a fuetades amb Mazieh Vafamehr

Mazieh Vafamehr: lŽactriu ha estat condemnada a un any de presó i 90 fuetades per explicar a My Theran for sale els límits dels artistes a l´Iran.

No feia ni 48 hores des que la BBC Persa havia emès un documental sobre la vida del Líder Suprem de la Revolució, Ali Khamenei, el 17 de setembre passat, quan es va conèixer la detenció de diverses persones que treballen en la indústria del documental, de les quals dues van ser posades ahir en llibertat després de pagar 160.000 dòlars de fiança. Se’ls acusava de “proveir informació i pel·lícules a la BBC amb l’objectiu de presentar una mala imatge de l’Iran i dels iranians”, segons va dir la premsa local, que no va revelar els noms dels implicats en aquell moment.

Va començar llavors una batalla  no només contra la cadena de televisió britànica, que ha inclòs la interferència del senyal i desenes de declaracions oficials en les quals se l’assenyala com a enemiga de la República Islàmica, sinó contra un gran nombre de persones relacionades amb el món del cinema, especialment dels documentals, que una vegada més tornaven a quedar en el punt de mira de les autoritats. Una altra creadora reconeguda, Mahnaz Mohammadi, havia passat diverses setmanes a la presó aquest estiu, abans de ser posada en llibertat sota fiança. La mateixa sort van tenir les actrius Pegah Ahangarani i Mazieh Vafamehr, que fa només uns dies va ser condemnada a un any de presó i 90 fuetades pel paper a la pel·lícula My Tehran for sale que explica els límits que tenen els artistes a l’Iran.

“És clar que aprofiten aquesta situació per assegurar-se que ningú no tingui relació amb les cadenes que emeten des de fora, especialment la BBC”, va explicar a La Vanguardia un documentalista que resideix a Europa. A més dels sis detinguts en aquesta última tanda d’arrestos, un gran nombre de realitzadors han estat cridats a interrogatori on, després de llargues hores, se’ls ha obligat a comprometre’s a no treballar mai per acadenes internacionals, especialment la BBC, la cadena del qual en llengua persa és de les més seguides a l’Iran.

Malgrat estar prohibides i perseguides per les autoridats, les antenes parabòliques són comunes al país: els pobles més remots tenen accés a cadenes internacionals en persa. Aquí s’emmarca la indignació que va provocar a les autoritats locals l’emissió del documental sobre el Líder Suprem, figura intocable a l’Iran, en què grans noms a l’exili parlaven de l’aiatol·là Khamenei abans que es convertís en la principal figura de la República Islàmica.

“L’arrest d’aquestes persones que van col·laborar amb la BBC té l’objectiu de prevenir que d’altres caiguin en la trampa de l’agència d’espionatge britànica”, va dir llavors a l’agència de notícies Fars el ministre de Justícia, Heidar Moslehi. Segons ha informat el govern a La Casa del Cine iranià, tot aquell que col·labori amb una “cadena il·legal” està cometent crims en contra de la seguretat nacional, penalitzats amb deu anys de presó.

El director de la BBC Persa, Sadeq Saba, per la seva part, va desmentir en el seu moment que aquestes persones treballessin amb la cadena britànica mentre va assegurar que aquest documental havia estat produït a casa sense participació iraniana. Els realitzadors haurien venut produccions ja acabades a la BBC o altres cadenes en persa.

“És molt interessant el missatge que proven d’enviar ja que en el grup de detinguts hi ha persones que representen totes les activitats de la indústria”, va dir un documentalista sobre els detinguts Nasser Saffarian, Hadi Afarideh,
Xahnama Bazdar, Mohsen Shahnazdar i Kataiun Xahabi, l’única dona del grup que treballa en els camps de la producció i distribució. Dins dels detinguts també hi ha Mojtaba Mirtahmasb, a qui setmanes enrere se li va decomissar el passaport minuts abans d’embarcar cap a Europa per presentar This is not a film. Aquesta producció de 45 minuts i gravada a iPhone narra la vida de Jafar Panahi, el premiat director iranià, després de ser condemnat el desembre a sis anys de presó i a 20 anys sense poder practicar la professió.

Festivals com Canes, Sant Sebastià o Toronto han condemnat la detenció dels sis realitzadors i han demanat l’alliberament immediat, i Amnistia Internacional ha denunciat l’intent “d’aïllar els iranians de la comunitat internacional
a través de criminalitzar contactes amb mitjans estrangers i altres organitzacions”.

La baralla de l’Iran amb la BBC es remunta dècades enrere quan fins i tot el xa de Pèrsia, Reza Pahlavi, va acusar la cadena britànica d’ajudar a promoure la Revolució que el va enderrocar. Aquesta desconfiança va continuar instaurada
la República Islàmica. El juny del 2009, quan milers de persones van sortir al carrer a protestar pel resultat a les eleccions presidencials, el govern va acusar immediatament la BBC d’estar darrere les marxes. I el llavors corresponsal de la cadena, Jon Leyne, va ser acusat d’estar relacionat amb l’assassinat de la jove Neda Soltani i expulsat del país hores després. La cadena no té corresponsal a l’Iran des d’aleshores.

11-X-11, C. Gómez Ángel, lavanguardia