entrevista a Blake Kerr, testimoni del tibeticidi

- >> dossier genocidi Tibet a l´Audiencia Nacional espanyola 

Va arribar a Madrid al desembre amb 25 quilos de documents ficats a una motxilla i va tornar a Nova York als tres dies sense ells. Són proves per a un judici contra l´expresident xinès Jiang Zemin, el exprimer ministre Li Peng i altres sis mandataris de la República Popular Xina que s´està instruint en l´Audiència Nacional. Blake Kerr és un dels testimonis clau.

Blake Kerr
Blake Kerr porta 30 anys documentant la repressió dels tibetans per Xina. Luis Sevillano.

El metge nord-americà no ha dedicat 30 anys de la seva vida a la defensa de Tibet perquè quedava enamorat dels cims nevats, sinó perquè va presenciar les atrocitats que s´estaven cometent allí. Acabava d´acabar Medicina, tenia 29 anys i va voler escalar el Everest. La seva vida va canviar en aquest viatge. Es va dir: "OK, tinc un nou treball". Es referia a la defensa dels drets humans dels tibetans.

Era 1987 i va ser testimoni de la violència amb la qual Xina responia a les manifestacions dels monjos. "La primera vegada que vaig anar no hi havia massa xinesos a Tibet, però l´última vegada que vaig estar a Lhasa [la capital] s´havia omplert de locals com karaokes, restaurants... Hi havia molta presència militar", comenta el metge mentre picotea lleugerament la degustació d´ibèrics.

El relat del que va viure les tres vegades que va estar a Tibet en 1991, 1993 i 1999 no li deixa gairebé provar mos. "Va morir gent als meus braços", assegura. En aquelles primeres revoltes, va tractar d´atendre als monjos ferits que evitaven els hospitals per por de ser detinguts. "Disparaven a discreció contra nens, dones...".

A la volta del seu viatge, va decidir denunciar el que havia presenciat. Va arribar al Congrés d´EUA. "No li van donar credibilitat als testimoniatges perquè procedien únicament dels refugiats", es lamenta. Beu un glop de cervesa i prossegueix: "Vaig decidir tornar en secret per recaptar proves".

En aquest temps, assegura haver conegut 144 casos de tibetanes que van ser esterilitzades sense consentiment, altres 130 avortaments forçats i vuit infanticidis. "Com a minoria ètnica no podien tenir més de dos fills i, si es passaven, els posaven injeccions letals als fetus i esterilitzaven a les dones; també els embargaven el sou", denúncia Kerr. Assegura que tot ho té degudament documentat. Es va entrevistar amb metges i personal dels hospitals que li explicaven sense embuts la política de control de natalitat imposada per Xina. Amb l´excusa del doctor que compara i comparteix experiències, va aconseguir gravar en càmera oculta aquests testimoniatges que ara fonamenten la querella interposada per l´ONG Comitè de Suport al Tibet i que instrueix el jutge Ismael Moreno en l´Audiència Nacional.

Les seves declaracions i les proves recollides han servit per denunciar el genocidi del poble tibetà en la modalitat de reducció del nombre de població. "Els monjos tenien por que Xina els empassés", afegeix. Les entrevistes que va gravar en secret demostren també que el gegant xinès realitzava una política eugenésica per perfeccionar als ciutadans. "Esterilitzaven a les dones que, segons ells, tenien un retard mental. I sap com determinaven la suposada discapacitat? Depenent de si sabien parlar xinès o no", afirma amb incredulitat.

13-I-12, S. Espanya, lavanguardia