Diputacions Provincials,una altra reserva parasitària de la partitocràcia

- per l´eliminació de les Diputacions Provincials 

El naixement de les diputacions parteix de la Constitució de Cadis del 1812. En l’actualitat, les competències que tenen són majoritàriament de caràcter cultural, tot i que també s’encarreguen de serveis com la recollida d’escombraries o la gestió de carreteres.

Si bé el president dels populars, Mariano Rajoy, va defensar diumenge reduir el gruix de l’administració pública, el PP no preveu eliminar un nivell de l’administració. Al contrari. Les diputacions provincials ara són intocables per al PP. I encara més des que el seu partit governa en 24, davant de només 8 que continuen en mans socialistes després de les eleccions municipals del 22 de maig passat.



SRubalcaba, que ahir va impartir una classe a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, a Santander, va argumentar que la reordenació de les administracions públiques sempre és bona i va recordar que a Espanya hi ha quatre nivells d’administració: l’administració de l’Estat, l’autonòmica, els ajuntaments i les diputacions: “N’hi ha un, el de les diputacions, que forma part d’una estructura del segle XIX, i que ens hem de replantejar”. El candidat socialista veu les diputacions tan lluny de la realitat econòmica i política que no va tenir objeccions a l’hora de concloure que “per fer el que fan ara, sobren”. En aquest sentit, va defensar la necessitat de “revisar profundament el seu paper” i, en tot cas, “adequar-les als altres tres nivells de l’administració, que són els que estan consolidats” i gestionen el gruix de competències i serveis al ciutadà.

Els arguments de Rubalcaba van ser avalats tot seguit pel president del Congrés, José Bono, que va reconèixer que, a hores d’ara, “probablement caldrà pensar en la supressió” de les diputacions. Al marge de les competències d’aquestes institucions, Bono va anar més enllà i va recordar que els presidents de les diputacions no els elegeixen els ciutadans, sinó que ho fan els partits en funció dels seus interessos. Fins i tot es va permetre llançar una pulla al PP quan va lamentar que entremig de tant president de diputació desconegut apareguin personatges com l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra (PP), involucrat en diferents causes judicials.

Per suprimir les diputacions tal com estan configurades actualment, els socialistes estan treballant sobre un model administratiu més reduït perquè els municipis petits puguin mancomunar serveis i evitar que s’encavalquin amb les administracions estatal, municipal i autonòmica. Un plantejament que IU i UPyD ja defensen sense embuts. Però res més lluny de les pretensions del PP.

17-VIII-11, C. del Riego, lavanguardia