la presó, seu de la democrącia xinesa

La justícia xinesa va condemnar ahir a l´escriptor i dissident Chen Wei a nou anys de presó per incitar a la subversió contra el poder de l´Estat, segons van informar els seus advocats. Aquesta sentència es produeix just una setmana després que l´advocat i veterà activista Gao Zhisheng fos reexpedit a presó per tres anys, després de romandre vint mesos en parador ignorat.

El veterà activista en favor de la democràcia Chen Wei, de 42 anys, va ser castigat amb una de les penes més dures dictades en els últims temps per part de la justícia xinesa. El Tribunal Intermediari de Suining, a la província sudoccidental de Sichuan, li ha sentenciat a nou anys de presó i a dues més d´arrest domiciliari en un judici exprés de dues hores i mitjana.

 Chen Wei

Els seus advocats, que van subratllar que Chen Wei no apel·larà la sentència, consideren que la duresa de la pena està relacionada amb l´enduriment de la repressió que el règim de Pequín ha aplicat als dissidents després de la sèrie de convocatòries a manifestar-se en silenci realitzades a l´inici de l´any i que van ser batejades com la revolució del gessamí, a inspiració de les primaveres àrabs.

"És innocent. Ha criticat al partit, la qual cosa no està prohibit per cap llei", va explicar Zheng Jianwei, un dels seus advocats, a l´agència Afp. "Simplement, ha escrit alguns assajos que mai han pretès enderrocar al Govern", va subratllar Liang Xiaojun, uns altres dels advocats de Chen, qui després d´escoltar la sentència va exclamar: "Sóc innocent, la democràcia vencerà i serà la fi dels dictadors".



El tribunal, que no va permetre a Chen fer cap declaració després de la lectura de la sentència, li va condemnar pel llenguatge utilitzat en els quatre assajos que va publicar entre març del 2009 i març del 2011, i que portaven per títols, segons l´agència Efe: La malaltia el sistema i la medicina de la democràcia constitucional; La clau per a la democratització és el creixement de l´oposició civil; Els peus del moviment de defensa dels drets i el cervell de la democràcia constitucional, i Pensaments sobre drets humans i vaga de fam.

La oenegé Human Rights in Xina (HRIC) relaciona la duresa de la sentència contra Chen amb el fet que és un dels signants de la Carta 08, que reclama reformes democràtiques a Xina. Es tracta d´un document que va impulsar Liu Xiaobo, el premi Nobel de la Pau del 2010 i que li va valer una condemna d´onze anys de presó.

La sentència contra Chen, un veterà lluitador pro democràcia que va emergir durant el moviment de Tiananmen en 1989, s´ha conegut una setmana després que la justícia enviés a presó a l´advocat i diverses vegades candidat al Nobel de la Paz Gao Zhisheng. Li van acusar, després d´haver estat retingut en parador ignorat vint mesos, de violar la regles de la seva llibertat condicional, segons organitzacions de drets humans.

24-XII-11, I. Ambrós, lavanguardia