notícies Plataforma NordCat, 29-VI-11

 

 

PROPOSTA DE LLEI PER A LES LLENGÜES DITES REGIONALS

Els senadors haurien de presentar un proposta de llei que tindria com a objectiu la salvaguarda de les nostres llengües que uns anomenen regionals o territorials.

Recordem que sota domini francès, la darrera i única llei a favor de lŽensenyament de les llengües data del 1951, és la llei deixonne que permetia als ensenyants que en feien la demanda de consagrar 2 hores setmanals facultatives a lŽensenyament de les llengües regionals a condició que afavoreixi lŽensenyament de la llengua francesa.

 

 

QUÈ FERÀ L’EURODIPUTADA NORD-CATALANA MARIA-TERESA SANCHEZ-SCHMID ?

Fa pocs dies, una coalició d’eurodiputats sud-catalans representada per Ramon Tremosa (CiU), Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV), va presentar al Parlament de Catalunya un manifest (publicat al final dŽaquest article), en què demanen al govern espanyol lŽoficialitat del català a les institucions europees. Amb aquesta iniciativa, els parlamentaris es proposen obtenir del Govern espanyol el ple reconeixement del català a Europa aprofitant que el croat esdevindrà llengua oficial (el 2013, any previst per a lŽentrada de Croàcia).

Llegiu-ne més... Escriure un comentari

 

 

HA MORT EL CEDACC

El Centre d’Animació i de Documentació de la Cultura Catalana antigament ubicat al 42 de l’avinguda de Gran Bretanya, a sota el Museu Puig ha definitivement tancat i ha deixat el lloc a una biblioteca de barri.

El CeDACC ha viscut una trentena d’anys. Ha estat impulsat per la Josefina Matamoros i el Lluís Lliboutry. Ha estat una eina important, sense equivalent. Segurament la font més rica de documentació sobre Catalunya Nord i en català, però també sobre la literatura, la cultura, la història… catalanes. Llibres, diccionaris, revistes, vídeos, K7 àudios… tots els suports hi figuraven.
El CeDACC ha estat també un lloc d’animació.Tot al llarg de l’any s’hi proposava activitats, lleures per als més joves. Ho ha estat tant com hi havia la voluntat que ho fos.
El CeDACC era una eina, al meu sentit imprescindible, un símbol de la catalanitat de la ciutat de Perpinyà. S’hauria hagut de modernitzar, de dinamitzar, però no ha estat així i la freqüentació ha anat decaient.

Llegiu-ne més... Escriure un comentari

dimecres, 29 de juny de 2011 07:05 , plataforma.catnord.cat