mor Vaclav Havel, referent de llibertat

- Vaclav Havel, wikipèdia 
- mor Vaclav Havel, president de Txecoslovàquia i R. Txeca 
- Praga evoca la Revolució de Velluto 

Per a Vaclav Havel, i per al seu poble, tot canviaria el 1989, l´any que Txecoslovàquia fou testimoni de la Revolució de Vellut.

Vaclav Havel

Vaclav Havel començà com a dramaturg.

Aquest intel·lectual i dramaturg, mort aquest diumenge després d´una malaltia respiratòria, va ser qui va encapçalar aquella extraordinària mostra de poder popular que va enderrocar al règim comunista governant.

El món va observar amb sorpresa com, en qüestió de setmanes, aquell dramaturg dissident gairebé desconegut es convertia en president. De la nit al dia, grans multituds d´anticomunistes corejaven el seu nom.

Vaclav Havel va néixer en 1936. El seu pare era un enginyer reeixit i, segons ell mateix va confessar, el jove Vaclav era un nen acaronat d´una família rica.

crític teatral

No obstant això, quan els comunistes van arribar al poder la seva família va perdre tot.

El nou govern va decidir que el jove Havel era "massa burgès" com per rebre educació secundària.

Però ell les hi va arreglar per estudiar a l´escola nocturna, mentre treballava com a tècnic de laboratori durant el dia.

Primavera de Praga (1968)

Primavera de Praga (1968).

L´any 1968 va veure néixer la Primavera de Praga, encapçalada per Alexander Dubcek. Va ser el primer besllum de reforma i d´esperança per a Txecoslovàquia.

Havel, que ja era un dramaturg reeixit, va criticar obertament als estalinistes de la vella guàrdia i els satirizó en el teatre. Va ser aclamat a tot el món immediatament.

No obstant això, la invasió soviètica de Txecoslovàquia va aixafar els somnis de Havel i la seva generació. De sobte, la seva obra va ser prohibida al seu país natal.

Llavors, Havel contraatacó amb una sèrie d´obres en un acte que es representarien en habitatges particulars.

El seu teatre subterrani estava impregnat de política, i no obstant això, Havel negava ser una altra cosa que un artista.

dissident famós

"Mai vaig voler ser un escriptor polític", va dir una vegada. "Crec que els bons escriptors i el bon art i, en particular, el bon teatre, sempre són polítics, però no perquè els escriptors i els directors vulguin ser polítics sinó perquè és alguna cosa inherent a l´essència del teatre".

Uns anys més tard va ajudar a fundar el moviment per al canvi democràtic Carta 77. Per a aquest llavors, Vaclav Havel s´havia convertit en el dissident més famós de Txecoslovàquia.

Revolución de Terciopelo, en 1989

La Revolució de Vellut, el 1989

Empresonat pel presumpte delicte de "activitat antiestatal", l´hi va mantenir sota vigilància constant per part de la policia secreta, fins i tot després de sortir de la presó.

No obstant això, a la fi de 1989, Havel es va asseure a discutir el futur de la nació amb la mateixa gent que ho havia enviat a la presó. El Partit Comunista s´estava desintegrant i la democràcia prenia el seu lloc.

Després de 18 dies de manifestacions pacífiques i vagues conegudes com la Revolució de Vellut, el govern comunista va caure.

En un servei solemne en la catedral romana catòlica de Praga al desembre de 1989, Havel va ser designat cap d´Estat. El presoner esdevingut en president va dir que mai s´havia sentit tan absurd.

A diferència dels anteriors líders d´Europa de l´Est, la seva gestió va ser refrescant i oberta. Alguns dirien excèntrica: en ocasions recorria el seu enorme palau en una moto de nen.

Era amant de la música rock i va nomenar al músic nord-americà Frank Zappa ambaixador cultural honorari. També era fan dels Rolling Stones.

"La vida de Vaclav Havel s´assembla veritablement a una obra d´art", va dir d´ell el seu compatriota, el novel·lista Milan Kundera.

país dividit

Però el conte de fades aviat es va acabar. Els nacionalistes eslovacs van fer campanya a favor de la independència i la van guanyar. El benvolgut país de Havel es va dividir en dos, i com a conseqüència va rebre protestes i esbroncades.

Vaclav Havel

A Havel no l´agradava la pompa.

"Després de tota festa hi ha una ressaca", va dir Havel en renunciar a la presidència, només per ser reelegit capdavantera de la nova República Txeca uns mesos més tard, al gener de 1993.

Va presidir la dolorosa transició del comunisme al capitalisme. La indústria va ser privatitzada en massa. Les empreses estrangeres com Volkswagen van començar a guanyar terreny i Havel va criticar la corrupció que envaïa la venda d´enormes actius estatals.

En els seus últims anys, Vaclav Havel va ser assetjat per problemes de salut. Se li va extirpar part d´un pulmó durant una cirurgia per al càncer i va tenir una sèrie d´atacs greus de pneumònia.

activista

Després d´abandonar al final del seu segon mandat com a president en 2003, va dedicar els seus dies a recolzar als activistes de drets humans a tot el món.

En 2003, per exemple, va crear el Comitè Internacional per a la Democràcia a Cuba, des del qual va reivindicar la democràcia per a la illa.

Havel també va tornar a escriure i va publicar una nova obra, "A punt de partir", que es va estrenar en 2008. En 2011, a l´edat de 74 anys, va fer el seu debut com a director de cinema en adaptar aquesta obra per a la pantalla gran.

Exclòs de la política, va seguir sent molt admirat a tot el món com a ambaixador cultural del seu país.

Havel se sentia incòmode amb la pompa i cerimònia que ho envoltava. Volia tornar a escriure a temps complet. Aquest era el motiu, potser, pel qual la seva gent ho volia i respectava.

Després de tot, no només va ser l´home que va ajudar a derrocar al règim comunista, sinó que ho va aconseguir sense vessar una gota de sang.

18-XII-11, red, BBC mundo