dimarts, 6 de novembre

19 h    DEBAT: «Explosió urbana i cultural d’una ciutat caleidoscopi».

Ponents:

Murat Belge, professor de Literatura Comparada de la Universitat Bilgi d’Istanbul i activista pels drets humans.

«Istanbul, capital de tres imperis».

Nouritza Matossian, escriptora armènia.

«El paper de la comunitat armènia a Istanbul».

Moderador: Francisco Veiga, professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor d’El turco (Debate, 2006).


Organitza:

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Hi col·labora:

El País

Informació:

Hi ha servei de traducció simultània al català

Entrada gratuïta a totes les sessions, aforament limitat

Totes les projeccions seran en format vídeo

Les sessions tenen lloc al CCCB: Auditori (projeccions) i Mirador (debats)

Montalegre, 5 - 08001 Barcelona

93 306 41 00 / www.cccb.org