Benet XVI denunciat davant el TPI per ´crims contra la humanitat´

El Vaticà, dolgut i perplex, va reaccionar ahir amb un significatiu no comment a un fet sense precedents: la denúncia presentada contra el Papa i contra tres cardenals d’altíssim rang, davant el Tribunal Penal Internacional (TPI), a l’Haia, per presumpte encobriment dels abusos sexuals a menors comesos durant decennis per clergues a molts països del món.

L’acció d’ahir és el punt culminant d’una ben organitzada campanya de l’associació dels Estats Units SNAP (Xarxa de Supervivents d’Abusats per Capellans, segons les sigles en anglès) per conscienciar la comunitat internacional del problema i obligar la cúspide de l’Església catòlica a assumir les seves culpes i a prendre mesures dràstiques. Aquest grup de víctimes de la pederàstia ja va protagonitzar protestes vistoses en el passat, fins i tot a la plaça de Sant Pere.



Instar el TPI a investigar Benet XVI per “crims contra la humanitat”, a causa de la seva suposada responsabilitat en l’escàndol, és un intent deliberat de situar el Papa al nivell de dictadors i genocides, com el libi Gaddafi. La mateixa SNAP va admetre en un comunicat que “pot ser dur per a alguns” acceptar el parangó, però va subratllar que “la violència, les violacions i la tortura adopten moltes formes”, de forma pública o privada, en temps de pau i de guerra, “però és erroni castigar formes més òbvies de violència contra milers (de persones) mentre s’ignora violència menys òbvia contra milers
(de persones)”.

La denúncia davant el TPI, que ocupa 80 pàgines, va dirigida contra l’actual Pontífex, Joseph Ratzinger, que durant més de dos decennis, com a cardenal, va dirigir la Congregació per a la Doctrina de la Fe, i contra el seu successor en aquest organisme vaticà, el cardenal nord-americà William Levada. També són acusats l’actual secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Tarcisio Bertone, i el seu predecessor, el cardenal Angelo Sodano. A l’acció legal a l’Haia s’hi ha sumat un alltre grup de pressió dels Estats Units, el Centre per als Drets Constitucionals.



Passos tan dràstics com el que es va produir ahir poden causar sorpresa a Itàlia o al Vaticà, però entren perfectament en la lògica anglosaxona –sobretot nord-americana–, on està molt assentat el concepte d’accountability, de retre comptes per les pròpies accions, i d’igualtat davant la llei, encara que la persona denunciada sigui molt poderosa. Si un president no és intocable, menys ho és un papa.

El TPI, dependent de les Nacions Unides, és competent en casos de violacions greus de drets humans i genocidi comesos després de l’1 de juliol del 2002, i només actua contra països que són signataris del tractat en virtut del qual es va crear el tribunal. No el van firmar ni els Estats Units ni el Vaticà.

Els casos aportats a la denúncia van succeir als Estats Units i la República Democràtica del Congo. Els capellans implicats eren de Bèlgica, l’Índia i els Estats Units. Els demandants confien que la denúncia serà almenys admesa a tràmit –això seria ja una gran victòria– basant-se en diversos fets, que els abusos van ser “sistemàtics i estesos” i que el Papa i dos dels cardenals denunciats són originaris de països signataris del TPI.

14-IX-11, E. Val, lavanguardia