Transparency International: Índex de la Corrupció 2011

El dia 1 de Desembre ha tingut lloc la presentació de l´Índex de Percepció de la Corrupció 2011 (elaborat per Transparència Internacional), que recull una visió panoràmica i classificació de 183 països segons el seu nivell de corrupció, en funció de la percepció que tenen referent a això els ciutadans d´aquests països i molt diversos especialistes i col·lectius consultats per diferents organismes internacionals. En aquest Acte de presentació han participat tres membres del Comitè de direcció de Transparència Internacional Espanya: D. Jesús Lizcano (President), D. Antonio Garrigues Walker i D. Jesús Sánchez Lambás.

Més informació sobre aquest Informe a:
Índice de Percepción de la Corrupción 2011

Berlín. (EFE).- Somàlia, Corea del Nord i Myanmar (Birmània) són els països més corruptes del món i Nova Zelanda, Dinamarca i Finlàndia els que menys, segons un informe difós avui per l´organizatció Transparència Internacional (TI).

En l´edició 2011 de la seva ja tradicional Índex de Percepció de la Corrupció (CPI), TU adverteix que només 49 dels 183 països estudiats aproven en transparència percebuda del seu sector públic aquest any, a pesar que el clam ciutadà contra aquestes pràctiques ha guanyat impuls a tot el món.

Segons el parer d´aquesta ONG, referència global en qüestió de transparència, "la corrupció contínua afectant a massa països a tot el món".
"Aquest any hem vist denúncies contra la corrupció en les manifestacions de rics i pobres. Tant en l´Europa de la crisi del deute com al món àrab, els líders han d´atendre les demandes d´un millor govern", va afirmar en un comunicat la presidenta de TU, Huguette Labelle.

En aquest sentit, el director regional per les Américas de TU, Alejandro Sales, va agregar en declaracions a Efe que "en totes les protestes va estar present el tema de la corrupció en major o menor mesura".

"Aquest és el factor que marca l´Índex d´aquest any", va agregar Sales, que va ressaltar les denúncies contra la corrupció en les protestes dels manifestants pro democràcia del món àrab, dels "indignats" a Espanya i del moviment nord-americà "Occupy Wall Street".

En una escala de 0 (molt corrupte) a 10 (molt transparent), on Somàlia repeteix com el pitjor classificat (1,0) i Nova Zelanda aconsegueix el liderat (9,5), Espanya cau una posició respecte a 2010, fins al lloc trentè primer, encara que obté un 6,2, una desena més de la puntuació que va aconseguir l´any passat.

L´informe argumenta que els països de l´eurozona amb majors problemes financers, "en part pel fracàs de les autoritats públiques atallant el suborn i l´evasió fiscal", són els que pitjor puntuen dins d´Europa.

Irlanda (7,5) es va situar en aquest ránking en el lloc 19, enfront del lloc 32 de Portugal (6,1), el 69 que ocupa Itàlia (3.9) - immediatament per sota de Ghana- i el 80 de Grècia (3,4) -al costat del Marroc i Tailàndia.

A més, el CPI 2011 valora les crides a la transparència realitzats en la primavera àrab i adverteix contra "el nepotisme, el suborn i el clientelismo", problemes "profundament arrelats" a la regió.

Tunísia, amb un 3,8 en el lloc 73, és el país més transparent entre aquells del món àrab que han acaparat titulars durant aquest any, seguit per Egipte (2,9) en el 112, Síria (2,6) en el 129, Iemen (2,1) en el 164 i Líbia (2.0) en el 168.

TU apunta en el seu informe que les protestes a tot el món, "azuzadas per la corrupció i la inestabilitat política", "mostren clarament que els ciutadans senten que els seus líders i les institucions públiques no són suficientment transparents ni responsables".

Entre les grans potències, destaca que Xina (3,6) se situa en el lloc 75 i que Estats Units (7,1) cull el seu pitjor resultat en 16 anys i cau fins al 24, mentre que Alemanya (8,0) i Japó (8,0), comparteixen la catorzena posició.

l´Iraq (1,8) i Afganistan (1,5), desestructurats en sengles guerres des de fa anys, es mantenen en els llocs de cua -175 i 180, respectivament-, encara que milloren mínimament pel que fa a l´any passat.

El CPI s´elabora cada any des de 1995 a partir de diferents estudis i enquestes sobre els nivells percebuts de corrupció en el sector públic de diferents països.

1-XII-11, lavanguardia.es