´Corredor ‘madriterrani’?´, Germà Bel

El dia 18 de desembre de 2010 s’inaugurava la línia d’AVE Madrid-València. Amb aquest motiu, un conegut mitjà escrit de la capital d’Espanya titulava en portada: “Madriterrani ja s’ha posat en marxa”. Això em ve a la memòria a mesura que s’acosta la (nova) data en què s’ha de conèixer el mapa definitiu de les prioritats de la xarxa transeuropea de ferrocarrils de mercaderies. Com és sabut, l’únic corredor oficialment prioritari fins ara és el corredor central, la línia Algesires-Madrid-Saragossa-Canfranc, decidit pel govern del Partit Popular el 2003. Respecte a això, és pertinent una precisió per evitar confusions: el corredor central és tal perquè passa pel centre de la Península i té el punt central a Madrid. I no perquè passi per Canfranc, ja que això últim conformava la “travessia central dels Pirineus”. Doncs bé, aquesta travessia va ser sempre molt improbable, per falta de voluntat francesa, fins que es va convertir en impossible a la cimera de ministres de Transports de la UE el juny del 2010, quan tant el comissari europeu del ram com el ministre francès van dir públicament i explícitament que l’entrada des de França havia de ser per la Mediterrània. Aquesta és la història, encara que molts aragonesos creuran per sempre més que van ser les pressions catalanes les que van perjudicar la travessia central.

La pregunta oberta a partir d’aquell moment era per on havia de sortir el corredor central cap a França, i sembla que la resposta serà des de Saragossa per Tarragona-Barcelona-frontera (i potser també un altre ramal des de Saragossa al País Basc). En el cas del Mediterrani, és oportú observar que la línia d’ample internacional Barcelona-frontera ja està gairebé acabada com a mixta passatgers-mercaderies. Si és així, tindrem un combinat mixt central Algesires-Madrid-Saragossa-Tarragona (de gairebé 1.200 km), i mediterrani entre Tarragona i la frontera (250 km). Tot un madriterrani! Hi haurà més declaració de prioritat a la Mediterrània al sud de Tarragona? Una incògnita interessant. Quina seria la posició del govern de Catalunya si no fos així? Interessant també, vist el gran trànsit interindustrial entre les regions mediterrànies. I les relacions d’amistat amb els veïns del nostre sud.

La perspectiva del corredor madriterrani ens permet entendre millor aquella frase de la pàgina 191 de l’estudi sobre el corredor que el ministre de Foment va presentar al mes de març a Barcelona, indicant que ja s’havien invertit 8.400 milions fins al 2010 “a causa del notable avanç de les inversions en les línies d’alta velocitat en execució al corredor Mediterrani, corresponents a la línia de Barcelona a la frontera francesa i a la línia de Madrid a la Comunitat Valenciana i Múrcia”. Quedava clar que la incorporació de Madrid al corredor mediterrani augmentava les possibilitats que aquest fos prioritari. I qui no es conforma és perquè no vol.

13-IX-11, Germà Bel, lavanguardia