rebrota la violència al Turquestan Oriental / Xinjiang

- Xinjiang-Turquestan Oriental: uigurs, l´altre (gran) problema ´nacional´ a/de la RP xinesa

Brot de violència mortal a l’extrem nord-occidental de la Xina. Almenys quatre persones van morir ahir en l’enfrontament entre forces de seguretat i un grup de manifestants uigurs a la ciutat de Hotan, a la regió autònoma Uygur de Xinjiang.

Ahir a la nit, la situació romania tensa en aquesta ciutat al sud de l’antiga ruta de la seda. La tensió va tornar ahir una altra vegada a la província de Xinjiang, poblada majoritàriament per habitants de l’ètnia uigur i religió musulmana. El motiu que va desencadenar l’assalt a una comissaria de policia a la ciutat de Hotan no és clar, però sí el desenllaç. Dos agents de seguretat i dos assaltants van morir en el xoc i un altre oficial de policia es trobava ferit de gravetat ahir a la nit.

Segons l’agència oficial de notícies Xinhua, que cita un portaveu del Ministeri de Seguretat Pública, els incidents es van iniciar quan “un grup d’esvalotadors van atacar la comissària, van prendre ostatges i van provocar un incendi”.

Les mateixes fonts afegeixen que l’agressió va ser repel·lida per les forces de l’ordre, que van disparar sobre els atacants i en van matar alguns, que encara no s’han identificat. Una explicació que indueix a pensar que pot créixer el
nombre de víctimes mortals.

Les autoritats van explicar que les forces policials van aconseguir rescatar sis ostatges sans i estalvis i que una hora i mitja després dels disturbis “la situació estava sota control”.

La versió del Congrés Mundial Uigur, amb seu a la ciutat alemanya de Munic, difereix de l’oficial. Segons que va explicar el portaveu, Dilxat Raxit, a l’agència Dpa, l’atac es va produir després que les forces de l’ordre van impedir de manifestar-se a un centenar de uigurs, entre els quals es trobaven dones i estudiants, contra la confiscació de terres i la desaparició de persones. La policia els va dispersar per la força, va deixar un ferit greu i va detenir tretze persones.

Segons Rexit, aquesta actitud de les forces de l’ordre va impulsar els uigurs a atacar la comissària per rescatar els detinguts. La policia va tornar a disparar-los i va matar dos manifestants. Pequín, sempre recelós dels uigurs, a qui considera separatistes violents, va enviar ahir una unitat d’investigació a Hotan per esbrinar el motiu d’aquest brot d’agressivitat.

Aquesta ciutat, situada a 500 quilòmetres al sud de Kashgar, és el baluard del tradicionalisme uigur. Antiga capital d’un emirat pròsper de la ruta de la seda famós pel jade, el districte, d’1,2 milions de persones, agrupa la població uigur més gran (95%) de tota la regió autònoma.

I és que com que és estratègica i rica en recursos naturals, Xinjiang amoïna Pequín. El Govern xinès no oblida els aldarulls violents del 2009, que van causar la mort de 200 persones. D’ençà d’aleshores hi ha detencions i desaparicions de ciutadans uigurs, una minoria que es considera exclosa de la riquesa que generen les inversions estatals, discriminada
culturalment i oprimida per l’ètnia majoritària han.

19-VII-11, I. Ambrós, lavanguardia

La violencia se ha cobrado más de veinte vidas en la región musulmana china de Xinjiang en las últimas veinticuatro horas. Las autoridades chinas hablan de ataque terrorista a una comisaria de policía en la ciudad de Hotan, en aquel territorio noroccidental del país asiático. La principal organización uigur en el exilio dice que hubo "un acto de represión armada" por parte de la policía. Desde Tíbet, el vicepresidente Xi Jinping, que sucederá al actual presidente, Hu Jintao, advirtió que "todo intento de minar la unidad de la patria tiene que ser completamente erradicado".

El Congreso Mundial Uigur, principal organización en el exilio de esta minoría étnica musulmana de idioma túrquico que habita en Xinjiang, denunció la contundencia policial contra los manifestantes de esta etnia que reclamaban información sobre unos jóvenes desaparecidos en Hotan. Al parecer la violencia estalló cuando un grupo de uigures trató de retener a unos policías para canjearlos por miembros de sus familiares detenidos.

Según esta organización, en los enfrentamientos, que se produjeron en un bazar cercano a Hotan y no en una comisaría de policía, murieron una veintena de uigures. Seis de ellos por disparos y catorce como consecuencia de los golpes propinados por las fuerzas de seguridad. Otras doce personas resultaron gravemente heridas y más de setenta fueron arrestadas en una operación policial que aun continuaría, según un comunicado del Congreso Mundial Uigur.

A estas víctimas mortales habría que sumar dos policías y dos rehenes. Habrían muerto en los choques en el asalto a una comisaría de policía. Según la versión oficial del ministerio de Seguridad

Pública, estas personas murieron en un acto terrorista.

"Es cierto que fue un ataque terrorista organizado", dijo Hou Hanmin, responsable de la oficina de información regional de Xinjiang al diario Global Times.Precisó que los manifestantes irrumpieron en la comisaría con "artefactos explosivos y granadas y con una pancarta con consignas separatistas". Añadió que los uigures luego "prendieron fuego a las instalaciones, antes de matar a los rehenes en su enfrentamiento con la policía". Según esta versión, los asaltantes se equivocaron y primero entraron en las oficinas de Industria y Comercio y en la de Impuestos, cercanas a la comisaría de policía.

Los uigures se declaran excluidos del crecimiento económico de Xinjiang y reprimidos cultural y políticamente por Pekín.

20-VII-11, I. Ambrós, lavanguardia