Desmond Tutu condemna vetus sudafricą a Dalai Lama

Durant la seva queixa pel tracte de Sud-àfrica al Dalai-Lama, Desmond Tutu (tots dos premiats amb el Nobel de la Pau) va explicar un detall que il·lustrava el menyspreu governamental al far moral sud-africà. Tutu lamentava que amb Mandela tenia línia directa –li trucava i em posaven directament amb ell. Fins i tot Mbeki, el seu successor, tornava les trucades–, però ara no. “He trucat al president Zuma diverses vegades. Mai no ha tornat la trucada.
Mai”.

videoconferencia Desmond Tutu-Dalai Lama, 8-X-2011

Mandela va trigar ben poc a ficar-se el món a la butxaca. El 1994, pocs dies després de convertir-se en el primer president negre del país, Madiba, com se’l coneix afectuosament, va traçar la línia de la seva política exterior: “Els drets humans seran la llum que guiarà la nostra diplomàcia. Només la veritable democràcia pot garantir els drets”, va assegurar. I Sud-àfrica en va esdevenir un exemple. Una mena de moral del món. Un altre Nobel de la Pau sud-africà, l’arquebisbe Desmond Tutu, va batejar l’estat tot just alliberat, que acabava de vèncer l’horror de l’apartheid, amb un esclat de joia: “Sud-àfrica és la nació de l’arc iris”, va dir. Disset anys més tard, el mateix religiós ha desfet l’encanteri d’aquesta imatge.



Tutu, que abans-d’ahir va fer 80 anys, va esclatar d’indignació perquè el Govern sud-africà, poc disposat a arriscar les sucoses relacions que manté amb la Xina, no havia concedit visat al Dalai-Lama, que estava convidat als actes d’aniversari del líder octogenari: “Senyor Zuma, tu i el teu Govern no em representeu. Representeu els vostres propis interessos. I us adverteixo, com vaig advertir als nacionalistes (de l’apartheid), un dia començarem a resar per la derrota del Govern del Congrés Nacional Africà (CNA)”.



La tristesa de Tutu va degenerar en còlera. Més d’un polític va arrufar les celles quan es va assabentar de la reacció furibunda del líder moral de Sud-àfrica, amb permís del retirat Nelson Mandela, de 93 anys. “Aquest Govern –va continuar Tutu–, el nostre Govern, ha! és pitjor que el de l’apartheid perquè, com a mínim, als altres els veies venir. Del nostre Govern esperes que sigui sensible als sentiments de la nostra Constitució”. Les seves paraules van ser la condemna més profunda d’un líder negre a l’ànima del moviment d’alliberament sudafricà.

9-X-11, X. Aldekoa, lavanguardia

El Dalai Lama criticó el sábado enérgicamente a China, a la que acusó de haberle impedido viajar a Sudáfrica para celebrar los ochenta años del arzobispo Desmond Tutu.

El líder espiritual tibetano habló con Tutu y respondió preguntas por un enlace de video, en vez de asistir personalmente a la ceremonia en homenaje al héroe contra el "apartheid" sudafricano un día después de su cumpleaños. Tutu preguntó al Dalai Lama por qué China, principal socio comercial de Sudáfrica, temía a quien como él ganó el Premio Nobel de la Paz.

El Dalai Lama, que habló desde un cuarto decorado con orquídeas y tapices de seda desde su hogar en el exilio en la India, dijo que la propaganda comunista lo caracterizaba como un demonio.

"Sí, tengo cuernos", ironizó, ante la risa de Tutu y otros espectadores que lo vieron en una pantalla de video en la Universidad del Cabo Occidental, cerca de Ciudad del Cabo. El encuentro fue difundido en vivo por internet, pero no por la televisión estatal sudafricana.

El Dalai Lama dijo que para las autoridades comunistas y quienes viven en otros sistemas totalitarios "mentir, lamentablemente, se ha convertido en parte de sus vidas". Agregó que incomodaba a las autoridades chinas porque decía la verdad.

Agregó que el pueblo chino debería oír su posición y juzgar de por sí. "La censura es inmoral", afirmó.

El Dalai Lama también reclamó reformas legales en China.

"El sistema judicial chino debe atenerse a los niveles del derecho internacional", agregó.

El líder espiritual tuvo que desistir de su visita a Sudáfrica después de esperar la visa durante semanas. Las autoridades sudafricanas niegan que la demora se haya debido a presiones de China, que acusa al Dalai Lama de separatista. El Dalai Lama insiste en que solamente busca una mayor autonomía para el Tíbet.

Tutu, a quien se suele describir como la conciencia de Sudáfrica, dijo que el gobierno sudafricano, conducido por el Congreso Nacional Africano, es peor que el anterior régimen opresivo blanco por no conceder la visa. Tutu acusó al gobierno de no apoyar "a los tibetanos que son oprimidos cruelmente por los chinos".

Tutu recibió el Nobel de la Paz en 1984 y el Dalai Lama en 1989.

8-X-11, D. Bryson, msn