nuclears: quina decissió prenem després de Fukushima?

- > energia nuclear (després de Fukushima) 

L’exprimer ministre japonès, Naoto Kan, ha reconegut que l’accident nuclear de la central de Fukushima va estar a punt de causar una catàstrofe majúscula i de provocar l’enfonsament del Japó. El Govern nipó va estudiar els primers dies de la crisi l’evacuació de Tòquio, una possibilitat que el mateix Kan ha considerat que hagués estat impossible de dur a la pràctica.

Tot just una setmana després d’haver dimitit com a primer ministre japonès a causa de les crítiques sobre la seva gestió de la crisi, Kan ha revelat els seus temors sobre l’accident atòmic de Fukushima, provocat pel tsunami que va fuetejar el nord-est del Japó l’11 de març, en tres entrevistes publicades ahir a sengles diaris de Tòquio.



L’exmandatari reconeix a les pàgines del diari Asahi que el seu Govern va estudiar la possible evacuació de Tòquio els primers dies de la crisi. Aquesta eventualitat es va considerar en el cas que els vents haguessin portat el núvol radioactiu cap a la capital en lloc de desplaçar-lo cap al nordest. “Vam estudiar plans d’evacuació per a àrees situades a 100, 200 i 300 quilòmetres al voltant de la central, que inclou la regió de Tòquio”, va assenyalar Kan.

L’expremier va reconèixer, no obstant això, que buidar la capital d’habitants hauria estat pràcticament inviable. “Hauria estat necessari evacuar uns 30 milions de persones, cosa que hauria estat impossible”, va dir Kan, que va afegir: “El Japó no ho hauria suportat. Hauria estat l’ensorrament del país”.

En l’entrevista concedida al diari Tokyo, Naoto Kan confessa que durant les primeres setmanes de la crisi nuclear l’assaltava l’angoixa d’imaginar-se els carrers de la capital japonesa buits, sense vianants, ni automòbils. La possibilitat d’un Tòquio inhabitable a causa de l’accident atòmic de Fukushima li va crear un desassossec profund. Kan confessa a les pàgines del Tokyo “haver sentit calfreds” només de pensar en la imatge de la metròpoli abandonada i els carrers deserts, sense la bullícia habitual.

Kan reconeix també en les seves declaracions al diari Yomiuri que l’envergadura del desastre els va superar i “no vam saber reaccionar de la forma adequada”. No obstant això, creu que “ha fet el que havia de fer”, si bé es lamenta que Tepco, la companyia gestora de Fukushima, no el va mantenir al corrent de l’evolució de la situació les primeres hores.

De tota manera, l’expremier va precisar que si Tepco s’hagués retirat de Fukushima, com va estar a punt de fer en un determinat moment, “potser ja no hi hauria ningú ara a Tòquio i la radioactivitat seria desenes de vegades superior a la de Txernòbil”.

D’altra banda, en aquestes entrevistes, Kan s’ha mostrat obertament antinuclear. “Pensava que les centrals nuclears eren segures, perquè tenien tecnologia japonesa, però he canviat d’opinió després de l’accident de l’11 de març”, va afirmar l’exmandatari nipó.

7-IX-11, I. Ambrós, lavanguardia